Pravilno pranje zubi: Uz ovih 5 korisnih savjeta spriječite propadanje zubi

Pravilno pranje zubi

Netko bi rekao da zaista nije potrebno pričati o ovome jer nije u pitanju nuklearna fizika, već najobičnije pranje zubi. I da, to bi bilo točno da najveći problemi sa zubima – gubitak zuba, karijes, kamenac i paradontoza – ne nastaju upravo zbog loše higijene ili nedovoljnog i nepravilnog pranja zuba.

Istini za volju, danas nedostatak prirodnih zuba mogu zamijeniti zubni implantati i krunice, ali zašto dopustiti da zubi sasvim propadnu?

Pranje zubi – pet savjeta za pravilnu njegu

Ovo je tekst koji nije sasvim stomatološki, ali se temelji na zdravim osnovama i dobrim navikama. Važno je da se, koliko god puta ta priča bila ispričana, ponovi i utvrdi kako se peru zubi. Nekoliko je istinski važnih stvari koje treba zapamtiti i ponavljati.

Pranje zubi
FOTO: Shutterstock

1. Perite zube minimalno dvije minute

Da, znamo da vam te dvije minute, koje provodite ispred ogledala, djeluju kao vječnost. Znamo i to da mrzite količinu vremena koju morate odvojiti na jutarnje pranje zuba. Međutim, ako ovo shvatite kao mali jutarnji ritual koji vam može poslužiti i da se opustite, onda je to sigurno jedan od boljih načina da se mentalno i fizički razgibate.

Preporučeno vrijeme za pranje zubi je dvije minute i to bi trebalo poštovati.

Ako imate problem s hranom koja se lijepi za zube, onda je najbolje da zube perete i nakon obroka.

Ako ne, onda je sasvim dovoljno da zube četkate dva puta dnevno. Nakon što ustanete, kako biste uklonili bakterije koje su se nataložile preko noći, i prije spavanja, ako si obećate da poslije toga zaista nećete ništa jesti. Ma ni gricnuti. 🙂

Zube perite u pravcu rasta
FOTO: Shutterstock

2. Zube perite u pravcu rasta

To bi značilo da obratite pažnju na svaki zub i to tako što ćete zub prati u pravcu kako raste. Gornje zube, dakle, perite pokretima četkice odozgo prema dolje, a donje u suprotnom smjeru.

Nikako ne bi trebalo četkati zube lijevo-desno jer tako možete oštetiti desni.

Možete prati i grupe zuba pa tako posebno obratite pažnju na sjekutiće, a posebno na kutnjake.

Obavezno nakon pranja zuba isperite usta više puta. Možete koristiti i vodicu za ispiranje usta.

Interdentalne četkice su izvrsno rješenje za pranje prostora između zubi
FOTO: Shutterstock

3. Koristite interdentalne četkice

Interdentalne četkice su izvrsno rješenje za pranje prostora između zubi, ali i da biste dohvatili drugu stranu zuba na kojoj se također može taložiti kamenac.

Interdentalne četkice imaju manje dlačice i mogu doprijeti do manje “prohodnih” dijelova u ustima pa su jednako važne kao i obične četkice.

Konac za zube
FOTO: Shutterstock

4. Konac za zube

Ako ne koristite interdentalne četkice, definitivno je dobar način i da zube i prostor između njih čistite zubnim koncem.

Zubni konac je obložen voskom, stoga neće zapinjati, a pomoću njega moći ćete ukloniti ostatke hrane i talog koji se često taloži među zubima.

Interdentalne četkice, konac za zube i vodica za ispiranje nisu ništa manje važni od četkice i paste. Prema tome, ako hoćete sačuvati svoje zube, poslušajte i ove savjete.

Do gubitka zuba često vodi i loše ophođenje prema cjelokupnom organizmu
FOTO: Shutterstock

5. Poradite na zdravim navikama

Do gubitka zuba često vodi i loše ophođenje prema cjelokupnom organizmu, kao i zanemarivanje sporta, opće higijene te odavanje porocima.

Štetnost duhanskog dima je velika, zubi brže promijene boju, a mogu biti i središte plaka ili kamenca.

Šećeri iz alkohola također ubrzavaju proces propadanja zuba pa nije čudno što alkoholičari vrlo često pucketaju zubima.

Gazirana pića, slatkiši, ali i šećeri iz pojedinog voća mogu doprinijeti bržem razvoju kiseline koja pogoduje razvoju bakterija te bržem izjedanju zubne cakline. Stvaranje kamenca i karijesa neposredno je povezano s ovim problemom pa je potpuno jasno da se treba kloniti ovih namirnica. Ako ih ne možete izbjeći, onda ih smanjite.

I kao što smo spomenuli, zubi će vam biti itekako zahvalni ako poslije večernjeg pranja, a prije jutarnjeg, ne unosite ništa od namirnica u usta.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. How to keep your teeth clean. (2022). NHS.
  2. Watson, K. (2019). How to Brush Your Teeth Properly. Healthline.
  3. Brushing Your Teeth. MouthHealthy.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu