Upala desni i gingivitis – uzroci, simptomi i liječenje

upala desni

Postoje razni faktori koji mogu utjecati na pojavu upale desni, ali oni najčešći su: slaba oralna higijena, zubne naslage, pušenje, nedovoljan unos vitamina i minerala, dijabetes, hormonalne promjene (posebno u periodima puberteta, menopauze, trudnoće, menstruacije), kao i stres i veoma često nasljedni faktori.

Imajte u vidu da ukoliko ste pušač i ukoliko generalno vodite lošu higijenu o svojim zubima imate velike šanse da dobijete gingivitis.

Još jedan od najčešćih uzroka gingivitisa je alergija na kemikalije koje se nalaze u vašoj pasti za zube, kao što je natrij lauril sulfat.

upala-desni-gingivitis

Koji su to najčešći tipovi gingivitisa?

Najčešći tip upale desni je gingivitis simpleks koji se naziva i gingivitisom prljavih usta od kojeg boluje skoro 95% stanovništva. U ovoj vrsti upale desni plak izgleda kao mekana, žućkasta promjena koja se nalazi tik uz rubove zubnog mesa. Ukoliko ga ne vidite golim okom to ne znači da ne postoji i da ne bi trebalo povesti više računa o zubima ili pak posjetiti zubara.

Ova upala počinje pričvršćivanjem ostataka proteina iz hrane na površinu zuba, koja u tom slučaju postaje plodno tlo za razvijanje bakterija. Ukoliko se na vrijeme ne posjeti stomatološka ordinacija i ne učini nešto konkretno na planu liječenja, nastaje akutni nekrotični ulcerozni gingivitis koji je drugi po redu najčešći vid upale desni, koji se prilično teško liječi i veoma često razvija u ulcerozni parodontitis.

Najčešće počinje u mladosti, u stresnim situacijama ili u hladnijem dijelu godine. Od ostalih vidova gingivitisa postoje i tipovi karakteristični za trudnoću i pubertet koji nastaju pod utjecajem hormona.

Kako izgledaju najraniji simptomi  gingivitisa?

Upalu desni karakterizira jača ili slabija upala tkiva oko zuba. Na početku ćete primjetiti prvo blago crvenilo, a kasnije skoro bordo boje. Tkivo oko Vaših zuba će početi boljeti i oticati, a vjerojatno i krvariti čak i na najmanji dodir.

Kako se liječi upala desni?

Prvi koraci ka izlječenju upale desni jeste da se ukloni ono što je izazvalo samu iritaciju. Na taj način ćete sprečiti dalje razvijanje bakterija i produženje upalnog procesa. U ovim slučajevima se od lijekova uglavnom uzimaju antibiotici, a u ekstremnim oblicima gingivitisa i primjena metronidazola.

Kakve posljedice gingivitisa mogu biti ako se ne liječi na vrijeme?

Gingivitis koji je zanemaren ili nije otkriven na vrijeme može oštetiti tkivo koje drži zube u vilici i koji će vremenom zbog njega olabaviti. Ono što je vrlo vjerojatno da će se dogoditi u tom slučaju jeste da dođe do paradentoze i da zubi počnu masovno ispadati. Od onih najekstremnijih posljedica ne liječenja ginigvitisa bismo izdvojili povećani rizik od srčanog i moždanog udara, kao i od preranog porođaja.

Prevencija upale desni i gingivitisa

Za kraj vam poklanjamo par savjeta kako možete sprečiti pojavu upale desni:

  • Redovno perite zube kvalitetnom četkicom i koristite zubni konac nakon svakog obroka.
  • Uzimajte što više namirnica bogatim vitaminom C (kao što su sirovo narančasto voće i crveno povrće), kalcijem i drugim mineralnima.
  • Pokušajte izbaciti iz prehrane sve namirnice koje sadrže bijelo brašno i bijeli šećer.
  • Svakih šest meseci idite kod zubara na redovan pregled i čišćenje zuba.
  • Poslije pranja zuba masirajte desni prstom bar desetak minuta.
  • Pomiješajte sodu bikarbonu i malo hidrogena kako biste napravili pastu za zube sa djelotvornim antiseptičkim djelovanjem.
  • Ispirite usta čajem od kamilice ili listova crvene žalfije svakog dana.
  • Više se izlažite suncu ili uzimajte vitamin D kroz hranu i suplemente.
  • Prestanite sa upotrebom nikotina i alkohola.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.62 / 5   39

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: upala zubnog mesa, upala desni, gingivitis liječenje, antibiotik za upalu zuba i desni, upala desni prirodni lijek, gingivitis prirodno liječenje, gingivitis simptomi, upala zubnog mesa prirodni lijek, upala zubnog mesa lijek, upala vilice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu