Liker od smokve: 4 recepta za domaći liker od smokava poznat po zdravlju

Liker od smokve

Smokve su prava riznica nutrijenata, hranjive, bogate vitaminima, mineralima i fitokemikalijama. Jedemo ih svježe ili suhe, a vrlo rado pripremamo i liker od smokve

Liker od smokve – recepti

U nastavku vam donosimo četiri različita recepta – sa svježim smokvama, sa suhim smokvama, s rumom i s lavandom.

Liker od svježih smokava - recept
FOTO: Shutterstock

Liker od svježih smokava – recept 

Da biste napravili dobar liker od smokve, važno je odrediti pravilno vrijeme berbe. Naime, smokve moraju sazrijeti jer nakon branja neće dodatno sazrijeti. Peteljka treba biti uvenula, a smokve vise kada su dozrele. 

Pravilni odabir termina berbe je važan za okus jer smokva liker treba biti sladak, a ne gorak. Obično su smokve spremne za berbu sredinom ljeta. Također, iskoristite svježe ubrane ili kupljene smokve u vrlo kratkom roku za pripremu likera ili konzumaciju jer je plod smokve osjetljiv. 

Domaći liker od smokava
FOTO: Shutterstock

Iako je moguće napraviti i liker od suhih smokava, ipak će svježe smokve dati pravu aromu likeru. Da biste napravili svoj domaći liker od smokava, slijedite sljedeće upute.

Sastojci:
  • pola kg svježih smokava
  • pola kg šećera
  • 400 ml vode
  • pola l rakije ili alkohola
Priprema
  1. Smokve stavite u lonac, dodajte šećer i vodu. Kuhajte sve dok ne dobijete gustu smjesu, odnosno gusti sirup.
  2. Kada ste skuhali liker, ostavite smjesu da se ohladi.
  3. Potom je procijedite kroz gazu i dodajte rakiju.
  4. Ostavite oko dva dana i tada započnite s konzumacijom. 
Domaći liker od suhih smokava
FOTO: Shutterstock

Domaći liker od suhih smokava 

Ako vam nisu dostupne svježe smokve, sasvim u redu će biti i suhe smokve koje su dobra alternativa svježima ako ste početnik i prvi put radite smokva liker. Za ovaj recept bit će potrebno malo strpljenja jer smokve trebaju stajati na suncu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Odaberite staklenku i pripremite smokve te pola količine šećera. U staklenku posložite naizmjenično red smokvi i red šećera.
  2. Zalijte smokve rakijom i stavite na sunčano mjesto. Neka tako stoji otprilike mjesec dana. 
  3. Kada je prošlo 30 dana, sklonite staklenku sa sunca i njezin sadržaj procijedite kroz gazu.
  4. Zatim u lonac stavite preostalu količinu šećera i vode te kuhajte dok smjesa ne postane prozirna.
  5. Pomiješajte smjesu koju ste procijedili s otopljenim šećerom te napunite svoje boce likerom. 

Pročitajte članke:

Liker od smokve s rumom
FOTO: Shutterstock

Liker od smokve s rumom 

Za jednu dodatnu aromu i igranje okusima svoj liker od smokava napravite i sa zanimljivim dodatkom poput ruma. 

Sastojci:
Priprema
  1. Ovaj postupak je sličan kao i onaj u prethodnom reeptu. Tako u staklenku poredajte naizmjenično smokve i pola količine šećera, dodajte rum i ostavite oko 30 dana na suncu.
  2. Nakon 30 dana smjesu procijedite kroz gazu, a u loncu otopite šećer i vodu
  3. Dobivene dvije smjese pomiješajte i pretočite u bocu. Vaš liker od smokve s rumom je spreman. 
Liker od smokve i lavande
FOTO: Shutterstock

Liker od smokve i lavande 

Liker od smokve može biti još posebniji ako mu damo dodatni pečat Mediterana. Ako volite lavandu, onda je ovo nezaobilazni recept za vas. 

Sastojci:
  • pola kg svježih smokava
  • pola kg šećera
  • 400 ml vode
  • pola l rakije ili alkohola
  • 2 – 3 čajne žličice suhih pupoljaka lavande
Priprema
  1. U loncu pomiješajte vodu, smokve i šećer te kuhajte do sirupaste smjese. 
  2. Nakon što je smjesa postala sirupasta, umiješajte lavandu i ostavite da se ohladi.
  3. Nakon što se smjesa ohladila, procijedite je kroz gazu i dodajte rakiju. 
  4. Liker od smokve i lavande pretočite u svoje omiljene boce za liker i ostavite barem dva dana prije nego što počastite goste. 
Rakija od smokve - zdravlje
FOTO: Shutterstock

Rakija od smokve – zdravlje 

Rakija ili liker od smokve najčešće se konzumira prije obroka kao aperitiv. No, baš poput, primjerice ruma, liker od smokava idealan je za slastice i kolače. Smokve su bogate kalijem i vlaknima, pridonose dobroj probavi i snižavanju krvnog tlaka. 

Liker od smokve ne sadrži vlakna jer je procijeđen, no bogat je šećerom i alkoholom, pa svakako umjereno konzumirajte bilo koju vrstu likera ili alkohola. Zato i imamo male čaše za rakiju da uživamo povremeno i umjereno u omiljenom piću. 

Liker od smokve – cijena 

Za sve one koji žele podržati domaće proizvođače i nemaju vremena praviti svoj liker od smokava, istražili smo cijene ovog omiljenog likera. Tako pola litre likera od smokve košta oko 50 kuna, a cijena za 0,7 litara kreće se oko 70 kuna. 

Ako kupujete liker od smokve u posebnim staklenim bocama, npr. u nekim posebnim oblicima, tada cijena iznosi 50 kuna za 0,2 litre. 

Još jednu ideju za izradu likera potražite u članku “Liker od mente – recept, priprema i serviranje“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.45 / 5   20

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu