Amaranth priprema – skrivena žitarica s blagotvornim učinkom na zdravlje

amaranth

Ne znate što je amaranth? Ništa neobično, obzirom da je žitarica tek u usponu na tržištu.

Amaranth možda poznajete pod nazivom šćir, štir ili rumenika, a učestao je i u obliku brašna.

amaranth

Životopis amarantha

Primjena ove žitarice bila je popularna kod Asteka, nakon čega je zaboravljena te je preživjela kao „korov“. Danas je dostupna u trgovinama zdravom hranom, no ponekad se nađe i na policama supermarketa.

Biljka je karakterističnog oblika i lijepih, ružičastih cvjetova. Plod podsjeća na proso ili rižu.

Zrno amarantha može se koristiti kao brašno, ulje, za kaše, brojna slana i slatka jela, a pripremljeno zrno može se jesti i samo. U Meksiku od njega rade slatkiš pod nazivom alegria, što u prijevodu znači sreća. Jede ga se za vrijeme festivala.

amaranth

Osim što je karakterističnog izgleda, amaranth je i karakterističnih nutritivnih svojstava. Ne sadrži gluten, obiluje proteinima i kalcijem.

Nutritivne vrijednosti

100 g kuhanog amarantha ima 110 kcal, dok npr. bijela riža ima 130, a sadrži manje mineralnih tvari i proteina.

U 100 g ove žitarice nalazi se pola potrebnog dnevnog unosa mangana, 2.2 mg željeza, 47.2 mg kalcija, 2.2 mg željeza, 0.2 mg bakra, 5.3 μg selena, 3.8 g proteina, 18.4 g ugljikohidrata.

Dakle, unosom te količine unijeli ste otprilike 8% potrebnog dnevnog unosa vlakana, 12% željeza, 5% kalcija, 8% proteina, 8% proteina, 14% ugljikohidrata.

priprema doručka

Koje su dobrobiti amarantha?

  1. Bez glutena! – žitarica je izvrstan izbor za sve koji ne podnose gluten. Ne sadrži problematične proteine koje nalazimo u pšenici, raži i ječmu. Brašno amarantha možemo koristiti za zgušnjavanje juha i umaka, u kombinaciji s drugim gluten free brašnima, koristimo ga za pečenje kruha ili palačinke.Gluten
  2. Smanjuje kolesterol! – zahvaljujući uljima i fitosterolima u njemu, amaranth pomaže smanjiti razinu kolesterola u krvi.
  3. Štiti od raka – antioksidansi u sastavu pomažu zaštiti stanice.
  4. Proteini – bogatstvo vitaminima, koji su probavljiviji od proteina drugih sjemenki i žitarica.
  5. Minerali – bogat izvor minerala kao što su bakar, željezo, magnezij, cink, fosfora i selena.
  6. Vlakna – mnogo vlakana pomaže liječenju probavnog trakta, krvnog tlaka, kolesterola te usporava apsorpciju šećera, što omogućuje tijelu bolju proizvodnju energije.
  7. Vitamini – bogat vitaminima A, C, E, K, B5, B6.
  8. Usporava pojavu sijede kose – zahvaljujući mineralima koje sadrži, žitarica pomaže u prevenciji prijevremene pojave sijedih.

Sijeda kosa

Kako se sprema?

Asteci su sjeme amarantha miješali s krvlju, od smjese radili skulpture te ih potom jeli (u sklopu religijskih obreda). Osim ako ne želite isprobati ovaj recept, amaranth je dovoljno kuhati u kipućoj vodi 20 minuta ili ga prepeći na tavi, kao kokice. Treća opcija je kombinacija prženja na ulju te kuhanja 20-ak minuta. Pri kuhanju omjer zrna i vode treba biti 1:3.

kokice

Zbog biljne kiseline koju sadrži, amaranth prije kuhanja treba močiti i isprati u vodi (kao i ostale žitarice)!

Članak objavljen:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.38 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Amarant, amaranth, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu