Mandarine su došle na svoje: Evo koje sorte postoje, koliko kalorija imaju i kako uzgojiti mandarine u tegli

Mandarine su došle na svoje

Mandarine zajedno s limunom, grejpom, narančom i limetom spadaju u rod citrusa suptropskog područja. Unatoč tome, dobro podnose i niske temperature. Mandarine u Hrvatskoj se najviše uzgajaju u primorskim krajevima.

Mandarine – sezona

Berba mandarina u dolini Neretve traje od jeseni pa do kraja prosinca, zahvaljujući različitim vrstama sorti koje se uzgajaju. Berba mandarina privlači i turiste jer dolina Neretve nudi prekrasan pogled na posađene mandarine, ali i oni znatiželjni žele se okušati u samoj berbi. 

Mandarine - kalorije
FOTO: Shutterstock

Mandarine – kalorije 

Jedna mandarina sadrži otprilike 50 kcal, a kada ih počnemo guliti i jesti, najčešće se ne zaustavimo samo na jednoj. Osim vitaminom C, mandarine su bogate i pigmentima iz skupine karotenoida koji djeluju protiv upalnih procesa i razvoja kroničnih bolesti

Osim što se mogu jesti svježe, od mandarina možete napraviti i pekmez. Također, od mandarina se radi i eterično ulje odlično kod nervoze ili nesanice, ali i protiv astme i alergija.

Neki drugi proizvodi od mandarina su:

 • sirup
 • liker
 • sok
 • marmelada.

Pročitajte članke:

Pekmez od mandarina
FOTO: Shutterstock

Sadnice mandarina – prodaja

Sadnice mandarina mogu se nabaviti u rasadnicima, pri čemu će takve sadnice imati etiketu koja označava kontrolu kvalitete. Ako želite posaditi sadnice mandarina, vodite računa o nekoliko potrebnih uvjeta:

 • plitka jama
 • kolac postavljen sa sjeverne strane 
 • zaštita mandarina od hladnoće ili visokih temperatura (karton i slično). 

Sadnja mandarina u pravilu se može obavljati tijekom cijele godine, no preporuka je u toplijim krajevima saditi mandarine početkom jeseni, a u kontinentalnom dijelu u proljeće. 

Cijena sadnice mandarine kreće se oko 70 kuna, a naraste oko 2 – 3 m. Ako mandarinu odlučite posaditi u tlo, vodite računa da na tlu nije bilo drugih kultura barem dvije ili tri godine. Razlog tome su bolesti i truljenje korijena mandarine ako se posadi na tlu koje nije “odmorilo”.

Osim toga, mandarina se najčešće uzgaja kao monokultura, ali će se dobro slagati s limunskom travom, graškom ili peršinom. Potrebno joj je dosta vode čiji pH treba biti oko 8. Fosfor i kalijeva gnojiva pogodna su za gnojenje mandarina. 

Nakon sadnje treba voditi računa i o rezidbi mandarina. Ne može se raditi zimska rezidba mandarina, već se rezidba provodi nakon mrazova u ožujku, ali i u travnju nakon što je prošla faza vegetacije. Prilikom rezidbe najbolje je od početka odrediti koje su tri glavne grane mandarine

Ako se pitate što podrazumijeva rezidba, ona se odnosi na:

 • suhe grane
 • bolesne grane
 • sitne grane unutar krošnje 
 • oblik krošnje slijedi oblik vaze
 • u ljetnom periodu potrebno je odstraniti izboje 
 • veći rezovi rade se uz pomoć pile na koju se prethodno stavi vosak.
Mandarine - berba
FOTO: Shutterstock

Mandarine – berba 

Mandarine su pravo jesensko i zimsko voće, pa tako i traje berba, od rujna pa čak do siječnja. Ako želite mandarine koje su sočne, tada se plod teže odvaja od peteljke. U tom slučaju upotrijebite škare. 

Da biste dobili sladak, a manje kiseli plod, vodite računa o boji, pa tako više od polovice mandarine treba poprimiti narančastu boju. Osim toga, berba se obavlja kada je vani suho jer u suprotnom vlaga utječe na truljenje ploda. 

Uzgoj mandarina u tegli 

Ako ne planirate zasaditi plantažu mandarina, već želite jedno stablo za svoje potrebe, tada su mandarine u tegli pravi odabir za vas. Mandarinu tako tijekom zime možete držati u kući ili na terasi. 

Kada kupujete teglu, vodite računa da je riječ o tegli koja je dovoljno duboka, više od 50 cm, optimalno oko 70 cm dubine. Promjer također treba biti oko 50 cm. Postupak sadnje sadnice mandarine u teglu isti je kao i kada biste sadnicu posadili u tlo. 

Uzgoj mandarina u tegli
FOTO: Shutterstock

Teglu mandarine potrebno je postaviti na sunčanu stranu koja će osigurati barem šest sati sunčeve svjetlosti. Mandarinu u tegli potrebno je i gnojiti gnojivom za citruse i češće obrezivati. Za sadnju možete nabaviti supstrat za citruse. Cvatnja mandarina događa se u svibnju pojavom cvjetova bijele boje.

Zaštita mandarina 

Nažalost, kao ni ostali citrusi, tako ni mandarina nije pošteđena pojedinih bolesti i štetnika. Već spomenuto truljenje korijenja događa se ako u tlu ima zaostataka preostalih kultura i ako tlo nije “odmorilo” dovoljno vremena od drugih kultura prije nego što ste posadili mandarinu. 

Korijen vrata mandarine može biti podložan gumozi, gljivicama koje se skupljaju na granama i deblu uzrokujući truljenje. Neki od simptoma su:

 • usporen rast
 • sušenje grana i stabla
 • žuti listovi. 

Do pojave ovih gljivica može doći uslijed previše vlažnog tla, nezrelog gnojiva ili zbog preduboke sadnje, a da biste liječili mandarinu od gumoze, odstranite zahvaćene i dio nezahvaćenog dijela kore. 

Zaštita mandarina
FOTO: Shutterstock

Pojava pruga na mandarini označava bolest zvanu antraknoza. Pruge su obično crne ili smeđe. U ovom slučaju nanesite fungicid u jesen na cijelo stablo. 

Ponekad ćete trebati i posegnuti za insekticidom ako mandarinu napadnu lisne uši ili štitasti moljac koji siše biljne sokove, kao i voćne muhe koje se hrane plodovima.

Sorte mandarina 

Sorte mandarina dijele se najčešće prema terminu dozrijevanja na:

 • vrlo rane (chahara, zorica rana)
 • rane (kawano, okitsu)
 • srednje kasne (saigon)
 • kasne (owari). 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: koliko vrsta ima mandarina kod nas u hr, stablo mandarinekupnja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu