Kako odabrati najbolji šampon za vaš tip kose?

samponi za kosu

Postoji nekoliko vrsta šampona za različite tipove kose.

Kako možemo znati koji je šampon najbolji za našu kosu? Kako bismo mogli odgovoriti na to pitanje potrebno je razumjeti od čega se sve sastoje šamponi za kosu.

Svi šamponi sadrže u određenom postotku “šampon” i regenerator. Količina tih sastojaka ovisit će o vrsti šampona. Šampon pomaže očistiti kosu od prljavštine i prašine koja se akumulirala na kosi i vlasištu, a regenerator učvršćuje dlaku kose.

Glavni radikali unutar šampona za kosu su:

 • amonijev laureth sulfat (ammonium laureth sufate),
 • amonijev lauryl sulfat (ammonioum lauryl sulfate),
 • natrijev lauryl sulfat (sodium laureth sulfare),
 • TEA lauryl sulfat ( herbal tea layril sulfate),
 • laureth sulfat (laureth sulfate).

Amonijev laureth sulfat i amonijev lauryl sulfat su glavni sastojci svakog jeftinijeg šampona, jer su povoljniji, a imaju dobru moć čišćenja vlasišta i kose te se lako ispiru. Posljedica korištenja ovakvih agresivnijih šampona je pogoršanje općeg stanja vlasišta, suho tjeme i osjetljive vlasi kose koje lakše pucaju.

Preostala tri radikala su nježnije sintetičke tekućine koje su najčešći sastojci skupljih šampona. Također se mogu pronaći u šamponima za suhu i oštećenu kosu.

Od ostalih sastojaka u šamponima možemo još pronaći sljedeće:

 • Aditive – poput konzervansa, boja i ostalih dodataka, čija je zadaća da učine iskustvo korištenja šampona ugodnim.
 • Polimere – koji se koriste kako bi se kosa sačuvala od topline (sušila za kosu i drugih aparata za stiliziranje kose). Oni apsorbiraju toplinu i raspoređuju je kroz cijelu dužinu kose.
 • Biološko umjetne aditive: ekstrakti bilja, vitamini i minerali.
 • Ulja: ricinusovo ulje, ulje jojobe i avokada, lanolin.

Tipovi kose

Šampon za tanku tanka kosu

S obzirom da je riječ o kosi koja je jako tanka i sklona padu pod težinom masnoća i prljavština, za ovakav tip kose pogodni su šamponi za volumen. Ljudi s tankom kosom trebaju koristiti šampone koji imaju sastojke za dobro čišćenje vlasišta. 

Šampon za gustu kosu

Za gustu kosu pogodni su šamponi koji u jednakoj mjeri dobro čiste, ali i sadrže regenerator koji će njegovati guste vlasi. Ovakva kosa je sklona taloženju više prljavštine i u nekim slučajevima može se mastiti jako brzo. 

Šampon za suhu kosu

Za njegu suhe kose potrebni su šamponi koji su bogati esencijalnim uljima. Najbolji su oni koji sadrže kokosovo ulje, ulje grožđa, ulje avokada i arganovo ulje.

Ako vas zanima kako možete njegovati suhu kosu proizvodima iz vaše kuhinje pročitajte u članku “Suha kosa – prirodna pomoć iz vaše kuhinje

Šampon za masnu kosu

Najveći problem masne kose je perut. Masno tjeme je pogodno za razvoj bakterija stoga mogu pomoći šamponi namijenjeni protiv peruti jer sadrže sastojke za uklanjanje infekcija na vlasištu. Takvi šamponi sadrže sastojke kao što su: ketoconazole i selenium sulfide orzinc.

Svi šamponi koji sadrže visoki udio alkohola, silikona i sulfata mogu uništiti kosu jer uklanjaju prirodna ulja koja su potrebna za zdravu i lijepu kosu. Za sve informacije o tome kako njegovati masnu kosu možete pročitati ovdje.

zdrava-kosa

Prilikom odabira šampona uzmite u obzir

 • zdravlje vlasišta – ukoliko vam se vlasište zacrveni ili dolazi do iritacije nakon pranja pokušajte SLS free šampone. U velikom broju slučajeva takvi simptomi su alergijska reakcija na sulfate,
 • ph razinu šampona,
 • učestalost korištenja šampona (često pranje kose zahtijeva nježnije šampone, a rjeđe pranje kose, šampone koji dubinski čiste)

Ukoliko je moguće,  koristite šampone bez sulfata (SLS free), oni su dobri za očuvanje kose i postojanost boje jer ne sadrže kemijske tvari koje utječu na brže ispiranje boje te uništavanje kose. Trebate znati da, iako se šamponi bez sulfata manje pjene i potrebna je veća količina od običnih šampona, to ne znači da oni lošije peru kosu, već da nisu agresivni kao i šamponi koji sadrže sulfate.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.55 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: najbolji sampon za kosu, najbolji šamponi za kosu, najbolji šampon za suhu kosu, šampon za kosu, samponi za kosu, najbolji samponi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu