Kolač od mandarina i kokosa koji je tako sočan

Kolač od mandarina i kokosa

Mandarine, mandarine, mandarine … Razmišljam kako u ovo doba godine svi kući donosimo kilograme i kilograme mandarina, a uopće nema toliko kolača s tim voćem. Zašto?

Nemam pojma, ali odlučila sam ispraviti ovu po meni veliku nepravdu – sočnim mandarinama pridružiti slasni kokos i od tog super dua napraviti fini kolač.

Pročitajte članak “Mandarine su došle na svoje: Evo koje sorte postoje, koliko kalorija imaju i kako uzgojiti mandarine u tegli“.

U ovom kolaču sve se vrti oko kokosa i mandarina pa sam, što se masnoća tiče, koristila kokosovo ulje, dio brašna sam kombinirala s kokosovim mrvicama, a za slatkoću su zaslužni šećer kokosovog cvijeta i, naravno, puno mandarina.

Sastojci su dostatni za kalup promjera 38 x 23 cm, a recept za kolač s mandarinama i kokosom se nalazi u nastavku.

Kolač s mandarinom i kokosom
FOTO: Mare

Sastojci za sirup:

Sastojci za biskvit:

  • 2 kg mandarina
  • 200 g bijelog pirovog brašna ili pšeničnog glatkog
  • 80 g kokosovih mrvica
  • 80 g šećera kokosovog cvijeta
  • 120 g kokosovo ulje
  • 500 ml sojinog jogurta
  • 100 g svježeg tofua
  • 1 prašak za pecivo (12 g).

Za dekoraciju po želji možete koristiti kokosov čips, listiće melise ili mente.

Kolač s mandarinama i kokosom
FOTO: Mare

Priprema

  1. Kratko prokuhajte sve sastojke za sirup i izlijte tako dobiveni sirup u lim za pečenje.
  2. Mandarine ogulite, narežite na kolutove, pa ih posložite po sirupu na način da ispunite cijeli pleh u dva sloja.
  3. Promiješajte pirovo brašno, kokosove mrvice i prašak za pecivo, a u blenderu ili procesoru za hranu izblendajte tofu, jogurt, kokosovo ulje i šećer.
  4. Tako dobivenu gustu smjesu ulijte u suhe sastojke, sve dobro promiješajte i izlijte po poslaganim mandarinama.
  5. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C 20 – 25 minuta.
  6. Ostavite kratko da se malo ohladi, a nožićem oslobodite rubove ako vidite da se biskvit negdje drži za kalup.
  7. Preokrenite kolač na dasku, ostavite da se dobro ohladi, po želji dekorirajte i režite veće ili manje oblike, kako vam paše.
Kolač od mandarine i kokosa
FOTO: Mare

Napomena

Ovisno o tome koliko su mandarine sočne, nakon pečenja bit će više ili manje tekućine u kolaču. Vi možete dio tekućine izliti ili ne morate, ako više volite da kolač bude mokar i sočan.

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu