Amaranth priprema – skrivena žitarica s blagotvornim učinkom na zdravlje
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Ne znate što je amaranth? Ništa neobično, obzirom da je žitarica tek u usponu na tržištu.
Amaranth možda poznajete pod nazivom šćir, štir ili rumenika, a učestao je i u obliku brašna.
Životopis amarantha
Primjena ove žitarice bila je popularna kod Asteka, nakon čega je zaboravljena te je preživjela kao „korov“. Danas je dostupna u trgovinama zdravom hranom, no ponekad se nađe i na policama supermarketa.
Biljka je karakterističnog oblika i lijepih, ružičastih cvjetova. Plod podsjeća na proso ili rižu.
Zrno amarantha može se koristiti kao brašno, ulje, za kaše, brojna slana i slatka jela, a pripremljeno zrno može se jesti i samo. U Meksiku od njega rade slatkiš pod nazivom alegria, što u prijevodu znači sreća. Jede ga se za vrijeme festivala.
Osim što je karakterističnog izgleda, amaranth je i karakterističnih nutritivnih svojstava. Ne sadrži gluten, obiluje proteinima i kalcijem.
Nutritivne vrijednosti
100 g kuhanog amarantha ima 110 kcal, dok npr. bijela riža ima 130, a sadrži manje mineralnih tvari i proteina.
U 100 g ove žitarice nalazi se pola potrebnog dnevnog unosa mangana, 2.2 mg željeza, 47.2 mg kalcija, 2.2 mg željeza, 0.2 mg bakra, 5.3 μg selena, 3.8 g proteina, 18.4 g ugljikohidrata.
Dakle, unosom te količine unijeli ste otprilike 8% potrebnog dnevnog unosa vlakana, 12% željeza, 5% kalcija, 8% proteina, 8% proteina, 14% ugljikohidrata.
Koje su dobrobiti amarantha?
- Bez glutena! – žitarica je izvrstan izbor za sve koji ne podnose gluten. Ne sadrži problematične proteine koje nalazimo u pšenici, raži i ječmu. Brašno amarantha možemo koristiti za zgušnjavanje juha i umaka, u kombinaciji s drugim gluten free brašnima, koristimo ga za pečenje kruha ili palačinke.
- Smanjuje kolesterol! – zahvaljujući uljima i fitosterolima u njemu, amaranth pomaže smanjiti razinu kolesterola u krvi.
- Štiti od raka – antioksidansi u sastavu pomažu zaštiti stanice.
- Proteini – bogatstvo vitaminima, koji su probavljiviji od proteina drugih sjemenki i žitarica.
- Minerali – bogat izvor minerala kao što su bakar, željezo, magnezij, cink, fosfora i selena.
- Vlakna – mnogo vlakana pomaže liječenju probavnog trakta, krvnog tlaka, kolesterola te usporava apsorpciju šećera, što omogućuje tijelu bolju proizvodnju energije.
- Vitamini – bogat vitaminima A, C, E, K, B5, B6.
- Usporava pojavu sijede kose – zahvaljujući mineralima koje sadrži, žitarica pomaže u prevenciji prijevremene pojave sijedih.
Kako se sprema?
Asteci su sjeme amarantha miješali s krvlju, od smjese radili skulpture te ih potom jeli (u sklopu religijskih obreda). Osim ako ne želite isprobati ovaj recept, amaranth je dovoljno kuhati u kipućoj vodi 20 minuta ili ga prepeći na tavi, kao kokice. Treća opcija je kombinacija prženja na ulju te kuhanja 20-ak minuta. Pri kuhanju omjer zrna i vode treba biti 1:3.
Zbog biljne kiseline koju sadrži, amaranth prije kuhanja treba močiti i isprati u vodi (kao i ostale žitarice)!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja