Recept za proteinski kruh Jamieja Olivera

jamie-oliver

Bilo da ste aktivni sportaš, pokušavate dobiti na mišićnoj masi ili pak smršaviti, proteinski kruh idealan je dodatak vašim zdravim obrocima. Osim što je izvrstan za sve koji vježbaju, preporučuje se i onima koji boluju od dijabetesa ili imaju kronične želučane tegobe.

On neće razočarati ni vegetarijance koji su u potrazi za boljim izvorima proteina. Zbog toga što je bogat esencijalnim aminokiselinama koje potiču rast i oporavak mišića, ovaj kruh je odlična zamjena za običan kruh u obrocima koje pripremate svojoj djeci.

Autor recepta za proteinski kruh koji vam donosimo veliki je zagovornik zdrave dječje prehrane i svjetski poznat kuhar Jamie Oliver.

Sastojci za proteinski kruh:

  • 7 grama suhog kvasca
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 250 grama besana
  • 100 grama mljevenih badema
  • 50 grama lanenih sjemenki
  • 100 grama mješavine sjemenki (chia, mak, suncokret, sezam, bučine sjemenke)
  • 1 grančica svježeg ružmarina
  • 4 velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • 3 žličice marmite namaza (namaz od kvasca)

Kako ga pripremiti?

proteinski-kruh

Zagrijte pećnicu na 190 ºC. Prekrijte kalup za kruh od 1,5 litre masnim papirom za pečenje. Napunite posudu s 375 ml mlake vode, dodajte kvasac i ulje, a zatim promiješajte da se smjesa sjedini pa je ostavite sa strane na 5 minuta.

U drugu veliku posudu ubacite brašno, mljevene bademe i sve sjemenke koje imate uz prstohvat morske soli sitno nasjeckanog svježeg ružmarina. Razbijte jaja i dodajte Marmite (njega možete izostaviti ako želite bezglutenski kruh), pomiješajte i dodajte smjesi s kvascem.

Polako umutite sve zajedno. Smjesa će na kraju više podsjećati na tijesto za biskvit, nego pekarsko tijesto. Izlijte je u pripremljeni kalup i zagladite na vrhu. Nakon toga imate dvije opcije – ispeći ga odmah ili drugi dan. Nijedno nije pogrešno.

Ako ga ispečete odmah, tijesto će se više dići i imat će fantastičan okus. Ako ga pak pokrijete i ostavite preko noći na hladnom pa ispečete drugi dan, on bi mogao razviti složeniji, kiselkasti okus kruha. Obje varijante su izvrsne, samo drugačije.

Samo pečenje kruha traje 45 minuta, sve dok ne poprimi zlaćanu boju ili dok vilica, koju ubodete u kruh, ne bude čista kad je izvadite. Kad je gotov, izvadite kruh iz kalupa i prenesite ga na rešetku da se ohladi. On može čuvati svježinu nekoliko dana, a nakon toga ga možete tostirati ili od njega napraviti krutone.

Možete ga poslužiti s raznim prilozima i namazima.Na našoj stranici možete pronaći i recepte za bezglutenski i heljdin kruh koji vam mogu zauvijek izmijeniti način na koji jedete sendviče.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: proteinski kruh, proteinski kruh recept, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu