Jedenje jabuka navečer: Što na to kaže nutricionistica?

Jedenje jabuka navečer

Jabuke ubrajamo u domaće voće čija stabla pronalazimo u dvorištima i voćnjacima kontinentalne Hrvatske. Uz jabuku se vezuju i određeni običaji kao što je stavljanje jabuke ispod božićnog drvca uz jaslice ili pak poslovica “Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!”.

Jabuke su, vjerojatno uz banane, voće koje ćemo najčešće kupiti i nekako se na stolu uvijek nađe koja. Osim što jabuke konzumiramo u svježem obliku, pijemo ih i kao sok, koristimo kao ocat, radimo štrudle i razne druge slatke i slane slastice. 

Osim navedenog, jabuka je često predstavljala ono nešto slatko nakon ručka kada bi djeca pitala ima li što slatko za jesti, ali ipak se nadajući nekoj čokoladi ili keksima. Jabuka je voće koje ćemo vrlo često ubaciti u ruksak kada idemo na put ili izlet. 

Možemo reći da nas jabuka uspješno prati kroz svakodnevicu. Jedna jabuka, oko 180 g, sadrži oko 95 kalorija, četiri grama vlakana i oko 25 g ugljikohidrata. Ubrajamo je u niskokalorične namirnice. 

Zbog sadržaja vlakana u kori jabuka pomaže u regulaciji probave, sprječavanju zatvora, snižavanju kolesterola te regulaciji šećera u krvi. Upravo zbog vlakana ne moramo biti opterećeni šećerom u jabuci. 

Na tržištu su dostupne razne vrste jabuka – od zelenog granny smitha do crvenog delišesa. Osim u boji, jabuke se razlikuju po okusu, pa postoje one slađe i one kiselije.

Najbolje je jabuku jesti upravo s korom jer ćemo tako dobiti vrijedna vlakna koja se nerijetko ne konzumiraju u dovoljnoj mjeri. Drugim riječima, za dobivanje svih benefita jabuke, nakon što je dobro operete, pojedite je kao cjelovitu voćku. Jabuka izblendana u blenderu ili napravljena kao sok ne sadrži vlakna jer su mehanički pokidana. 

No, to ne znači da nekad ne možete napraviti neki desert ili smoothie od jabuka. Osim soka ili cijele jabuke, popularan je i čips od jabuke koji daje potrebnu hrskavost, a ne sadrži toliko kalorija, soli i zasićenih masti kao klasičan čips. 

Postoje prednosti i nedostaci jedenja jabuka navečer
FOTO: Shutterstock

Jedenje jabuka navečer 

Nakon kratkog uvoda o jabukama vrijeme da demistificiramo jedenje jabuka navečer. Postoje prednosti i nedostaci jedenja jabuka navečer, ali oni su individualni i svatko treba vidjeti kako reagira na konzumaciju jabuke u večernjem dijelu dana. 

Neki od benefita jedenja jabuka navečer su:

  • osjećaj sitosti zbog udjela vlakana ako se jabuka jede cijela
  • izvrstan odabir kod blagog pada energije navečer, a bez da remeti san 
  • nutrijenti koje jabuka sadrži obnavljat će organizam tijekom noći 
  • unos tekućine budući da jabuka u velikom postotku sadrži vodu, što je izvrstan način pripreme za osmosatno odsustvo tekućine tijekom noći. 

Nedostaci konzumiranja jabuke navečer:

  • može, nakon kratkog osjećaja sitosti, uzrokovati osjećaj gladi – ovo se sprječava tako da se uz jabuku pojede i nekoliko badema ili oraha 
  • može doći do povećanja želučane kiseline kod osoba s osjetljivim želucem, posebice u slučaju GERB-a
  • konzumacija jabuke kod nekih točno prije spavanja može remetiti san, što ovisi o regulaciji šećera u krvi te osobe. 

Bez obzira na to što jedete prije spavanja, općenita je preporuka konzumirati zadnji obrok u danu oko dva sata prije spavanja, pa tako i jabuku. Time smo sigurni da hrana neće ometati san, a organizam će se bolje odmoriti jer neće trošiti dodatnu energiju na probavu tijekom noći.

Osim toga, sprječavamo dizanje želučane kiseline i osjećaj žarenja, posebice kada nakon obilnog obroka legnemo. Na ovo posebice trebaju pripaziti, pa tako i u slučaju jabuke, osobe koje boluju od GERB-a, dijabetičari i osobe s probavnim tegobama

Dakle, kao i u svemu kada su u pitanju hrana i prehrana, ne postoji univerzalan odgovor koji će vrijediti za sve. Jabuku možete jesti navečer ako vam ne izaziva neke od navedenih tegoba. Svatko treba biti svjestan svojeg trenutnog zdravstvenog stanja i promatrati što mu odgovara, a što ne. 

Pogrešno je reći da ne smijete jesti jabuku navečer, kao što je i pogrešno reći kako svi mogu pojesti jabuku navečer.

Sumirano, držite se toga da jedete barem dva sata prije spavanja, a možete li jesti jabuku ili ne, to prosudite na temelju reakcije organizma – razine energije, utjecaja na probavu i želudac. 

Ako ste zdrava osoba koja nema spomenutih zdravstvenih ili probavnih izazova, a cijeli dan niste pojeli ništa od voća, onda je jedna jabuka na kraju dana, a dovoljno prije spavanja, dobar izbor. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   48

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu