Sjemenke suncokreta – zdrave i ukusne grickalice

suncokretove sjemenke

Sjemenke suncokreta popularne su u našim krajevima kao grickalica, no idealan su gost i u salatama, kruhu, pecivima, namazima, a od njih možete čak i napraviti veganski sir! Donosimo vam neke zdravstvene dobrobiti konzumiranja ovih sjemenki, koje će sigurno promijeniti način na koji ste razmišljali o ovoj super-namirnici!

  • Suncokretove sjemenke sadrže bogatu količinu vitamina B-kompleksa (što pomaže u prevenciji i liječenju ankioznosti i oboljenja živaca).
  • 50 g suncokretovih sjemenki sadrži preporučenu dnevnu dozu vitamina E (poznatog kao „vitamina ljepote i mladosti“).
  • Suncokretove sjemenke sadržee supstance fitosterole, koje smanjuju količinu „lošeg“ kolesterola u krvi i povećavaju razinu „dobrog“ kolesterola.
  • Suncokretove sjemnke bogate su cinkom, mineralom koji je neophodan za snažan imunitet i slenom, mineralom-antioskidansom, koji štiti od nastanka raka.
  • Sa samo 100 grama sjemenki mogu se zadovoljiti dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, selenom, fosforom i vitaminom B6.

Zahvaljujući bogatoj količini ulja u svom sastavu, suncokretove sjemenke idealna su sirovina za proizvodnju ulja. Preporučuje se konzumiranje hladno-prešanog suncokretovog ulja, budući da se tokom procesa rafiniranja nezasićene masne kiseline (neohodne za dobro zdravlje srca i mozga) lako gube i ulje gubi na nutritivnoj vrijednosti.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: suncokretove sjemenke i mršavljenje, sjemenke suncokreta recepti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sjemenke suncokreta – zdrave i ukusne grickalice

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.