Simptomi bolesti srca kod žena: Iako se i dalje smatraju muškom boljkom, vodeći su uzrok smrti kod žena! Evo što upućuje na probleme sa srcem

Simptomi bolesti srca kod žena

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u cijelom svijetu, a prognozira se da će doći i do daljnjeg porasta broja umrlih od tih bolesti. U ovoj skupini nalazi se mnogo bolesti, ali možemo ih podijeliti na one koje zahvaćaju srce i krvne žile (koronarna ishemijska bolest), zatim mozak i moždane krvne žile (cerebrovaskularne bolesti) i donje udove (periferna arterijska bolest).

Godine 2016. u Republici Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti je umrlo 23.190 osoba, odnosno 45 % svih umrlih osoba. Od te brojke 13.136 je bilo ženskog, a 10.054 muškog spola.

Budući da je smrtnost uslijed srčanih tegoba veća kod žena, a neki simptomi kod žena mogu se razlikovati u odnosu na muškarce, u nastavku doznajte koji su simptomi bolesti srca kod žena.

Zadnjih 15 godina postoji trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, posebno za podskupinu cerebrovaskularnih bolesti. Većina se bolesti iz ove skupine može prevenirati prakticiranjem zdravog života i izbjegavanjem čimbenika rizika poput loše prehrane, pušenja, konzumacije alkohola i sjedilačkog života bez dovoljno tjelesne aktivnosti. 

Bolesti srca obuhvaćaju različita stanja srca i krvnih žila, kao što su bolest koronarnih arterija, vaskularne bolesti, visoki krvni tlak i zatajenje srca. Najčešći uzrok srčanih bolesti je ateroskleroza. Ona je uzrokovana nakupljanjem plaka, kolesterola i masnih naslaga na zidovima krvnih žila. Tijekom vremena ateroskleroza počinje ograničavati protok krvi u srce. Kako protok krvi postaje sve ograničeniji, srcu nedostaje kisika i krvi bogate hranjivim tvarima. Ovo se stanje naziva ishemija.

Visoki krvni tlak povećava rizik od razvoja srcčanih bolesti kod žena
FOTO: Getty Images
Pušenje povećava rizik od razvoja srcčanih bolesti kod žena
FOTO: Getty Images

Čimbenici rizika za oboljenje od srčanih bolesti kod žena

Određeni čimbenici mogu povećati rizik od razvoja srčanih bolesti kod žena. To su:

Simptomi bolesti srca kod žena

Uvriježeno je mišljenje da su srčane bolesti češća pojava kod muškaraca. Međutim, one su najčešći uzrok smrti i kod žena i kod muškaraca. Štoviše, veća je smrtnost kod ženskog spola.

Kad su u pitanju simptomi bolesti srca i krvnih žila, najčešći simptom srčanog udara kod žena isti je kao i kod muškaraca – neka vrsta boli u prsima, pritiska ili nelagode koja traje više od nekoliko minuta ili dolazi i odlazi. Ipak, bol u prsima nije uvijek intenzivna, a nekad je i teško uočljiva, osobito kod žena. Žene često opisuju bol uslijed srčanog udara kao pritisak ili stezanje. Treba napomenuti da je moguće imati srčani udar bez bolova u prsima.

Simptomi bolesti srca i krvnih žila kod žena
FOTO: Getty Images
Bol u ruci kao simptom srčanog udara kod žena
FOTO: Getty Images

Žene će vjerojatnije imati simptome srčanog udara koji nisu povezani s bolovima u prsima, kao što su:

U usporedbi s muškarcima žene češće imaju simptome kada se odmaraju ili čak kada spavaju.

Emocionalni stres može igrati ulogu u pokretanju simptoma srčanog udara kod žena.

Budući da se simptomi srčanog udara žena mogu razlikovati od onih kod muškaraca, ženama se rjeđe dijagnosticiraju srčane bolesti nego muškarcima. 

Pročitajte članak “Simptomi infarkta kod žena – koji su i što učiniti kad ih primijetite?“.

U usporedbi s muškarcima žene češće imaju simptome kada se odmaraju ili čak kada spavaju
FOTO: Getty Images
Zdrav način života može pomoći u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti
FOTO: Getty Images

Nužne promjene životnih navika

Zdrav način života može pomoći u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti. Ovo su neke od malih promjena koje mogu puno pomoći:

  • prestanite pušiti – pasivno ili aktivno izlaganje duhanskom dimu štetno je za krvne žile
  • jedite zdravo – odabir cjelovitih žitarica, voća i povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti ili bez masti i nemasno meso zdraviji je izbor; izbjegavajte zasićene masti, dodane šećere i velike količine soli
  • vježbajte i održavajte zdravu težinu – ako imate prekomjernu težinu, gubitak čak i nekoliko kilograma može smanjiti rizik od srčanih bolesti; redovito vježbanje 30 minuta na dan vrlo je bitno za zdravlje srca i krvnih žila
  • smanjite stres – stres može uzrokovati stezanje arterija, što može povećati rizik od srčanih bolesti, osobito koronarne mikrovaskularne bolesti
  • izbjegavajte ili ograničite alkohol – ako pijete alkohol, činite to umjereno; za zdrave odrasle osobe, u ovom slučaju žene, to znači jedno piće dnevno
  • redovito uzimajte terapiju – uzimajte lijekove kako su vam propisani, kao što su lijekovi za krvni tlak, razrjeđivači krvi i aspirin
  • kontrolirajte druga zdravstvena stanjavisoki krvni tlak, visoki kolesterol i dijabetes povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bolesti srca simptomi, Simptomi bolesti srca kod žena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu