Liker od smokve: Aperitiv koji je prava riznica zdravlja! Donosimo 4 recepta za domaću smokovaču, a znamo i kako se kreću cijene

Liker od smokve

Smokve su prava riznica nutrijenata, hranjive, bogate vitaminima, mineralima i fitokemikalijama. Jedemo ih svježe ili suhe, a vrlo rado pripremamo i liker od smokve

Liker od smokve – recepti

U nastavku vam donosimo četiri različita recepta – sa svježim smokvama, sa suhim smokvama, s rumom i s lavandom.

Liker od svježih smokava - recept
FOTO: Shutterstock

Liker od svježih smokava – recept 

Da biste napravili dobar liker od smokve, važno je odrediti pravilno vrijeme berbe. Naime, smokve moraju sazrijeti jer nakon branja neće dodatno sazrijeti. Peteljka treba biti uvenula, a smokve vise kada su dozrele. 

Pravilni odabir termina berbe je važan za okus jer smokva liker treba biti sladak, a ne gorak. Obično su smokve spremne za berbu sredinom ljeta.  

Također, iskoristite svježe ubrane ili kupljene smokve u vrlo kratkom roku za pripremu likera ili konzumaciju jer je plod smokve osjetljiv.
Domaći liker od smokava
FOTO: Shutterstock

Iako je moguće napraviti i liker od suhih smokava, ipak će svježe smokve dati pravu aromu likeru. Da biste napravili svoj domaći liker od smokava, slijedite sljedeće upute.

Sastojci:
  • pola kg svježih smokava
  • pola kg šećera
  • 400 ml vode
  • pola l rakije ili alkohola
Priprema
  1. Smokve stavite u lonac, dodajte šećer i vodu. Kuhajte sve dok ne dobijete gustu smjesu, odnosno gusti sirup.
  2. Kada ste skuhali liker, ostavite smjesu da se ohladi.
  3. Potom je procijedite kroz gazu i dodajte rakiju.
  4. Ostavite oko dva dana i tada započnite s konzumacijom. 
Domaći liker od suhih smokava
FOTO: Shutterstock

Domaći liker od suhih smokava 

Ako vam nisu dostupne svježe smokve, sasvim u redu će biti i suhe smokve koje su dobra alternativa svježima ako ste početnik i prvi put radite smokva liker. Za ovaj recept bit će potrebno malo strpljenja jer smokve trebaju stajati na suncu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Odaberite staklenku i pripremite smokve te pola količine šećera. U staklenku posložite naizmjenično red smokvi i red šećera.
  2. Zalijte smokve rakijom i stavite na sunčano mjesto. Neka tako stoji otprilike mjesec dana. 
  3. Kada je prošlo 30 dana, sklonite staklenku sa sunca i njezin sadržaj procijedite kroz gazu.
  4. Zatim u lonac stavite preostalu količinu šećera i vode te kuhajte dok smjesa ne postane prozirna.
  5. Pomiješajte smjesu koju ste procijedili s otopljenim šećerom te napunite svoje boce likerom. 

Pročitajte članak “Kako osušiti smokve? Znamo kada se beru, kako se suše i u čemu držati suhe smokve“.

Liker od smokve s rumom
FOTO: Shutterstock

Liker od smokve s rumom 

Za jednu dodatnu aromu i igranje okusima svoj liker od smokava napravite i sa zanimljivim dodatkom poput ruma. 

Sastojci:
  • 200 g suhih smokava
  • 400 g šećera
  • 100 ml vode
  • 400 ml bijelog ruma.
Priprema
  1. Ovaj postupak je sličan kao i onaj u prethodnom reeptu. Tako u staklenku poredajte naizmjenično smokve i pola količine šećera, dodajte rum i ostavite oko 30 dana na suncu.
  2. Nakon 30 dana smjesu procijedite kroz gazu, a u loncu otopite šećer i vodu
  3. Dobivene dvije smjese pomiješajte i pretočite u bocu. Vaš liker od smokve s rumom je spreman. 
Liker od smokve i lavande
FOTO: Shutterstock

Liker od smokve i lavande 

Liker od smokve može biti još posebniji ako mu damo dodatni pečat Mediterana. Ako volite lavandu, onda je ovo nezaobilazni recept za vas. 

Sastojci:
  • pola kg svježih smokava
  • pola kg šećera
  • 400 ml vode
  • pola l rakije ili alkohola
  • 2 – 3 čajne žličice suhih pupoljaka lavande
Priprema
  1. U loncu pomiješajte vodu, smokve i šećer te kuhajte do sirupaste smjese. 
  2. Nakon što je smjesa postala sirupasta, umiješajte lavandu i ostavite da se ohladi.
  3. Nakon što se smjesa ohladila, procijedite je kroz gazu i dodajte rakiju. 
  4. Liker od smokve i lavande pretočite u svoje omiljene boce za liker i ostavite barem dva dana prije nego što počastite goste. 
Rakija od smokve - zdravlje
FOTO: Shutterstock

Rakija od smokve – zdravlje 

Rakija ili liker od smokve najčešće se konzumira prije obroka kao aperitiv. No, baš poput npr. ruma, liker od smokava idealan je za slastice. Smokve su bogate kalijem i vlaknima, pridonose dobroj probavi i snižavanju krvnog tlaka

Liker od smokve ne sadrži vlakna jer je procijeđen, no bogat je šećerom i alkoholom pa svakako umjereno konzumirajte, kao i bilo koju vrstu likera ili alkohola. Zato imamo male čaše za rakiju da uživamo povremeno i umjereno u omiljenom piću. 

Liker od smokve – cijena 

Za sve one koji žele podržati domaće proizvođače i nemaju vremena praviti svoj liker od smokava, istražili smo cijene ovog omiljenog likera. Tako pola litre likera od smokve košta oko 14 eura. 

Treba napomenuti da se liker od smokve može kupiti i u posebnim staklenim bocama, npr. u nekim posebnim oblicima, tada je cijena uglavnom nešto viša. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.48 / 5   31

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu