Pomelo voće – porijeklo, zdravstvene prednosti, kako očistiti i jesti

pomelo

Pomelo (Citrus grandis L.) se smatra najvećim citrusnim voćem. Izvana je zelene ili žute boje, a meso iznutra može biti bijele, ružičaste ili crvene boje. Jedan plod pomela težak je 1 – 2 kg.

Iznimno je zdravo voće te sadrži brojne minerale i vitamine kao što su vitamin C, kalij, vitamin B6 i magnezij.

U nastavku članka saznajte gdje možete kupiti pomelo te koje su njegove zdravstvene prednosti.

Pomelo – vrste

Pomelo je jedan od originalnih citrusa od kojeg su kultivirani drugi hibridi citrusa. Sličan je grejpu, a botaničari smatraju da je križanjem pomela i naranče upravo i nastao grejp. Pomelo ima sličan, ali blaži okus grejpa. O zdravstvenim prednostima grejpa možete pročitati ovdje

U Kini (gdje raste od oko 100. godine pr.n.e.) pomelo simbolizira sreću i prosperitet. Iz tog razloga svugdje u Kini možete pronaći pomelo tijekom kineske nove godine. Prije nove godine se jede kako bi donio sreću, a dom se ukrašava s parom pomela koji simboliziraju jedinstvo.

Ovisno o mjestu gdje se uzgaja pomelo može varirati po boji mesa. Postoje 3 vrste pomela:

 • Bijeli pomelo – iznimno velika vrsta pomela s najdebljom korom. Najčešće se koristi za poticanje probave. Ovaj pomelo ubire se sredinom listopada i sredinom svibnja.
 • Crveni pomelo – ima mekšu i tanju koru od bijelog pomela. Sazrijeva između rujna i siječnja.
 • Ružičasti pomelo – sadrži brojne sjemenke. Slatkog je okusa i iznimno sočan. Koristi se kod želučanih problema.

Pomelo - voće Foto: Photospin

Pomelo – gdje raste?

Pomelo potječe iz jugoistočne Azije, a u divljini prirodno raste u Maleziji, Tajlandu i južnoj Kini. Danas se pomelo najviše uzgaja u SAD-u, Maleziji, Tajlandu, Tajvanu i Fidžiju.

Kultivacija je započela na Barbadosu oko 1696. godine. Tijekom 17. stoljeća osim na Barbadosu kultivirao se i na Jamajci, a u to vrijeme je i donesen u „Novi svijet“.

Pomelo – uzgoj

Obično je potrebno oko 8 godina nakon sadnje sjemenki prije nego stablo pomela počne cvjetati i davati plodove. Živi 50 – 150 godina, a može narasti 5 – 15 metra. Svaku sezonu naraste za 60 centimetara.

Kao i ostala stabla citrusa, pomelo stablo najviše voli sunce i vruću klimu. Stablu je također potrebna vlažna zemlja iako nije bitno o kakvoj se zemlji radi (ilovača, pijesak itd). Neovisno o zemlji, važno je da pomelo stablo ima dobru drenažu i da ga se zalijeva barem jednom tjedno.

Pomelo voće – cijena

Na hrvatskom i zapadnom tržištu se najčešće može naći hibrid dobiven križanjem pomela i grejpfruta“, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Agroklub.

Pomelo možete kupiti u nekim supermarketima ili dućanima zdrave hrane. Voće se naplaćuje po komadu, a jedan komad pomela najčešće košta oko 15 kn.

Pomelo voće – kako očistiti?

Pomelo se može jesti tako da se u potpunosti oguli i jede kao naranča. Druga opcija je da se izreže na četvrtine ili osmine i mesnati dio se izvadi žlicom.

Za guljenje pomela potreban je oštar nož kojim se zareže kora. Kora se potom prstima odvaja od mesa koje je onda potrebno očistiti od bijelih gorkih dijelova.

U videu ispod saznajte kako najbolje očistiti pomelo.

Pomelo voće – kako se jede?

Pomelo voće može se jesti kao običan citrus. Potrebno ga je očistiti i odvojiti kriške, a potom se jede sirov. Sirovo meso pomela može biti i dodatak u salatama ili desertima.

Kora pomela također se može jesti ako nije prskana. Najčešće se koristi za izradu marmelada ili se pretvara u kandirane slastice. Kora se može i osušiti za pripremu čaja.

Od pomela se može iscijediti i sok. Sok pomela koristi se u južnokineskoj kuhinji kao pojačivač okusa u juhama i desertima. Sok pomela može se pomiješati s drugim sokovima citrusa za jači okus.

pomelo kako jesti Foto: Photospin

Pomelo ima sličnu konzistenciju kao i grejp, ali nije jednako intenzivan ni gorak kao to voće. Kiselkastog je okusa, ali puno slađi od grejpa pa ga neki opisuju kao slatki grejp.

Pomelo sa žutom unutrašnjošću se smatra slađom vrstom od onog s crvenim mesom.  

Pomelo voće – zdravstvene prednosti

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Nutritionix, navode što se nalazi u 100 grama svježeg pomela:

 • 38 kalorija,
 • 10 grama ugljikohidrata,
 • 1 gram dijetalnih vlakana,
 • 1 gram proteina,
 • 102% od preporučene dnevne doze unosa vitamina C.

Konzumacija pomela može imati različite pozitivne učinke na zdravlje. Neke zdravstvene prednosti pomela su sljedeće:

 • Jača imunitet – osim što je bogat vitaminima i mineralima, cijeli pomelo sadrži oko 600% dnevne potrebe za vitaminom C. Vitamin C jača imunitet i pomaže u borbi sa slobodnim radikalima.
 • Prevenira infekcije mokraćnog sustava – vitamin C u pomelu povećava kiselinu u mokraći što doprinosi inhibiranju razvoja bakterija u mokraćnom sustavu.
 • Potiče probavu – jedan pomelo sadrži oko 25% dnevne potrebe za vlaknima. Vlakna potiču probavu i preveniraju probleme kao što su zatvor i proljev.
 • Njeguje kosu – nutrijenti kao što su B1 i cink koje pomelo sadrži potiču rast kose i održavaju ju zdravom. Sok pomela potiče cirkulaciju i time jača kosu.
 • Njeguje kožu – pomelo sadrži antioksidanse koju usporavaju rad slobodnih radikala. Time pomelo djeluje protiv vidljivog starenja na koži i održava kožu mladolikom i zdravom.

“Ekstrakt pomela bi mogao biti značajan u prevenciji nastanka metaboličkih bolesti poput dijabetesa jer sadrži aktivne tvari poput neohesperidina, naringina i naringenina“, navode tajlandski znanstvenici sa Sveučilišta u Bangkoku. 

pomelo Foto: Photospin

Pomelo – nuspojave

Iako je ovo voće bogato nutrijentima, postoje određene osobe koje bi ga trebale izbjegavati. Zbog velikih količina vitamina C i kalija preporučuje se savjetovanje s liječnikom prije konzumacije pomela ako imate probleme s jetrom ili bubrezima.

Izbjegavajte konzumaciju ovog voća ako imate niski krvi tlak zato što pomelo sadrži svojstva koja mogu doprinijeti snižavanju krvnog tlaka.

Prevelika količina vitamina C može dovesti do proljeva i bolova u trbuhu. Ako primijetite simptome kao što su mučnina i bolovi u želucu nakon konzumiranja hrane bogate vitaminom C prestanite ih jesti i savjetujte se s liječnikom.

Određeni sastojci u citrusima (pa tako i pomelu) mogu utjecati na lijekove za karcinom ili srce.

Aktivni sastojci iz soka grejpfruta i pomela mogu ometati funkciju enzima CYP3A4 koji sudjeluje u metaboliziranju lijekova u organizmu, što može rezultirati većom koncentracijom lijekova u krvi i problemima jetre“, ističe liječnik Thomas Lee za medicinski portal Harvard Health. 

Ako uzimate takve lijekove savjetujte se s liječnikom prije konzumacije ovog voća.

pomelo cijena Foto: Photospin

Pomelo u trudnoći

U normalnoj količini pomelo je siguran za trudnice (osim ako nemaju neko medicinsko stanje). Pomelo može imati zdravstvene prednosti i za trudnice:

 • izvor kalcija kojeg je potrebno više tijekom trudnoće,
 • izvor folne kiseline koja je važna za pravilni razvoj fetusa,
 • sadrži antioksidanse koji štite od bolesti,
 • jača imunitet.

Ipak treba pripaziti i ne pretjerati u konzumaciji pomela. Prevelika količina vitamina C može biti štetna za fetus.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Pomelo. (2018) Agroklub.
 2. 100 G Grapefruit. (2018) Nutritionix.
 3. Lee, T. (2010) Ask the doctor: Does pomelo juice affect drugs the same way grapefruit juice does? Harvard Health.
 4. Caengprasath, N., Ngamukote, S., Mäkynen, K., Adisakwattana, S. (2013) The protective effects of pomelo extract (Citrus grandis L. Osbeck) against fructose-mediated protein oxidation and glycationEXCLI J. 12: 491–502.

Ocijenite članak

4.57 / 5   14

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pomelo, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu