Hrana i zdravlje: Neodvojivi pojmovi! Nutricionistica otkriva kako hrana utječe na naše zdravlje i zašto to ne smijemo olako shvaćati

Hrana i zdravlje

Hrana i zdravlje idu zajedno ruku pod ruku. Putem hrane naše tijelo ima izravni kontakt s vanjskim svijetom i od velike je važnosti što i koliko čega jedemo. Iako nam je poznata uzrečica “Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana.”, ona nije sasvim točna.

Ipak, ona ukazuje na važnost utjecaja hrane na naše zdravlje. Drugim riječima, po definiciji je lijek jedno, a hrana drugo. No, o našem životnom stilu, u koji se ubraja i naš stil prehrane, uvelike ovisi kvaliteta našeg zdravlja.

Ovu izreku stoga razmatramo u kontekstu važnosti i utjecaja hrane i prehrane na prevenciju nezaraznih bolesti, očuvanje postojećeg zdravlja i održavanje dobrog imuniteta. Kada i nastupi određena bolest, naš organizam ima šanse lakše se izboriti s tom bolešću tako da se skrati vrijeme oporavka ili spriječe teže posljedice. 

Uvijek gledamo cjelokupnu prehranu, a ne pojedinu namirnicu
FOTO: Shutterstock

Hrana i zdravlje – ne postoji nezdrava hrana, već nezdrava prehrana

Kada govorimo o utjecaju hrane na zdravlje, bolje je govoriti o prehrani i zdravlju (zdrava prehrana), što znači da uvijek gledamo cjelokupnu prehranu, a ne pojedinu namirnicu. To je iz razloga što nijedna hrana sama po sebi ne može biti zdrava i nezdrava, već samo prehrana može biti zdrava i nezdrava.

Baš iz tog razloga hranu ne promatramo kao lijek ili otrov. Upravo ti nazivi – “hrana”, “prehrana”, “lijek” i “otrov” – imaju svoje definicije po kojima vidimo da hranu ne možemo svrstati pod lijek ili otrov. 

Da to slikovito prikažemo – brokula nas sama po sebi ne može učiniti zdravima, a ni čips ili čokolada nas ne mogu razboljeti. To znači da je sva hrana u trgovini zdrava hrana jer se od nje nećemo otrovati. Hrana koja je otrov je ona hrana koja sadrži prevelike i nedopuštene količine toksina.

Primjerice, pljesniv kruh koji će izazvati mučninu ubraja se u nezdravu hranu, a isto tako i pljesnivo voće, pokvareno meso ili čips kojem je već odavno istekao rok trajanja. Ono na što najčešće mislimo kad govorimo o zdravoj i nezdravoj hrani jesu zapravo nutritivno bogata i nutritivno siromašna hrana, kao i niskokalorična i visokokalorična hrana. 

Znači li to da onda možemo jesti, primjerice, čokoladu u neograničenim količinama ako je zdravstveno ispravna? Ne, jer učestalost konzumiranja i količina te namirnice mogu utjecati na naše zdravlje. Ako svaki dan pojedemo cijelu čokoladu, to baš i nije prema principima pravilne prehrane.
Postoje opće smjernice i preporuke za konzumaciju pojedine vrste hrane
FOTO: Shutterstock

Postoje opće smjernice i preporuke za konzumaciju pojedine vrste hrane. Primjerice, preporuka za ukupni unos šećera je oko 30 g na dan, za vlakna oko 25 – 35 g na dan i slično. Sve preporuke je potrebno individualno prilagoditi jer se u obzir uzima puno više faktora, kao što su:

 • dob
 • spol
 • razina fizičke aktivnosti
 • zdravstveno stanje
 • intolerancije i alergije
 • tjelesna težina
 • preferencije
 • ciljevi
 • posebna stanja poput trudnoće i dojenja.

Pročitajte članke:

Pogledajte kako izgleda piramida zdrave prehrane.

Piramida pravilne prehrane
FOTO: Center for Nutrition Policy and Promotion

Što i koliko jesti za zdravlje?

Prema piramidi pravilne prehrane najviše energije bismo trebali zadovoljiti iz skupine žitarica, od čega barem 50 % trebaju biti integralne ili cjelovite žitarice. Kada je u pitanju hrana i zdravlje, namirnice koje biste u svoju prehranu trebali uključiti su:

Rotirajte žitarice kako biste unijeli različite vitamine i minerale. Prehrana nikako ne bi trebala biti jednolična, što znači da ne biste trebali živjeti samo na kruhu i tjestenini, već uvrstiti visokokvalitetne žitarice poput kvinoje ili prosa. 

Potom slijedi skupina povrća pri čemu prednost treba dati zelenom lisnatom povrću, ali vodite se pravilom duginih boja – što više različitih boja na tanjuru, to više različitih vitamina, minerala i antioksidansa unosite:

Trebali bismo pojesti minimalno dvije voćke ili oko 300 g voća dnevno
FOTO: Shutterstock

Slijedi kategorija voća što znači da bismo trebali pojesti minimalno dvije voćke ili oko 300 g voća dnevno. Također se vodite pravilom duginih boja. Unos voća treba uključivati više od banana i jabuka:

U voće ubrajamo i sok od voća te suho voće, no uvijek dajte prednost cijelom voću zbog unosa vlakana. Sok i suho voće sadrže više kalorija od cjelovitog voća.

Zatim slijedi jedna tanka žuta linija u piramidi pravilne prehrane, a odnosi se na masti. Svakako izbjegavajte transmasti, a prednost dajte nezasićenim mastima:

Iako u današnjoj industrijskoj proizvodnji ima sve manje transmasti, one se uglavnom nalaze u prerađenim namirnicama poput slatkiša, grickalica, margarina, keksa i sl.
U pravilu bismo trebali pojesti oko 2 – 3 porcije mliječnih proizvoda dnevno
FOTO: Shutterstock

Nakon masti slijedi plava linija koja uključuje mliječne proizvode kako bismo zadovoljili potrebe za kalcijem, ali i vitaminom D:

U pravilu bismo trebali pojesti oko 2 – 3 porcije mliječnih proizvoda dnevno, npr. jednu čašicu jogurta, jednu šalicu mlijeka i oko 30 g sira.

Tek se zadnja, ljubičasta linija odnosi na životinjske proizvode i mahunarke

Pravilnom prehranom protiv bolesti

U piramidi pravilne prehrane ne vidimo slastice i slatkiše, ali vidimo uključenu fizičku aktivnost. To nam sugerira da pravilna prehrana nije dovoljna za zdravlje, već moramo obuhvatiti i ostale faktore. Više o tome pročitajte u članku “Zdrava prehrana nije dovoljna: Važan je cjelokupni životni stil! Na ovih 10 stvari trebate paziti da biste bili zdravi“.

To ne znači da slatkiši nisu dopušteni, već trebamo pripaziti na njihovu učestalost i količinu konzumiranja. Pretjerani unos šećera negativno se odražava na naše crijevne bakterije, a velik dio imuniteta izgrađuje se upravo u crijevima. Prevelik unos šećera smanjuje sposobnost našeg imuniteta u borbi protiv bolesti.

U piramidi pravilne prehrane ne vidimo slastice i slatkiše, ali vidimo uključenu fizičku aktivnost
FOTO: Shutterstock

Pravilnom prehranom želimo postići sljedeće:

 • očuvati postojeće zdravlje
 • održati hormonski sustav u ravnoteži
 • spriječiti nutritivne deficite
 • preventivno djelovati na određene bolesti
 • smanjiti rizik za velik broj bolesti i rak
 • skratiti vrijeme oporavka od bolesti i operacija
 • održati dobro raspoloženje
 • održati dobru razinu energije (hrana za energiju i zdravlje).

Poseban je naglasak na prevenciji tzv. civilizacijskih nezaraznih bolesti koje su u direktnoj vezi s nepravilnom prehranom: 

Ako ne vodimo računa o pravilnoj prehrani i zdravom životnom stilu, tada riskiramo:

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu