Suncokret – cvijet s čudesnim ljekovitim svojstvima

Suncokret

Od davnina je suncokret i njegove žute vedre latice znan kao simbol sunca, ljeta, sreće i vedrine… pa tako i raste u samo ljetno vrijeme – od lipnja do rujna. I samo njegovo ime Helianthus, koje se koristi u botanici, potječe od grčke riječi helios što znači sunce.

Poznato je da se suncokret rano ujutro okreće prema Suncu i prati ga do njegova zalaska. Legenda kaže kako je suncokret stvorio bog sunca Apolon, pretvorivši u njega zaljubljenu djevojku kako bi svakog dana mogla slijediti sunce u njegovu prolasku nebeskim svodom.

Porijeklo sunockreta

Suncokret je jednogodišnja biljka koja može doseći visinu i do četiri metra. Potječe s jugozapada sjeverne Amerike, Perua te Meksika. Prije 3000 godina bio je neizostavna namirnica u prehrani sjevenoameričkih Indijanca, a Maje su ga štovale kao simbol svjetlosti i plodnosti.

Stari Grci su suncokret posvetili bogu Sunca Heliousu, a Astečke svećenice boga Sunca u 15.stoljeću kitile su se suncokretima.

suncokretove sjemenke

U Europu su ga doveli Španjolci početkom 16.stoljeća, osvajanjem američkog kontinenta, pa su tako prvi suncokreti procvjetali u madridskim botaničkim vrtovima.

Suncokret se brzo proširio po Europi, ali tek 1830. godine su Rusi otkrili ne samo njegovu iznimnu ljepotu već i praktičnost, dobivši ulje iz suncokretovih sjemenki.

Kako koristiti suncokret, ljekovita svojstva i nutritivne vrijednosti

Da suncokret nema samo lijep izgled, nego i ljekovita svojstva, te se svi njegovi dijelovi mogu u potpunosti iskoristiti, znali su to Indijanci koji su jeli sjemenke, lišće i korijen, te pili čaj od latica, nanosili suncokretovo ulje na kosu i tijelo.

Latice suncokreta u narodnoj se medicini koriste za pripremu čaja i tinktura, te sadrže antocijanske glikozide, ksantofil, kolin, betain, karotenoide, fitosterine, sapogenine i suncokretovu kiselinu.

Čaj od suhih latica suncokreta odlično je sredstvo za snižavanje temperature, a tinktura suncokreta rastvorena u vodi može se upotrijebiti za ispiranje usta prilikom upale grla, dušnika i krajnika.

Suncokret

Sjemenke suncokreta bogate su bjelančevinama te po sadržaju njima ne zaostaju mnogo od mesa. Iznimno su bogate uljem, te sadrže oko 30-50 % ulja. U 100 grama sjemenki nalazi se oko 23 grama bjelančevina, 49 grama masti, 12 grama ugljikohidrata, te 6 grama biljnih vlakana, dok 25 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom E. Zreli suncokret može sadržavati i do pola kilograma sjemena.

Za grickanje je najbolje koristiti sirove ili svježe sjemenke, ali možete ih i malo popržiti ili osušiti te koristiti za razne druge pripravke u kuhanju. Za dobivanje ulja najbolje su crne sjemenke, a za grickanje sivo-bijele sjemenke.

Dokazano je da sjeme suncokreta sprečava povećanje kolesterola u krvi, poboljšava rad štitne žlijezde i normalnu funkciju kože, jetre i bubrega.

Stabljika suncokreta sadrži puno kalija, te se pepeo suncokreta može koristiti kao odlično gnojivo. Kako ptice vole grickati suncokret, puno suncokreta u vrtu će privući ptice te će time doprinjeti smanjenju štetnika na vrtu i gnojenju tla fosforom, čiji je odličan izvor ptičji izmet.

Korijenje suncokreta može prodrijeti do dubine od čak 3 metra, te se zbog toga, kao i zbog izuzetne sposobnosti da upije vodu i štetne tvari, često koristi za isušivanje močvarnog i čišćenje zagađenog tla, čak i od radioaktivnih tvari. Njime su iz tog razloga i japanski znanstvenici suncokretom nasađivali područja u radijusu od 30 kilometara oko nuklearne elektrane u Fukushimi.

Sposobnost izvlačenja štetnih tvari

Suncokret

Današnja istraživanja su pokazala da suncokret može pročistiti zagađeno tlo, čak i ono koje sadrži olovo ili radioaktivne tvari. Nakon černobilske katastrofe u Ukrajini su zasađena polja suncokreta, jer se znanstveno dokazalo da suncokret može izvući čak oko 90% radioaktivnih tvari iz tla. Osim iznimnih nutritivnih vrijednosti, ova je biljka od davnina cijenjena zbog svojeg blagotvornog djelovanja na zdravlje. Sposobnost suncokreta da izvlači štetne tvari, može se primijeniti i na ljudski organizam.

Sve popularnija metoda terapije mućkanja suncokretovim uljem (eng. oil pulling – izvlačenje) potiče iz tradicionalne Indijske medicine zvane Ayurveda, a stara je preko 5000 godina. Primjenom ovog postupka iz tijela se odstranjuju štetne tvari čime se povoljno djeluje na imunitet i optimalan rad stanica i organa. Metoda je jednostavna za korištenje, a za redovitu se primjenu smatra kako donosi iznimne rezultate.

Detoksikacija organizma suncokretovim uljem

Najbolje je koristiti hladno prešano (mehanički cijeđeno) nerafinirano ulje, dobiveno od organski uzgojenog suncokreta. Ovakvo je ulje blažeg, manje gorkog okusa, a u njemu ostaju sačuvani svi prirodni visokovrijedni sastojci – vitamini A, E, B1, B2, B6 i D, minerali kalij, magnezij, željezo, fosfor, selen, kalcij i cink, te polinezasićene masne kiseline. Selen i vitamin E iz ovog ulja smatraju se važnim antioksidantima koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu.

Provodi se tako što se jedna žlica ulja u ustima polako mućka provlačeći između zubiju, u trajanju od 15 do 20 minuta, dok ne postane bijelo poput mlijeka i rijetko poput vode. Budite pažljivi da pritom ne progutate ulje. Ukoliko je ulje žute boje to znači da niste dovoljno dugo mućkali.

Po završetku ispljunete tekućinu koja bi trebala biti potpuno bijela. Usta potom isperite vodom, te četkicom i pastom operite zube. Postupak se može provoditi i više puta na dan (1-3 puta), uvijek na prazan želudac, a preporuča se koristiti hladno prešano nerafinirano ulje.

Suncokret

Za ovu metodu smatra se da pomaže kod raznih bolesti kao što je glavobolja, smetnje vida, upala očiju, slab sluh, , upala ušiju, zubobolja, kod raznih oboljenja dišnih organa (alergije, prehlada, hunjavica, kašalj, promuklost, upala grla, sluzavost, upala bronhija), te kod raznih drugih problema kao što je kronična bolest krvi, artroza, bolest crijeva, srca, bubrega, pluća, jetra, reumatski bolovi, bolovi u zglobovima, kožna oboljenja, pa i depresija, nesanica, kronični umor, slabi živci.

Mnoge akutne bolesti mogu nestati iznenađujuće brzo, nakon nekoliko dana terapije, dok kronična oboljenja zahtijevaju dulju primjenu terapije. Ponekad je moguće privremeno pogoršanje stanja na početku, no to se smatra dobrim znakom da terapija djeluje. Ove reakcije često mogu biti znak postojanja neke latentne bolesti koja se još nije razvila i koju možemo izliječiti ovakvim tretmanom. Imate li jaču reakciju, nemojte mućkati više od jedanput dnevno.

Više o Oil pullingu pročitajte OVDJE

Kako djeluje suncokret?

 • organizam se preko sluznice usta čisti od štetnih i otrovnih tvari
 • stanice, tkiva i organi se jačaju i liječe
 • potkreće se samoiscijeljenje tijela i jača imunitet
 • sprječava se uništavanje korisne mikroflore organizma
 • održava se dobro zdravlje i sprječava nastajanje bolesti, diže raspoloženje, ublažava depresija
 • rezultati se mogu osjetiti već nakon tjedan dana (zubi postaju čvršći, nestaje upala desni i sluznice usta, zubi postaju bjelji, san mirniji, koža čišća, uklanja podočnjake, daje dobro pamćenje, jača živce)

Jeste li znali…

 • upotrebljavajte samo hladno prešano ulje (industrijski neprerađeno) jer se kod tako proizvedenog ulja ne smanjuje količina nezasićenih masnih kiselina, a koje ljudski organizam ne može sam stvarati nego mora uzimati putem prehrane
 • možete mućkati i druga ulja: sezamovo, maslinovo …
 • savršenstvo prirode očituje se i u suncokretu jer su sjemenke tako savršeno raspoređene u glavici suncokreta, da postoji i matematički model (Vogel model za n=1) koji opisuje taj savršeni raspored, kojim se dobiva maksimalan broj sjemenki na tako malom prostoru
 • stručnjaci tvrde da šaka sjemenki suncokreta dnevno jača spolnu moć i pomaže protiv neplodnosti
 • svekolika primjena suncokretovog ulja poznata je i kod problema grčeva u nogama, te se preporučuje masaža mišića nogu uljem dva do tri puta dnevno kako bi se grčevi smanjili, te pri tom može ublažiti i reumatične bolove i bolove nastale zbog artritisa
 • kolika je svekolika primjena ove iznimne biljke, pokazuje kako su još od davnina ljudi koristili srčiku iz stabljike za izradu papira, a kako sarži salitru i kao odlični potpaljivač, osušene stabljike za ogrjev, latice za dobivanje prirodne žute boje…

Vole ga bumbari i pčele, a njegovi cvjetovi inspirirali su i mnoge umjetnike kao što je bio slavni Van Gogh. Suncokret je biljka, zaslužno dobila svoje mjesto u svakom vrtu, poznata ne samo po svom vedrom izgledu, nego i ljekovitim svojstvima, čiji se dijelovi mogu u potpunosti iskoristiti. 

Pročitajte više: Sjemenke suncokreta – zdrave i ukusne grickalice

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.42 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sjemenke suncokreta ljekovitost, suncokretove sjemenke, suncokret, sjemenke suncokreta, med od suncokreta, med od suncokreta ljekovitost, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu