Ova navika povećava rizik od bolesti desni i raka

korištenje tekućine za ispiranje usta na bazi alkohola može povećati rizik od bolesti desni i određenih vrsta raka

Prema studiji koju je vodio Jolein Lauman s Instituta za tropsku medicinu u Antwerpenu u Belgiji, korištenje tekućine za ispiranje usta na bazi alkohola može povećati rizik od zdravstvenih problema poput bolesti desni i određenih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva.

Objavljeno u Journal of Medical Microbiology, istraživanje je istaknulo značajne promjene u oralnom mikrobiomu sudionika koji su koristili vodicu za ispiranje usta. Naime, povećao se broj bakterija Fusobacterium nucleatum i Streptococcus anginosus, a obje su povezane s bolestima desni i raznim vrstama raka.

Suprotno tome, korisne bakterije Actinobacteria su se smanjile.

Studija nije uzela u obzir prehranu ili navike pušenja sudionika, a istraživači su se suzdržali od savjetovanja protiv upotrebe tekućine za ispiranje usta na bazi alkohola.

Cilj istraživanja bio je istražiti nešto drugo

Sudionici su naizmjenično koristili tekućinu za ispiranje usta na bazi alkohola i bez alkohola tijekom šest mjeseci. Širi cilj bio je istražiti metode za smanjenje stope spolno prenosivih infekcija kod muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Većina vodica za ispiranje usta sadrži alkohol koji može uzrokovati peckanje, neugodan okus i suha usta te eliminirati i štetne i korisne bakterije. Vodice za ispiranje usta bez alkohola, s druge strane, potiču novu bakterijsku ravnotežu.

Osobe sa suhim ustima, zbog medicinskih tretmana ili stanja, ili osobe s poviješću zlouporabe alkohola ili opsežnog stomatološkog rada mogle bi preferirati opcije bez alkohola.

vodica za ispiranje usta sama po sebi ne uzrokuje izravno rak
FOTO: Shutterstock

Lauman je naglasio potencijalne rizike svakodnevne uporabe tekućina za ispiranje usta na bazi alkohola, sugerirajući da bi dugoročnu upotrebu trebali nadzirati zdravstveni radnici. Studija je pokazala povećanje štetnih bakterija i smanjenje korisnih bakterija koje pomažu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava snižavanjem krvnog tlaka.

Chris Kenyon, koautor, savjetovao je oprez s redovitom upotrebom tekućine za ispiranje usta na bazi alkohola, preporučujući samo kratkotrajnu upotrebu.

Uzrokuje li vodica za ispiranje usta sama po sebi rak?

Unatoč ovim otkrićima, stručnjaci poput dr. Erica Aschera za Medical News Today naglašavaju da vodica za ispiranje usta sama po sebi ne uzrokuje izravno rak, ali bi mogla biti čimbenik koji doprinosi uz druge rizike poput pušenja i loše prehrane.

Savjetuje da se odabir vodice za usta temelji na individualnim stomatološkim potrebama, procijenjenim tijekom redovitih stomatoloških pregleda.

Studija je imala nekoliko ograničenja, uključujući fokus na određena područja usta, nekontrolirano pridržavanje korištenja vodice za ispiranje usta, nedostatak potvrde drugom metodom i uzorak ograničen na muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima, potencijalno ograničavajući primjenjivost rezultata na općoj populaciji.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu