Jednostavno ispiranje usta može predvidjeti rizik od srčanih bolesti! Novo istraživanje otkriva kako oralna higijena utječe na zdravlje

Jednostavno ispiranje usta može predvidjeti rizik od srčanih bolesti

Prema studiji objavljenoj u časopisu Frontiers of Oral Health, jednostavno ispiranje usta za provjeru razine bijelih krvnih stanica moglo bi predvidjeti rizik od srčanih bolesti.

Istraživači tvrde da ispiranje može otkriti upalu desni, a upala desni može dovesti do parodontoze (periodontitisa), koja je povezana sa srčanim bolestima.

Periodontitis je teški i uznapredovali oblik bolesti desni
FOTO: Shutterstock

Što je periodontitis?

Periodontitis je teški i uznapredovali oblik bolesti desni, poznat i kao parodontna bolest. Karakterizira ga upala i infekcija zubnog mesa i potpornih struktura zuba, uključujući zubnu kost. Ako se ne liječi, može dovesti do gubitka zuba i drugih komplikacija oralnog zdravlja te srčanih bolesti.

Uobičajeni simptomi parodontitisa su:

Poveznica između bolesti desni i srčanih bolesti
FOTO: Shutterstock

Poveznica između bolesti desni i srčanih bolesti

Istraživači su proučavali mlađe odrasle osobe bez dijagnosticiranih parodontnih problema kako bi utvrdili mogu li niže razine oralne upale biti klinički značajne za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

U pilot studiji istraživači su proučavali 28 nepušača u dobi 18 – 30 godina bez komorbiditeta ili lijekova koji bi mogli utjecati na kardiovaskularni rizik.

Istraživači su koristili jednostavno oralno ispiranje za mjerenje razine bijelih krvnih stanica u slini zdravih odraslih osoba kako bi vidjeli postoji li povezanost sa srčanim bolestima.

Znanstvenici su izvijestili da su visoke razine bijelih krvnih zrnaca u slini imale značajnu vezu sa slabom dilatacijom posredovanom protokom, što ukazuje na povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, nije bilo veze između bijelih krvnih zrnaca i brzine pulsnog vala, što ukazuje da dugoročni utjecaji na arterije još nisu nastupili.

Oralna upala može procuriti u krvožilni sustav
FOTO: Shutterstock

Oralna upala može procuriti u krvožilni sustav

Dilatacija posredovana protokom odnosi se na proširenje arterije kada se protok krvi poveća. Brzina pulsnog vala mjeri krutost arterija i neovisni je prediktor kardiovaskularnog rizika. Promjene načina života, zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i upravljanje krvnim tlakom i kolesterolom mogu poboljšati brzinu pulsnog vala.

Istraživači su pretpostavili da bi upala iz usta mogla procuriti u krvožilni sustav i utjecati na sposobnost arterija da proizvode dušikov oksid, smanjujući njihovu sposobnost da reagiraju na promjene u protoku krvi. Viša razina bijelih krvnih stanica uzrokovala bi višu razinu vaskularne disfunkcije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu