Uzgoj limuna na balkonu – sadnja, presađivanje, zalijevanje, obrezivanje

Uzgoj limuna na balkonu

Osvježavajući miris limuna u ljeto je možda prvo što nam padne na pamet kada se spomene uzgoj limuna na balkonu. Zamislite da, ujutro kad se probudite, osjetite miris citrusa, uberete svježi limun i pripremite ukusnu limunadu koja će vas osvježiti. Ili limun naribate za neki fini kolač sigurni u to da je kora za konzumaciju, a ne tretirana sredstvima. 

Uzgoj limuna nije kompliciran, no određene korake treba slijediti. Zanimljivo je da je limun (lat. Citrus limon) nastao križanjem citrona i pomela, ali uspijeva kao samostalno stablo. Postoje dvije sorte limuna, a to su žute i zelene, pri čemu žuti limun dozrijeva zimi. 

Vrste limuna kategoriziraju se po sljedećim imenima:

 • Lisabon
 • Taškent
 • Eureka
 • Meyer
 • limun mjesečar
 • Pawlowski
 • Santa teresa
 • Novi Zeland
 • Zagara Bianca. 

Sadnja limuna vrši se u siječnju. Najjednostavniji je uzgoj limuna iz sjemena tako da se prethodno sjemenke osuše. Sjeme je potrebno posaditi do jedan centimetar u dubinu zemlje te dobro zaliti. Kada se nakon sadnje pojavi biljka, mora se pokriti staklom koje se redovito briše od kondenzirane vode. 

Limun ne podnosi niske temperature zbog oštećenja plodova. Zato u Hrvatskoj uspijeva u određenim dijelovima poput otoka Lastova, Hvara, Mljeta, Visa. No, uzgoj limuna u stanu ili uzgoj limuna u kući je moguć. Važno je postaviti limun na južnu stranu s puno svjetla.

Najbolja sorta limuna za uzgoj u tegli ovisi o uvjetima koje možete osigurati limunu. Primjerice, sorta Pawlowski može lakše preživjeti nedostatak svjetla. Ako volite egzotiku, sorta Eureka će vam se svidjeti jer je limun iznutra roze boje. Sorta Novi Zeland pak daje velike plodove. 

Imajte na umu da postoji i trnje na limunu. Većina limuna ima trnje, no hibrid kao što je Eureka dolazi bez trnja. Meyer, za razliku od Eureke, dolazi s trnjem. 

Najbolja sorta limuna
FOTO: Shutterstock

Prije nego proučimo kako se uzgaja i sadi limun, upoznajmo njegovu nutritivnu vrijednost:

Pročitajte članak “Limun kao lijek i zdravi recepti s limunom“.

Limun – uzgoj 

Kada nema dovoljno svjetlosti, limun će odbaciti lišće. Grane s kojih se palo lišće tada će biti potrebno prikratiti, kako bi na proljeće izašli novi izdanci. Gledajući po godišnjim dobima, uzgajanje limuna izgleda ovako: 

 • proljeće – orezivanje sobnog limuna
 • ljeto – dohranjivanje limuna
 • jesen – staviti limun u prostoriju s puno svjetla i sobne temperature. 

Limun – uzgoj u tegli 

Limun može narasti 3 – 6 metara, no kada je u pitanju uzgoj limuna u saksiji, visina stabla stavlja se pod kontrolu orezivanjem. Sadnja limuna u teglu vrši se u kontinentalnom dijelu, dok oni koji žive na moru limun mogu posaditi direktno u zemlju. 

Limun u tegli treba imati dovoljno prostora kako bi se razvio korijen. Kako je ipak riječ o suptropskoj biljci, bit će ga potrebno dohranjivati, zalijevati i staviti na osvijetljeno mjesto. Ako odaberete veću teglu, tada će limun trebati manje zalijevati. 

Za uzgoj limuna u saksiji najprije treba osigurati drenažu. Za to će biti potrebni šljunak i kvalitetan supstrat namijenjen za sadnju citrusa. Odnosno, zemlja za limun mora biti obogaćena hranjivima, ako niste u mogućnosti nabaviti supstrat za citruse. Odaberite teglu koja ima najmanje 30 l. 

Važno je napomenuti da uzgoj limuna u saksiji neće preživjeti zimu na otvorenom. Teglu s limunom tijekom zimskih mjeseci držite u kući. Tako ćete omogućiti limunu da uđe u fazu hibernacije. Kada završi razdoblje mraza, limun u tegli slobodno preselite na balkon. Nemojte ga ostaviti u zatvorenom tijekom toplijeg vremena jer ga mogu napasti lisne uši. 

Limun - uzgoj
FOTO: Shutterstock

Limun će tijekom godina rasti, pa će mu biti potrebno presađivanje, no prvo ćemo se fokusirati na to kako uzgojiti limun. Slijedite sljedeće korake.

 1. Na dno odabrane tegle stavite šljunak. 
 2. Na šljunak stavite supstrat za citruse. 
 3. U supstratu napravite rupu u koju ćete staviti sadnicu limuna. 
 4. Stavite sadnicu limuna u supstrat te preostalim supstratom pokrijte dio sadnice koji dolazi pod zemlju. 
 5. Nakon sadnje zalijte limun. 
 6. U teglu okolo sadnice na zemlju položite agro platno ili filc i na njega posložite ostatak šljunka. 

Imajte na umu da će kroz vrijeme limunu biti potrebno više prostora, kako će se njegova krošnja razvijati. Osigurajte mu dovoljno mjesta na vašem balkonu ili terasi, ali i u kući ili stanu tijekom hladnijeg razdoblja. Za to će najbolji biti podmetač na kotačiće, kako biste lakše premještali limun. 

Zalijevanje limuna treba biti redovito. Ako nema dovoljno vode limun će odbacivati svoje lišće. S druge strane, ne treba pretjerivati s količinom vode jer će se to negativno odraziti na korijen limuna. 

Nažalost, lisne uši mogu napasti limun i sisati njegov sok. Lisna uš se lako prepozna po ljepljivim limunovim listovima jer uši izlučuju mednu rosu. Ako želite eko limun i koristiti koru za konzumaciju, tada nemojte limun tretirati kemijskom zaštitom. Pomoći će čaj od krumpira ili juha od koprive koju možete napraviti kod kuće. 

Pročitajte članak “Biljne uši i kako ih se riješiti – upute za suzbijanje lisnih uši“.

Kako presaditi limun?

Nakon što je limun počeo rasti i razvijati krošnju, vrijeme je da saznate kako presaditi limun. Limun je najbolje presaditi u veljači ili ožujku dok još nema plodova. Slijedite iduće korake.

 1. Odaberite veću teglu na čije dno ćete staviti šljunak. 
 2. Za dodatnu hranjivost na drenažu, odnosno šljunak možete staviti treset debljine dva centimetra.
 3. Potom izvadite limun iz tegle pazeći na zemljanu komu. 
 4. Obrežite ono korijenje koje je oštećeno i suho. 
 5. Stavite limun u novu posudu, pri čemu vrh korijena treba biti ispod ruba tegle. 
 6. Stavite novi supstrat. 
 7. Obilno zalijte presađeni limun. 
Kako presaditi limun
FOTO: Shutterstock

Limun – gnojidba

Prihrana za citruse je obavezna kako se limun sve više razvija. Možete odabrati tekuće gnojivo u koncentratu. Drugim riječima, zaista mora biti riječ o prihrani za citruse. Cijena za pola litre tekućeg gnojiva kreće se oko 29 kuna. Gnojidba limuna provodi se jednom u dva tjedna koncentratom od travnja do kolovoza. 

Limun će, ako gladuje, pokazivati sljedeće simptome:

 • lišće žuti, gubi sjaj, iskrivljuje se 
 • suše se vrhovi izdanka
 • otpadaju cvjetovi i nezreli plodovi.

Limun za svoj rast zahtjeva dušik, fosfor, kalij, ali i željezo, bakar, sumpor, magnezij, cink, kalcij, bor. Može se napraviti i prirodno gnojivo za limun, primjerice gnojivo od kopriva. No, tekući koncentrat skratit će posao i bit ćete sigurni da svojem limunu osiguravate sve potrebne hranjive tvari. 

Obrezivanje limuna – video 

Kako limun raste, trebat ćete ga obrezivati jer će to potaknuti njegov rast. Obrezuju se suhe i slabe grane. Obrezivanje je najbolje raditi na proljeće kada su temperature dovoljno visoke, a koje će spriječiti smrzavanje limuna. 

Limun u tegli treba imati okruglastu krošnju i biti prorijeđen. To znači da se režu grane koje rastu prema unutra ili one koje su predugačke. Rezovi bi trebali biti pod kutem od 45 °, a važno je ne oštetiti glavnu granu. 

Kako izgleda obrezivanje limuna pogledajte u videu u nastavku:

Sibirski limun – sadnja 

Sibirski limun, iako nosi takav naziv, zapravo dolazi iz Japana, Kine i Koreje. Podnosi izrazito niske temperature, do -25 °. Raste između 4 – 5 metara u obliku grma ili stabla. Imajte na umu da su plodovi sibirskog limuna gorki.

Sadnja sibirskog limuna vrši se u jesen, a cvjeta u proljeće. Iako se ova biljka brzo razvija, plodove možete očekivati tek kroz četiri godine. Za sibirski limun je najbolje drenirano i vlažno tlo. No, ovaj limun podnosi i sušu. Sorta Poncirus je najotpornija na štetnike i bolesti. 

Plodovi sibirskog limuna su u obliku loptice, a najprije su zelene, potom žute boje. Vanjski dio ploda je obrastao dlačicama, dok je unutrašnjost ploda bogata sjemenkama. Sibirski limun najčešće se koristi za izradu marmelade. 

Više o sibirskom limunu saznajte u članku “Sibirski limun – upotreba, recepti i uzgoj“. 

Kako uzgojiti limun mjesečar?

Limun mjesečar je popularan zbog toga što daje puno plodova i to odjednom zelene i žute. Za njega je idealna umjerena topla, odnosno suptropska klima. Ono što je još posebno kod limuna mjesečara je bujna krošnja, pa se koristi i kao ukrasna biljka.

Kako limun mjesečar teško podnosi nisku temperaturu, preporučuje ga se saditi u teglu i tijekom hladnih mjeseci držati u kući. Pritom ga treba pozicionirati blizu prozora. Limun mjesečar u tegli zahtijevat će i puno komposta. 

Sadnja limuna mjesečara slična je kao i sadnja ostalih vrsta limuna, a sadnja se vrši u proljeće:

 1. Na dno tegle stavite šljunak, potom supstrat za citruse. 
 2. Sadnicu potom posadite na istu visinu kao što je bila u vreći u kojoj ste je kupili.
 3. Lagano zbijte supstrat.
 4. Zalijte s dovoljno količine vode. 

Supstrat za citruse možete sami napraviti od 50 % humusa, 30 % vrtne zemlje i po 10 % pijeska i zrelog stajnjaka. Posađeni limun tijekom ljeta potrebno je zalijevati dva do tri puta tjedno. 

Uzgoj limuna iz koštice
FOTO: Getty Images

Uzgoj limuna iz koštice 

Nakon što ste iscijedili limun u svoju omiljenu limunadu ili začinili salatu, izvadite koštice i posadite limun. Košticu limuna posadite u proljeće kako bi biljka imala dovoljno vremena do jeseni da naraste. Ako ste znatiželjni hoće li vam uspjeti uzgoj limuna iz koštice, slijedite ove korake.

 1. Izvadite koštice iz limuna i protrljajte ih u papirnatom ručniku kako bi se skinula sluz s koštica. 
 2. Malu teglu napunite zemljom.
 3. Vrhom prsta gurnite sjemenku malo ispod površinskog sloja zemlje. Potom prekrijte sjemenke zemljom.
 4. Uzmite bocu s prskalicom i navlažite zemlju. 
 5. Teglu s posađenim košticama stavite na toplo mjesto.

Već za mjesec dana sjeme će proklijati, a za nekoliko mjeseci imat ćete već malu biljku visine 15 – 20 cm s lijepim listovima. Kada je biljka toliko narasla, potrebno ju je presaditi.

Pročitajte i članak “Vrt na balkonu – uzgoj povrća na balkonu bez muke“. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: uzgoj limuna u tegli, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu