Pirovo brašno – bogat izvor vitamina i minerala

Pir je jedan od najstarijih kultiviranih usjeva u ljudskoj povijesti, a vjeruje se da je prvi put korišten prije 7000 godina. Pir je žitarica koja je usko povezana sa pšenicom. U stvari, on se vjerojatno razvio iz hibridizacije Emmer pšenice i divlje kozje trave.

Pir je dugo bio zaboravljena namirnica, a u zadnjih nekoliko godina je doživio veliki “comeback”. Sadrži velik broj hranjivih sastojaka, vitamina, minerala i esencijalnih organskih spojeva koje druge žitarice ne sadrže, stoga nas i ne treba čuditi obnovljeni interes za pir.

Pirovo brašno možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane i bolje opremljenim supermarketima. Očito, kao manjinski proizvod, pir ima nešto veću cijenu, ali je vrijedan toga, ne samo zbog zdravstvenih prednosti, nego zbog svestranosti u kuhanju.

Prehrambene vrijednosti pira

Pir sadrži brojne hranjive tvari koje druge žitarice ne sadrže. Pir ima visok udio ugljikohidrata, ali također ima i visoke razine proteina i dijetalnih vlakana. On također sadrži značajne količine željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora, kalija, cinka, selena, niacina, tiamina, vitamina B6 i folne kiseline.

Pirovo brašno pomaže probavi

Dijetalna vlakna pomažu u regulaciji probave, ubrzavaju apsorpciju hranjivih tvari i pomažu u smanjenju nadutosti, grčeva, proljeva.

Pirovo brašno pomaže smajiti razinu kolesterola

Dijetalna vlakna imaju još jednu ulogu u tijelu, a to je pomoći sniziti razine opasnog kolesterola u tijelu.

Pirovo brašno

Pomaže cirkulaciji

Visoke razine željeza i bakra u piru značajno poboljšavaju cirkulaciju. Željezo i bakar su neophodni za stvaranje crvenih krvnih stanica, a kad je proizvodnja pojačana to znači povećan protok krvi kroz tijelo i dodatnu oksigenaciju organa i tkiva.

Pirovo brašno pomaže regulaciji hormona

Niacin igra ključnu ulogu u nadbubrežnim žlijezdama u tijelu, posebno u proizvodnji spolnih hormona.

Pirovo brašno pomaže kostima

Pir ima impresivan niz esencijalnih minerala koji su neophodni za zdravlje kostiju, uključujući cink, magnezij, bakar, fosfor i selen. Ovi minerali doprinose razvoju koštanog tkiva.

Rast i razvoj uz pirovo brašno

Visoke razine fosfora, u kombinaciji s visokim sadržajem proteina čine ovu žitaricu vrlo važnom za razvoj i rast novih tkiva, krvnih žila, mišića, kostiju i organa.

Pomaže imunološkom sustavu

Tiamin značajno poboljšava imunološki sustav i stimulira obrambene mehanizme tijela, a također ublažava psihološki stres i anksioznost. Pir je jedna od rijetkih žitarica koje se mogu pohvaliti visokom razinom B vitamina.

Kontrola dijabetesa

Visok sadržaj vlakana u piru može pomoći regulirati oslobađanje jednostavnih šećera. Reguliranjem oslobađanja inzulina i glukoze u tijelu, možemo kontrolirati dijabetes.

OPREZ! Iako ima hrpu zdravstvenih beneficija, pir sadrži gluten. Dakle, osobe koje pate od celijakije trebaju odabrati neku drugu vrstu žitarice.
Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.25 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pirovo brasno, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu