Oil pulling – vaša nova najdraža ovisnost

oil-pulling

Oil pulling (“izvlačenje uljem”) je tradicionalni narodni lijek držanja ili mućkanja biljnih ulja u usnoj šupljini. Zagovaratelji ove pomalo neobične metode, smatraju da se bakterije i toksini nakupljaju u ustima te da oil pullingom nečistoće izvlačimo iz organizma. Nakon dvadesetak minuta postupak oil pullinga je dovršen. Ulje ispljunemo u kantu za smeće, a toksine pošaljemo na put.

Kratka povijest oil pullinga

Arheološki nalazi potvrđuju da je većina naših predaka imala zdrave i jake zube. Uzmemo li u obzir da je standardna četkica za zube izum 20. stoljeća, ova činjenica postaje prilično ironična.

Kako su naši predci održavali oralnu higijenu?

stapici-za-zube

Treba uzeti u obzir da im se prehrana sastojala od cjelovite hrane te nije sadržavala rafinirane šećere, koji znatno utječu na zdravlje desnih. Također, koristili su štapiće za žvakanje kojima su trljali zube i koristili ih kao čačkalice (Babilon 3500 p.n.e.)

Treći razlog je – oil pulling. Tehniku su prvi koristili Ayurvedae prije 3000 godina.  Zagovaratelji Ayurveda koriste sezamovo ulje kako bi smanjili suhoću u ustima, nadutost te osjećaj gorenja u ustima.

U čemu pomaže oil pulling?

 • Liječi truljenje zubi i krvarenje desnih,
 • izbjeljuje zube,
 • ublažava loš zadah,
 • eliminira plak,
 • jača desne,
 • sprječava karijes,
 • smiruje suho grlo,
 • ojačava imunitet,
 • smanjuje nadutost,
 • hidratizira napukle usne.

Što kaže znanost?

Valja istaknuti da o metodi oil pullinga postoji tek 7 istraživanja. Zbog nedostatka činjenica većina stomatologa ne poriče da oil pulling ima željeni efekt, ali naglašavaju da uz ovu metodu treba prakticirati i standardno pranje pastom za zube.

Neka od 7 istraživanja došla su do zaključaka da “izvlačenje” sezamovim uljem:

 • kod djece smanjuje Streptococcus mutans bakteriju, koja znatno utječe na propadanje zubi (Istraživanje Pedijatrijskog odjela stomatologije u  Tamil Naduu, Indija)
 • može znatno umanjiti aerobne mikroorganizme u plaku kod djece koja imaju plakom izazvanu upalu desnih (Pedijatrijski odjel stomatologije u Chennaiju, Indija),
 • ima jednak učinak kao i vodice za ispiranje usne šupljine, tj. smanjuje loš zadah i mikroorganizme koji zadah mogu izazvati (Pedijatrijski odjel stomatologije u Chennaiju, Indija).

Postupak oil pullinga

 1. Kupite hladno prešano organsko ulje. Preporuka je koristiti sezamovo ili kokosovo, no postupak je isti kod korištenja suncokretovog, maslinovog ili bilo kojeg drugog ulja.
 2. Stavite ulje u žlicu, a potom u usta (ako koristite kokosovo ulje koje je u krutom stanju, nakon pola minute će zbog temperature u ustima prijeći u tekuće stanje).
 3. Kombinirajte držanje ulja u ustima te mućkanje između zubi, desnih i jezika.
 4. Ovo činite između 10 i 20 minuta, sve dok ulje ne dobije teksturu sličnu mlijeku.
 5. Ulje i toksine nemojte ispljunuti u odvod, već kantu za smeće, kako biste izbjegli začepljenje cijevi.
 6. Isperite usta toplom vodom i operite zube kao što to inače činite.
 7. Uživajte u smirujućem efektu!

Video prikaz oil pullinga

Imajte na umu

Oil pulling možete prakticirati bilo kada i bilo gdje, ali preporuka je činiti to ujutro jer je tada razina toksina u ustima najviša. Ponavljanje postupka se preporučuje minimalno 3 do 4 puta tjedno. Smirujući efekt osjetit ćete već nakon prve uporabe, a ostale promjene nakon tjedan dana.

Pranje zubi ne isključujte iz dnevne rutine. Oil pulling ne zamjenjuje pastu za zube, samo vodicu za ispiranje usta. Uvijek četkajte zube nakon oil pullinga!

Predugo traje?

Dvadesetak minuta možda se čini kao dugo vrijeme za oralnu higijenu. No, uzmite u obzir da u tom razdoblju možete napraviti doručak, otuširati se, vježbati, prošetati psa ili se još malo izležavati u krevetu. Vaš izbor!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.64 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu