Štrudla od jabuka – jednostavni i ukusni recepti

Štrudla-od-jabuka

Štrudla od jabuka ili savijača od jabuka je jedan od onih deserata koji mirišu na djetinjstvo. Jednostavnost u pripremi i izniman okus ovog slatkog jela s jabukama predstavljaju neodoljivu poslasticu baš za svakoga.

Štrudla-jabuke

Domaća štrudla od jabuka

Jednostavna štrudla od jabuka s domaćim tijestom nam je vjerojatno poznatija iz kuhinje naših baka. Iako se danas češće radi štrudla s jabukama od gotovih kora, ovaj recept s pripremom dizanog tijesta će Vam se zasigurno svidjeti.

Sastojci za dizano tijesto:

  • 20 g svježeg kvasca,
  • 500 g glatkog brašna,
  • 5 žlica šećera,
  • 1 vanilin šećer,
  • prstohvat soli,
  • 1 jaje,
  • 50 ml ulja,
  • 300 ml mlijeka,
  • 125 g hladnog maslaca.

Sastojci za nadjev od jabuka:

  • 1 kg krupno naribanih jabuka,
  • 5 žlica šećera,
  • 1 vanilin šećer,
  • 1 žlica cimeta,
  • 2 žlice krušnih mrvica.

Priprema:

  1. Kvasac pomiješajte sa 100 ml mlakog mlijeka i ostavite da odstoji 20 minuta. U drugu zdjelu stavite sve ostale sastojke kojima ćete dodati kvasac nakon što se zapjeni. Umijesite glatko tijesto, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite pola sata da kvasac djeluje.
  2. Dok čekate dizanje tijesta, pripremite nadjev od jabuka. Nakon što ogulite jabuke, naribajte ih i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i krušnim mrvicama.
  3. Nakon što se tijesto podigne, razvaljajte ga u oblik pravokutnika te preko njega naribajte pola hladnog maslaca. Tijesto tanko razvaljajte, pospite s prethodno pripremljenim nadjevom i zamotajte u roladu. Ako želite, tijesto možete podijeliti na dva dijela tako da dobijete dvije štrudle od jabuka.
  4. Zamotane štrudle s jabukama stavite na veći lim za pečenje kojega ste prethodno namastili uljem. Također možete koristiti papir za pečenje umjesto ulja.
  5. Štrudle premažite s malo mlijeka i pecite pola sata na nešto nižoj temperaturi od 160°C.
  6. Pred sami kraj pečenja, izvadite štrudle i još jednom premažite mlijekom.

Nakon pečenja, štrudle možete poslužiti tako da ih pospete šećerom u prahu ili nekim drugim namazom po želji.

Savijača-od-jabuka

Jednostavna štrudla od jabuka s lisnatim tijestom

Najjednostavniji način pripreme štrudle od jabuka je onaj koji ne zahtijeva pripremu tijesta. Štrudla od jabuka s gotovim korama spremna je za pečenje za samo dvadesetak minuta, a priprema je vrlo jednostavna.

Sastojci:

  • pakiranje gotovih kora za savijaču,
  • 1 kg kiselijih jabuka,
  • 10 dg šećera,
  • 5 dg maslaca,
  • cimet,
  • orasi (po želji).

Priprema:

  1. Kore namažite rastopljenim maslacem te na njih složite oguljene jabuke. Jabuke možete nasjeckati na kockice ili krupno naribati.
  2. Pospite jabuke šećerom i cimetom, zarolajte u štrudlu i stavite na pripremljeni lim za pečenje. Po želji možete dodati orahe (koliko želite) ako Vam se jede fina štrudla od jabuka i oraha.
  3. Štrudlu pecite pola sata u zagrijanoj pećnici na 180°C. Nakon što tijesto dobije zlatnožutu boju, izvadite štrudlu, ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.
  4. Ako želite, možete poslužiti uz sladoled od vanilije.

Domaća-štrudla-od-jabuka

Štrudla od jabuka i griza

Za sve one kojima je griz jedan od omiljenijih sastojaka u kolačima, ova jednostavna štrudla od jabuka s lisnatim tijestom nudi sve ono što želite. Sastojci su slični prethodnim receptima, ali uz dodatak griza.

Sastojci:

  • pakiranje gotovih kora za savijaču,
  • 3 jaja,
  • 10 dg šećera,
  • 1 mala čaša ulja,
  • 1 mala čaša griza,
  • 2 jogurta,
  • 1 kiselo vrhnje,
  • 2 vanilin šećera,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 750 g jabuka,
  • 3 žličice cimeta,
  • šećer u prahu.

Priprema:

  1. Operite i ogulite jabuke te ih krupno naribajte. Pospite ih šećerom i cimetom.
  2. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umutite, a zatim dodajte sve ostale sastojke i umutite.
  3. Raširite kore i podijelite ih u tri grupe po tri lista kako biste dobili tri štrudle. Po želji možete rasporediti i drugačije.
  4. Raširite koru i namažite je prethodno pripremljenom smjesom. Preko nje stavite drugu koru i namažite je smjesom. Zatim stavite treću koru i namažite je smjesom.
  5. Umotajte kore u štrudlu i stavite na lim za pečenje. Isti postupak ponovite s ostalim grupama kora.
  6. Pecite 20 minuta na 180°C dok štrudla ne dobije zlatnožutu boju.
  7. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu