Korisni savjeti za ispravno pranje zuba

Održavanje zubi

Netko bi rekao da zaista nije potrebno pričati o ovome jer nije u pitanju nuklearna fizika, već najobičnije pranje zuba. I da, to bi bilo točno do onog trenutka koji kaže da najveći problemi sa zubima: gubitak zuba, karijes, kamenac, paradentoza; nastaju upravo zbog loše higijene ili nedovoljnog i nepravilnog pranja zuba.

Istini za volju, danas nedostatak prirodnih zuba mogu zamijeniti zubni implanti i krunice, ali zašto dopustiti da zubi sasvim propadnu?

Ovo je tekst koji nije sasvim stomatološki, ali se temelji na zdravim osnovama i dobrim navikama. Važno je da se, koliko god puta ta priča bila ispričana, ponovi i utvrdi na koji način se peru zubi. Nekoliko je istinski važnih stvari koje treba zapamtiti i ponavljati.

Perite zube minimalno dvije minute

Pranje zubi

Da, znamo da vam te dvije minute, koje provodite ispred ogledala, djeluju kao vječnost. Znamo i to da mrzite količinu vremena koju morate odvojiti na jutarnje pranje zuba. Međutim, ako ovo shvatite kao mali jutarnji ritual koji vam može poslužiti i da se opustite, onda je to sigurno jedan od boljih načina da se mentalno i fizički razgibate.

Preporučeno vrijeme za pranje zuba je dvije minute i to bi trebalo poštovati. Ako imate problem s hranom koja se lijepi za zube, onda je najbolje da zube perete i nakon obroka. Ako ne, onda je sasvim dovoljno da zube četkate dva puta dnevno. Nakon što ustanete, kako biste uklonili bakterije koje su se nataložile preko noći i prije spavanja, ako si obećate da poslije toga zaista nećete ništa jesti. Ma ni gricnuti. 🙂

Zube perite u pravcu rasta

To bi značilo da obratite pažnju na svaki zub i to tako što ćete zub prati u pravcu kako raste. Gornje zube, dakle, perete pokretima četkice odozgo prema dolje, a donje u suprotnom smjeru.

Nikako ne bi trebalo četkati zube lijevo – desno jer tako možete oštetiti desni.

Možete prati i grupe zuba pa tako posebno obratite pažnju na sjekutiće, a posebno na kutnjake.

Obavezno nakon pranja zuba isperite usta više puta. Možete koristiti i vodicu za ispiranje zuba.

Koristite interdentalnu četkicu

Interdentalne četkice za zube

Interdentalne četkice su izvrsno rješenje za pranje prostora između zuba, ali i da biste dohvatili drugu stranu zuba na kojoj se također može taložiti kamenac.

Interdentalne četkice imaju manje dlačice i mogu doprijeti do manje “prohodnih” dijelova u ustima pa su jednako važne kao i obične četkice.

Konac za zube

Konac za zube

Ako i ne koristite interdentalnu četkicu, definitivno je dobar način da zube i prostor između njih čistite zubnim koncem.

Zubni konac je obložen voskom, stoga neće zapinjati, a pomoću njega ćete moći otkloniti ostatke hrane i talog koji se često taloži među zubima.

Interdentalne četkice, konac za zube i vodica za ispiranje nisu ništa manje važni od četkice i paste. Prema tome, ako hoćete sačuvati svoje zube, poslušajte i ove savjete.

Poradite na zdravim navikama

Do gubitka zuba često dovodi i loše ophođenje prema cjelokupnom organizmu, kao i zanemarivanje sporta, opće higijene te odavanje porocima.

Štetnost duhanskog dima je velika, zubi osim što brže promijene boju, mogu biti središte plaka ili kamenca.

Šećeri iz alkohola također ubrzavaju proces propadanja zuba pa nije čudno što alkoholičari vrlo često pucketaju zubima.

Coca-cola, slatkiši, ali i šećeri iz pojedinog voća mogu doprinijeti bržem razvoju kiseline koja pogoduje razvoju bakterija te bržem izjedanju zubne cakline. Stvaranje kamenca i karijesa neposredno je povezano s ovim problemom pa je potpuno jasno da se treba kloniti ovih namirnica. Ako ih baš i ne možete izbjeći, onda ih smanjite.

I kao što smo spomenuli, zubi će vam biti itekako zahvalni ako poslije večernjeg pranja, a prije jutarnjeg, ne unosite ništa od namirnica u usta.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu