Oil pulling: Metoda “iz naroda” koja za 20 minuta izvlači toksine iz organizma, njeguje zube i smanjuje nadutost

Oil pulling

Oil pulling (“izvlačenje uljem”) je tradicionalni narodni lijek držanja ili mućkanja biljnih ulja u usnoj šupljini. Zagovaratelji ove pomalo neobične metode smatraju da se bakterije i toksini nakupljaju u ustima te da oil pullingom nečistoće izvlačimo iz organizma.

Nakon 20-ak minuta postupak oil pullinga je dovršen. Ulje ispljunemo u kantu za smeće, a toksine pošaljemo na put.

Kratka povijest oil pullinga

Arheološki nalazi potvrđuju da je većina naših predaka imala zdrave i jake zube. Uzmemo li u obzir da je standardna četkica za zube izum 20. stoljeća, ova činjenica postaje prilično ironična.

Treba uzeti u obzir da im se prehrana sastojala od cjelovite hrane i nije sadržavala rafinirane šećere, koji znatno utječu na zdravlje desni. Također, koristili su štapiće za žvakanje kojima su trljali zube i upotrebljavali ih kao čačkalice (Babilon, 3.500. p. n. e.).

Treći razlog je – oil pulling. Tehniku su prvi koristili zagovaratelji ayurvede prije 3.000 godina. Koristili su sezamovo ulje kako bi smanjili suhoću u ustima, nadutost i osjećaj gorenja u ustima.

Sezamovo ulje za oil pulling
FOTO: Shutterstock

U čemu pomaže oil pulling?

Evo dugačkog popisa prednosti oil pullinga:

Što kaže znanost?

Treba istaknuti da o metodi oil pullinga postoji tek nekoliko istraživanja. Zbog nedostatka činjenica većina stomatologa ne poriče da oil pulling ima željeni efekt, ali naglašavaju da uz ovu metodu treba prakticirati i standardno pranje pastom za zube.

Neka su istraživanja došla do zaključaka da “izvlačenje” sezamovim uljem:

  • kod djece smanjuje bakteriju Streptococcus mutans, koja znatno utječe na propadanje zubi (istraživanje Pedijatrijskog odjela stomatologije u Tamil Naduu u Indiji)
  • može znatno umanjiti aerobne mikroorganizme u plaku kod djece koja imaju plakom izazvanu upalu desni (Pedijatrijski odjel stomatologije u Chennaiju u Indiji)
  • ima jednak učinak kao i vodice za ispiranje usne šupljine, tj. smanjuje loš zadah i mikroorganizme koji mogu izazvati zadah (Pedijatrijski odjel stomatologije u Chennaiju u Indiji).

Oil pulling metoda

U nastavku donosimo korake oil pullinga.

  1. Kupite hladno prešano organsko ulje. Preporuka je koristiti sezamovo ili kokosovo, no postupak je isti kod korištenja suncokretovog, maslinovog ili bilo kojeg drugog ulja.
  2. Stavite ulje na jušnu žlicu, a potom u usta (ako koristite kokosovo ulje koje je u krutom stanju, nakon pola minute će zbog temperature u ustima prijeći u tekuće stanje).
  3. Kombinirajte držanje ulja u ustima te mućkanje između zubi, desni i jezika.
  4. Ovo činite 10 – 20 minuta, sve dok ulje ne dobije teksturu sličnu mlijeku.
  5. Ulje i toksine nemojte ispljunuti u odvod, već u kantu za smeće, kako biste izbjegli začepljenje cijevi.
  6. Isperite usta toplom vodom i operite zube kao što to inače činite.
  7. Uživajte u smirujućem efektu!

Slikovitiji prikaz pogledajte u videu.

Imajte na umu

Oil pulling možete prakticirati bilo kada i bilo gdje, ali preporuka je činiti to ujutro jer je tada razina toksina u ustima najviša. Ovaj postupak izvodite minimalno 3 – 4 puta tjedno.

Smirujući efekt osjetit ćete već nakon prvog korištenja, a ostale promjene nakon tjedan dana.

Pranje zubi ne isključujte iz dnevne rutine. Oil pulling ne zamjenjuje pastu za zube, samo vodicu za ispiranje usta. Uvijek četkajte zube nakon oil pullinga!

Predugo traje?

Možda se 20-ak minuta čini dugo za oralnu higijenu. No, uzmite u obzir da u tom razdoblju možete napraviti doručak, otuširati se, vježbati, prošetati psa ili se još malo izležavati u krevetu. Vaš izbor!

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.69 / 5   16

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu