Poražavajući podaci: Svaki drugi Europljanin nikad ne vježba, a za to krive nedostatak vremena

Svaki drugi Europljanin nikad ne vježba, a za to krive nedostatak vremena

Gotovo svaki drugi stanovnik Europske unije kaže da nikad ne vježba niti se bavi sportom, pokazalo je novo istraživanje provedeno među ispitanicima koji žive u državama članicama EU-a

Prema istraživanju EU-ova Eurobarometra broj onih koji ne vježbaju porastao je na 45 % u odnosu na 2009. godinu kada je 39 % ispitanika odgovorilo da ne prakticira tjelovježbu. Usto je gotovo svaki peti ispitanik ili njih 17 % odgovorilo da vježba manje od triput mjesečno.

Ukupno 32 % stanovnika EU-a vježba najmanje jednom tjedno, a tek 6 % ih to čini najmanje pet puta tjedno. Uočena je i geografska razlika među ispitanicima i sklonosti bilo kakvoj tjelovježbi. Sudionici istraživanja koji žive u sjevernijim članicama EU-a aktivniji su vježbači.

U odnosu na 2009. godinu 39 % ispitanika je odgovorilo da ne prakticira tjelovježbu
FOTO: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da vježba 71 % Finaca, 63 % Luksemburžana i 60 % Nizozemaca. Anketa je pokazala i da se fizičkom aktivnošću ne bavi niti će se vjerojatno ikada baviti 73 % Portugalaca, 68 % Grka i 65 % Poljaka. 

Pročitajte članak “Cjelodnevno sjedenje je opasno: Evo 6 načina kako umanjiti negativni učinak dugog sjedenja“.

Redovitije vježbaju oni koji nemaju financijskih problema

Studija je pokazala da su fizički aktivni stanovnici Europe većinom zaposleni, dobro obrazovani i financijski stabilni muškarci. Porazan je podatak da čak 49 % žena nikad ne vježba, u usporedbi s 40 % muških ispitanika.

Samo 13 % osoba koje su s 15 godina (ili u još mlađoj dobi) napustile školu vježba najmanje jednom tjedno u usporedbi s 42 % onih koji su se nastavili obrazovati barem do 20 godine života ili dulje. Samo 22 % nezaposlenih ispitanika vježba najmanje jednom tjedno u odnosu na 45 % menadžera koliko ih redovito vježba jednom tjedno. 

Anketa je pokazala kako je manja vjerojatnost da siromašnije osobe, koje teško podmiruju osnovne životne račune (njih oko 20 %), redovito vježbaju svaki tjedan u odnosu na one koji takvih financijskih poteškoća nemaju ili se s njima gotovo nikada ne susreću (36 %).

Redovitije vježbaju oni koji nemaju financijskih problema
FOTO: Shutterstock

Nedostatak vremena glavni je razlog koji ispitanici navode kako bi opravdali činjenicu da ne vježbaju (41 %), a slijede ga nedostatak motivacije ili interesa (25 %).

Tijekom pandemije COVID-19 rjeđe je vježbala trećina ili oko 34 % ispitanika, 18 % ih je sasvim prestalo vježbati, a 34 % je nastavilo s fizičkom aktivnošću istim tempom, dok je njih 9 % povećalo broj treninga. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu