Svake godine zbog ove bolesti nestane grad veličine Zaprešića! Stručnjaci ističu što trebate kontrolirati

U Hrvatskoj svake godine od bolesti cirkulacijskog sustava umre 20.000 ljudi

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa, koji se svake godine obilježava 8. svibnja, na dan rođenja Henryja Dunanta, utemeljitelja ove humanitarne organizacije, organizirana je konferencija pod nazivom “Prevencija kardiovaskularnih bolesti“. Naime, u Hrvatskoj svake godine od bolesti cirkulacijskog sustava umre 20.000 ljudi, a ono što je dodatno zabrinjavajuće je da bilježimo višu stopu smrtnosti od prosjeka članica Europske unije.

Prema vrsti, kardiovaskularne bolesti se dijele na srčanu bolest, srčani i moždani udar te ostala stanja poput aritmije, kardiomiopatije ili zatajenja srca. Najčešći simptomi navedenih bolesti su bol i stezanje u prsima, pritisak i nelagoda, kratkoća daha i promjene u srčanom ritmu.

zabrinjavajući podaci
FOTO: Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb

Zabrinjavajući podaci

U svojem je izlaganju prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana, naglasio kako su kardiovaskularne bolesti vodeći javnozdravstveni problem u svijetu te je iznio zabrinjavajuće podatke:

Bolesti cirkulacijskog sustava 2021. godine bile su uzročnik smrtnosti 37 % od ukupnog broja umrlih. Brojka je to od oko 23.000 ljudi, što znači da godišnje nestane grad veličine Zaprešića.
Rekao je kako se bilježi viši mortalitet kod žena, konkretno, od spomenutih 23.000 – 13.000 su žene.

Međutim, postoji pozitivan trend smanjenja kardiovaskularnih bolesti čemu pridonose i različite aktivnosti, kao što je projekt Grada Zagreba u suradnji s Poliklinikom za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana “Žene i srce“.

Krstačić je rekao:

Temeljem konkretnih aktivnosti, osviještenosti i bolje informiranosti bilježe se veliki odazivi na ovakve projekte te vjerujemo da će to u konačnici polučiti pozitivne rezultate prevencije kardiovaskularnih bolesti.
Uzroci nastanka bolesti srca i krvnih žila
FOTO: Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb

Uzroci nastanka bolesti srca i krvnih žila

Višegodišnja istraživanja pokazala su da postoje brojni čimbenici rizika za nastanak bolesti srca i krvnih žila. Oni koji su pod našom kontrolom su pušenje, povišeni krvni tlak, povećana tjelesna težina ili razina masti te nedovoljna tjelesna aktivnost. S druge strane, čimbenici rizika na koje se ne može utjecati su dob i spol te obiteljska anamneza.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb jedna je od najstarijih organizacija Crvenog križa u Hrvatskoj, a Petar Penava, ravnatelj ovog društva, navodi kako je njihova misija doprinositi ostvarivanju i provedbi socijalne politike Zagreba:

Naše su aktivnosti usmjerene na pružanje pomoći građanima u duhu humanizma i solidarnosti, ali u skladu sa sedam temeljnih načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. To su humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost. Crvenom križu prevencija je jedna od osnova, a u tome smo uspješni i uz potporu liječnika. Smatramo se produženom rukom zdravstvenog sustava.

Među spomenutima koji pomažu u brizi o građanima je mr. sc. Ljerka Mišura, liječnica Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. U svojem je izlaganju na temu kardiovaskularnih bolesti vrlo slikovito opisala:

Živiš toliko dugo koliko su ti stare krvne žile.

Napomenula je kako su bolestima cirkulacijskog sustava najizloženiji oni treće dobne skupine te zaključuje:

Potrebno je kontinuirano kontrolirati tlak, šećer i kolesterol, a u tu svrhu GDCK Zagreb organizira zdravstvena savjetovališta na području Zagreba. Snižavanje ukupne vrijednosti kolesterola može se regulirati samodisciplinom, ali treba biti discipliniran u uzimanju lijekova, u slučajevima gdje su oni neophodni.
Henry Dunant
FOTO: Shutterstock

O Henryju Dunantu

Henryja Dunanta, osnivača međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, tragični su prizori nakon bitke kod Solferina 1859. godine naveli na da propituje što se može poduzeti u smanjenju ljudskih gubitaka u ratu. Nekoliko godina nakon spomenute bitke predložio je, kasnije usvojenu, konvenciju prema kojoj se u ratu moraju poštedjeti svi bolesni i ranjeni vojnici te sanitetsko osoblje. Njegova su zalaganja nagrađena Nobelovom nagradom za mir koju je dobio 1901. godine.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Gradskog društva Crvenog križa Zagreba.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu