Kolač od mandarina i kokosa koji je tako sočan
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Mandarine, mandarine, mandarine … Razmišljam kako u ovo doba godine svi kući donosimo kilograme i kilograme mandarina, a uopće nema toliko kolača s tim voćem. Zašto?
Nemam pojma, ali odlučila sam ispraviti ovu po meni veliku nepravdu – sočnim mandarinama pridružiti slasni kokos i od tog super dua napraviti fini kolač.
Pročitajte članak “Mandarine su došle na svoje: Evo koje sorte postoje, koliko kalorija imaju i kako uzgojiti mandarine u tegli“.
Sastojci su dostatni za kalup promjera 38 x 23 cm, a recept za kolač s mandarinama i kokosom se nalazi u nastavku.
Sastojci za sirup:
- 50 ml vode
- 20 g kokosovog ulja
- 1 čajna žličica cimeta
- 60 g šećera kokosovog cvijeta
- 50 ml gina ili ruma (za bezalkoholnu varijantu izostavite ovaj dio).
Sastojci za biskvit:
- 2 kg mandarina
- 200 g bijelog pirovog brašna ili pšeničnog glatkog
- 80 g kokosovih mrvica
- 80 g šećera kokosovog cvijeta
- 120 g kokosovo ulje
- 500 ml sojinog jogurta
- 100 g svježeg tofua
- 1 prašak za pecivo (12 g).
Za dekoraciju po želji možete koristiti kokosov čips, listiće melise ili mente.
Priprema
- Kratko prokuhajte sve sastojke za sirup i izlijte tako dobiveni sirup u lim za pečenje.
- Mandarine ogulite, narežite na kolutove, pa ih posložite po sirupu na način da ispunite cijeli pleh u dva sloja.
- Promiješajte pirovo brašno, kokosove mrvice i prašak za pecivo, a u blenderu ili procesoru za hranu izblendajte tofu, jogurt, kokosovo ulje i šećer.
- Tako dobivenu gustu smjesu ulijte u suhe sastojke, sve dobro promiješajte i izlijte po poslaganim mandarinama.
- Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C 20 – 25 minuta.
- Ostavite kratko da se malo ohladi, a nožićem oslobodite rubove ako vidite da se biskvit negdje drži za kalup.
- Preokrenite kolač na dasku, ostavite da se dobro ohladi, po želji dekorirajte i režite veće ili manje oblike, kako vam paše.
Napomena
Ovisno o tome koliko su mandarine sočne, nakon pečenja bit će više ili manje tekućine u kolaču. Vi možete dio tekućine izliti ili ne morate, ako više volite da kolač bude mokar i sočan.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja