Vitaminski boost: Pet načina za pripremu ukusne i osvježavajuće limunade koja tako godi ovih dana

Limunada je univerzalni napitak koji će vas rashladiti, osvježiti te opskrbiti vitaminom C

Limunada je univerzalni napitak koji će vas rashladiti, osvježiti te opskrbiti vitaminom C. Limunadu možete napraviti prema svojim željama sa šećerom ili bez šećera, s medom itd. Za dodatni okus možete ubaciti svježe listiće mente ili prstohvat sušene lavande.

Donosimo vam pet načina za pripremu ukusne i osvježavajuće limunade koja će dobro doći u danima pred nama.

Klasična limunada s ledom

Jednostavna limunada od vode, limuna, leda i zaslađivača po želji osvježit će vas i pomoći da se rashladite na prirodan način, a pritom će (za razliku od gaziranih pića ili zaslađenih napitaka) imati mnoge dobrobiti i za vaše zdravlje.

Limunada s jagodama
FOTO: Shutterstock

Limunada s jagodama

U sezoni jagoda možete iskoristiti sve blagodati ovog voća i za pripremu limunade, što će, osim mnogo antioksidansa, limunadi dati i jedinstven voćni okus.

Jagode možete dodati u limunadu prethodno izmiksane u blenderu (a zatim ih dobro izmiješati) ili isjeckane na tanke kriške (te ih ostaviti neko vrijeme da otpuste aromu u limunadu).

Limunada sa sokom od krastavaca

Svježe iscijeđen sok od krastavaca limunadi će dodatno pomoći u hidratiziranju organizma tijekom vrućih ljetnih dana, kada znojem gubimo mnogo tekućine i treba nam trenutno osvježenje.

Ako nemate sokovnik, naribajte krastavac rukama i/ili pomoću čiste gaze iscijedite sok krastavca (“meso” krastavca možete iskoristiti za pripremu salata).

Limunada sa sokom od krastavaca
FOTO: Shutterstock

Osvježavajuća limunada u indijskom stilu (srikanjvi)

U Indiji temperature tijekom ljetnih mjeseci dosežu i do 48 °C. Stoga je popularan način pripreme limunade takav da trenutno osvježi te nadoknadi izgubljenu tekućinu i minerale koji se gube prekomjernim znojenjem.

Srikanjvi (ili “indijska limunada”) priprema se tako da se u limunadu dodaju šećer, gur (nerafinirani šećer iz domaće radinosti) ili kristalni šećer te prstohvat crne himalajske soli (“kala namak” ili “black salt“).

Ako ne možete pronaći ovu sol, možete dodati običnu kuhinjsku sol kao zamjenu, iako crna himalajska sol uistinu ima poseban okus i vrijedan mineralni sastav.
Limunada s mentom
FOTO: Shutterstock

Limunada s mentom

Tijekom ljetnih vrelih dana možemo se osjećati lijeno, pospano i usporeno uslijed izloženosti vrućini, a to posebno važi za osobe s niskim krvnim tlakom.

Dašak listova svježe mente pružit će trenutno osvježenje, “razbuditi” i pomoći u povećanju koncentracije.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu