Besan – zdravo brašno od slanutka

brašno od slanutka

Besan (engl. gram flour) ili brašno do slanutka je fino brašno od mljevenog slanutka. Besan se ne pravi od slanutka ili leblebija koje mi mozemo kupiti u našim trgovinama (cholle), već druge vrste slanutka (channa), koji je manji i drugačijeg okusa. Pečeni channa-slanutak jedna je od omiljenih poslastica, koje se mogu kupiti na ulicama Indije (poput pečenog kestenja ili kokica u našim krajevima), a u narodu kažu da ako muškarac ili mladić pojede porciju ovog slanutka svakoga dana, bice snažan kao bivol (buffalo) 😀  .

Brašno od channa slanutka jedna je od osnovnih namirnica u Indiji i Pakistanu (koristi se za pripremu kako slanih, tako I slatkih jela), te jedan od osnovnih sastojaka za izradu maski za lice I kosu. Od njega se prave raznovrsna jela: medaljoni, grickalice (takozvane pakore ili pohovano povrće, gdje se umjesto jaja koristi smjesa od vode I besana), umaci, halve, slatkiši (niti jedan festival u Indiji ne moze se zamisliti bez kuglica od besana ili besan ladoo-a), raite (salate sa jogurtom i limunom)… Ovo brašno naročito je korisno za vegetarijansku i vegansku kuhinju, budući da se u smjesi sa vodom može koristiti kao zamjena za jaja (najcesce za pohovanje povrća ili za izradu palačinaka).

Ovo brašno ne sadrži gluten, pa je pogodno za sve one koji su intolerantni na gluten ili pšenicu. Bogato je ugljikohidratima, kao I bjelančevinama (1/2 solje ovog brašna sadrži 10 g proteina, za razliku od 8 g koliko sadrži integralno pšenično brašno), kao i vlaknima. Pola solje ovog brašna sadrži 201 mikrogram folata (primjera radi, ista količina integralnog pšenično brašna sadrži 26 mikrograma), koji su posebni značajni za razvoj djeteta tokom trudnoće. Bogato je željezom, magnezijumom I fosforom, te vitaminom B6. Besan možete pronaći u svim trgovinama sa indijskim ili pakistanskim namirnicama, ili u bolje opremljenim trgovinama zdrave hrane.

Ukoliko uvrstite ovo brašno u svoju prehranu, osim kulinarskih delicija i osmijeha na licu vaših prijatelja i ukucana (još nijednom se nije desili da sma pravila nešto od besana, a da se mojim prijateljima i članovima porodice nije svidjelo), ucinicete i nešto dobro za vase zdravlje. Za početak, isprobajte recept za krokete od brokula. Umjesto brokula, možete kostiti bilo koje drugo povrće (karfiol, prepolovljene cili-papricice, krumpir isječen na kriške…).

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.60 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: brasno od slanutka, besan brašno, slanutkovo brasno, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu