Periodontitis ili parodontoza – uzroci, simptomi i liječenje

Periodontitis

Periodontitis je ozbiljna upala desni koja uništava mekana tkiva i kosti koje podupiru vaše zube. Periodontitis može uzrokovati gubitak zubi ili još gore, povećan rizik srčanog udara, moždani udar ili ostale ozbiljne probleme sa zdravljem.

Periodontitis je česta pojava, ali se u velikoj mjeri može spriječiti. Periodontitis je najčešće rezultat slabe dentalne higijene. Dnevno pranje zuba i čišćenje zubnim koncem te česta profesionalna čišćenja mogu uvelike smanjiti šansu razvijanja periodontitisa.

Periodontitis – simptomi

Znakovi i simptomi periodontitisa uključuju:

 • natečene desni,
 • svijetlo crvene ili purpurne desni,
 • desni koje se povlače od vaših zubi što čini vaše zube većima nego normalno,
 • novi prostor se razvija između zubi,
 • gnoj između zubi i desni,
 • loš zadah,
 • loš okus u ustima,
 • promjene u načinu na koji se vaši zubi uklapaju zajedno kada grizete.

Postoje različite vrste periodontitisa:

 • kronični je mnogo češća vrsta koja većinom zahvaća odrasle osobe iako se može pojaviti i kod djece,
 • agresivni periodontitis obično počinje u doba djetinjstva ili adolescencije i zahvaća od 1% do 2% populacije.

Periodontitis – slike:

Agresivni parodontitis
Parodontitis

Kada posjetiti zubara?

Zdrave desni trebaju biti čvrste i blijedo ružičaste boje. Ako su otečene, crvene i lako prokrvare ili pokažu bilo koje znakove i simptome periodontitisa što prije posjetite zubara.

Što prije zatražite pomoć bolje su šanse da ćete ukloniti štetu od periodontitisa i spriječiti druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Periodontitis – uzroci

Pretpostavlja se da periodontitis počinje s plaketom koja je izgrađena uglavnom od bakterija. Ona se stvara na vašim zubima kada škrob i šećer u hrani dođu u kontakt s bakterijama koje se inače nalaze u vašim ustima. Pranje vaših zubi uklanja tu plaketu no, ona se brzo ponovno formira, obično nakon 24 sata.

Plaketa koja ostane na vašim zubima duže od dva ili tri dana može se učvrstiti ispod vaše desni u zubni kamenac.

Kamenac ju čini vrlo teškom za ukloniti i djeluje kao rezervoar za bakterije. Štoviše, ne možete sami ukloniti taj kamenac pranjem zubi ili zubnim koncem nego morate potražiti profesionalnu zubnu pomoć kako bi ga uklonili.

Što duže ta plaketa i kamenac ostanu na vašim zubima to više štete rade. U početku, oni mogu samo iritirati i upaliti gingivu, dio vaše desni koja se nalazi oko baze vaših zubi. To se zove gingivitis, blaži oblik parodontalne bolesti.

No kako vrijeme odmiče upala počinje popunjavati praznine između vaših desni i zubi s kamencom, bakterijama i na kraju plaketom. To uzrokuje duboke infekcije koje mogu uzrokovati gubitak tkiva ili kosti. Ako se kost previše ošteti možete izgubiti jedan ili više zubi.

Kronični periodontitis je najčešća vrsta ove bolesti te može biti lokaliziran na jednom području čeljusti ili raširen po cijelom zubalu. Češće se javlja kod starijih osoba. 

Kronična upala apikalnog periodonta (periodontitis pulpae apicalis chronica) je ozbiljna bolest koja se treba liječiti kako se infekcija ne bi dalje proširila. Neliječeni periodontitis može rezultirati gubitkom jednog ili više zuba. 

Periodontitis –  liječenje

Postoji nekoliko načina za liječenje periodontitisa koji ovise o težini bolesti. Cilj liječenja je očistiti praznine u kojima su se nakupile bakterije i spriječiti daljnju štetu. Liječenje se najčešće vrši od strane zubara. Najviše uspjeha ćete imati kada usvojite dnevnu rutinu dobre njege o zubima.

Stupnjevi periodontitisa

Kirurški tretmani

Ako imate već napredni periodontitis vaše desno tkivo će trebati napredne zahvate kako bi izliječili bolest. Ti zahvati mogu biti:

 • Flap operacija – u ovom postupku vaš zubar radi sitne rezove u vašoj desni tako da se dio tkiva desni može podići gore i sašiti na mjesto gdje treba. Ovaj postupak obično traje od jedan do tri sata i provodi se pod utjecajem lokalne anestezije.
 • Transplantacija mekog tkiva – kada zbog ove bolesti izgubite dio tkiva desni vaši zubi se mogu činiti duži nego što zapravo jesu. Možda ćete trebati mijenjati oštećena tkiva. To se obično radi uklanjanjem malog dijela tkiva s nepca ili drugog izvora i spajanjem tog dijela na zahvaćeno mjesto. Ovaj postupak smanjuje buduće gubljenje tkiva i daje vašim zubima bolji izgled.
 • Vođena regeneracija tkiva – ovaj postupak dozvoljava ponovni rast kosti koja je bila uništena zbog bolesti i bakterija. Vaš zubar postavlja posebne dijelove tkanine između postojeće kosti i zubi. Taj materijal sprječava neželjena tkiva da uđu u ljekovito područje što dozvoljava kosti da ponovno izraste.

Ostali tretmani

Periodontitis – liječenje može biti lakše ako vaš periodontitis nije mnogo napredovao. Tada tretman može uključivati neke manje napadne postupke kao što su:

 • Skaliranje – skaliranje uklanja kamenac i bakterije s površine vaših zubi i ispod vaših desni. Postupak se može provesti uz pomoć instrumenata ili ultrazvučnog uređaja.
 • Poliranje korijena – ovaj postupak omekšava površine korijena što obeshrabruje daljnje nakupljanje kamenca.
 • Antibiotici – upotreba antibiotika za liječenje periodontitisa još uvijek se ne smatra sasvim uspješnim postupkom. Vaš zubar može preporučiti uzimanje antibiotika kako bi se kontrolirala bakterijska upala. To mogu biti antibiotici za ispiranje usta ili umetanje gelova koji sadrže antibiotike između zubi i desni.

Za periodontitis, prirodno liječenje postoji u smislu prevencije nastanka upale zubnog mesa. Redovno pranje i čišćenje zubiju koncem uz korištenje vodice za usta dugoročno može dati odlične rezultate.

Za smanjenje bakterijskog plaka tu i tamo možete grgljati slanu vodu u ustima ili prožvakati mentu za ekstra svježi dah. Jednom kad se gingivitis proširi, teško i sporo ga se može liječiti prirodnim putem. 

Periodontitis – cijena liječenja

Kako biste spriječili nastanak bolesti zubnog mesa, potrebno je redovno čistiti plak i kamenac sa zubiju. To možete napraviti kod zubara u zdravstvenoj ustanovi ili u nekoj od mnogih poliklinika za dentalnu medicinu. 

Cijena čišćenja kamenca i pjeskarenja zubiju se kreće od 100 do 300 kuna, ovisno o poziciji i popularnosti klinike. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.56 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zubobolja, parodontoza, upala zubnog mesa antibiotik, upala desni lecenje antibioticima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu