Himalajska sol – prednosti i hranjive vrijednosti

himalajska sol

U zadnje vrijeme se sve više reklamira i kupuje ružičasta himalajska sol, uz bezbroj navoda o ljekovitim svojstvima i moćima. Međutim, sastav himalajske soli je tek nešto drukčiji od morske soli koju uobičajeno koristimo i to pretežno zato što se ona nakon kopanja ne pročišćava. 

Zašto popularne tvrdnje o himalajskoj soli zapravo nisu točne te koliko zapravo ima istine u njima pročitajte u nastavku članka.

Himalajska sol – što je?

Naše tijelo ne može proizvesti sol, a nedostatak soli može uzrokovati kemijski disbalans u organizmu. Stoga je sol potrebno unositi putem hrane. Da ne bi došlo do zabune bitno je napomenuti da je natrijev klorid neophodan u fiziološkim procesima, no u prekomjernoj količini može dovesti do poteškoća. 

“Smatra se da ružičasta himalajska sol postoji nekoliko milijuna godina, a iskapa se u rudniku Khewra u pakistanskoj regiji Punjab, ističu stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.

Himalajska sol – sastav

Himalajska sol je zapravo 98% sastavljena od natrijeva klorida, kao i morska sol. Međutim, u preostala 2% sastava himalajske soli se nalazi nešto malo više minerala poput željeza i magnezija, koji joj daju ružičastu boju.

Tvrdnja da himalajska sol sadrži preko 84 minerala je točna, ali su te količine toliko minimalne da jedva čine razliku te se nalaze samo u 2% sastava. U himalajskoj soli su prisutne jer se ona nakon iskapanja ne pročišćava, a s tim dolazi i opasnost da sadržava neke otrovne metale i minerale. Morska sol se pročišćava te stoga ne sadrži toliko različitih minerala kao i himalajska.

Konzumacijom ove soli, unosite pretežno iste količine natrija po obroku jer se i himalajska sol pretežno sastoji od natrijevog klorida. Generalno gledano, većinski udjel natrija koji unosimo svaki dan se nalazi u mesnim prerađevinama i sličnim proizvodima, pa unos himalajske soli u odnosu na morsku čini minimalnu razliku u dnevnom unosu soli.

Himalajskoj soli se kod pripreme za tržište ne dodaju aditivi i ona se minimalno pročišćava. Kako se ne bi stvorile grudice, sol se prosijava. 

Okus himalajske soli je u odnosu na “običnu” sol malo drukčiji zbog nešto promijenjenog sastava. 

himalajska sol
Foto: Photospin

Himalajska sol – zdravstvene prednosti

U prošlosti se himalajska sol smatrala rezerviranom za kraljeve i visoko društvo. Krupnije mljevena himalajska sol se koristila u kupkama i raznim kozmetičkim tretmanima za piling kože i slično.

Danas se himalajska sol koristi:

 • kao začin,
 • u kozmetici,
 • u obliku lampi. 

Zdravstvene tvrdnje koji mnogu vezuju uz himalajsku sol su:

 • poboljšava rad dišnog sustava i liječi respiratorne probleme,
 • poboljšava kvalitetu sna,
 • usporava starenje,
 • balansira pH organizma,
 • povećava libido,
 • štiti srce i krvne žile,
 • mnoge druge.

Kad se pročita opsežni popis stanja i bolesti koje bi himalajska sol trebala izliječiti, gotovo je nemoguće povjerovati da jedna sol to sve može. Neke od tvrdnji nisu povezane uz himalajsku sol, već uz nedostatak soli u organizmu općenito.

Primjerice dokazano je da se kvaliteta sna znatno može pogoršati ako organizmu nedostaje soli, ali takvo nešto može poboljšati bilo koja sol koja većinski sadrži natrijev klorid.

Natrijev klorid sudjeluje u važnim procesima u tijelu poput natrij – kalij membranskih pumpi koje su važne za pravilan balans pH u organizmu, tako da bilo koja sol koja sadrži natrijev klorid održava taj balans, a ne samo himalajska. Ostali minerali koje himalajska sol sadrži u nešto većoj količini nemaju ulogu u održavanju pH u organizmu.

Mnoge tvrdnje koje se vezuju uz himalajsku sol inače ne bi bile povezane s ulogom soli u organizmu, kao što je primjerice povećanje libida. Istraživanja koja su provedena s upotrebom himalajske soli nisu pokazala pozitivne rezultate te ih nema puno, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today.

Ako pronađete i pročitate neko istraživanje koje se bazira na ljekovitosti himalajske soli, pogledajte ima li taj rad navedene autore, literaturne izvore te je li citiran od strane drugih autora. Dobar znanstveni članak je uvijek objavljen u znanstvenom časopisu ili u provjerenoj online bazi.

Bitno je spomenuti da se na našim područjima u morsku sol naknadno dodaje jod, zbog toga što tlo nije bogato jodom. Jod je od iznimne važnosti za rad organizma, a posebno za rad štitnjače. 

Ako koristite isključivo himalajsku sol, razmislite o nadomještanju joda na drugi način.

Himalajska sol – usporedba s drugim solima

Postoje neke razlike među solima koje se danas koriste, ali su u principu njihovi kemijski sastavi veoma slični.

Prekomjerne količine bilo koje od ovih soli će izazvati probleme u organizmu, ali je ona neophodna za pravilno funkcioniranje organizma.

Morska sol

Morska sol se dobiva procesom isparavanja morske vode. Izvorna morska sol sadrži otprilike 80 – ak minerala i elemenata u tragovima, sulfata i karbonata, te minerale poput broma, kalija, kalcija, mangana, natrija, joda, magnezija, željeza, fluora i silicijeve kiseline.

Zbog zagađenosti mora, morska sol može sadržavati tragove mikroplastike i nekad teških metala. Nešto je krupnija od rafinirane soli te jelima može dati nešto drukčiji okus nego kuhinjska sol.

sol
Foto: Photospin

Kuhinjska sol

Kuhinjska sol se sastoji od barem 97% natrijevog klorida te se dobiva nakon pročišćavanja i dodavanja aditiva koje sprječavaju zgrušavanje u veća zrna. U nju se naknadno dodaje i jod, koji je veoma važan za opće zdravlje populacije koja živi na tlu koje nije bogato jodom. 

Ako se odlučite ne konzumirati ovu sol, jedite više namirnica koje su bogate jodom, kao što su riba, alge, jaja i mliječni proizvodi.

Košer sol

Iako nije često upotrebljavana na našim prostorima, košer sol se u svijetu koristi tisućama godina. Vezana je uz judaizam koji zahtijeva da se sva krv mora iscijediti iz tijela umrle životinje prije nego bude pojedena.

Kako sol posjeduje svojstva da veže vodu, a tako i krv, upotrebljava se za ekstrakciju krvi i konzerviranje mesa. U košer sol se ne dodaju aditivi koji sprječavaju zgrušavanje te je ona drukčije strukture, s većim i nepravilnim česticama.

Kemijski sastav joj je približno sličan ostalim solima, a glavni sastojak je natrijev klorid. Ne sadrži jod kao ni himalajska sol. 

Himalajska sol – upotreba

Himalajska sol se osim u prehrani, može koristiti i u aromaterapiji u kombinaciji s raznim eteričnim uljima. Himalajsku sol možete dodati u opuštajuću kupku prije spavanja. Također sol možete koristi kao piling u otklanjanju mrtvih stanica kože

Himalajska sol se u kuhinji koristi na isti način na koji se koristi i obična kuhinjska sol. Dakle, okus hrane se neće promijeniti ili pogoršati.

U slučaju da ste prehlađeni, otopinom od himalajske soli možete pročistiti sluznicu nosa

Himalajska sol – gdje kupiti i po kojoj cijeni 

Himalajska kristalna sol je danas dostupna u mnogim specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane i online trgovinama.

 • Zdravi dućan – Himalajska sol (1 kg) – 19,90 kn.
 • Fitness.com – Bio Himalajska sol (500 g) – 36,00 kn.
 • Himalayan – Himalajska sol (1000 g) – 13,00 kn.
 • Priroda&Društvo – Natura Organica Himalajska sol (1 kg) – 15,00 kn.

Imajte na umu da himalajska sol nije univerzalni lijek za sve bolesti i po sastavu nije puno drukčija od uobičajene soli koju koristimo.

Isključiva konzumacija himalajske soli može uzrokovati nedostatak joda u organizmu što može uzrokovati probleme sa štitnjačom. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Hall, H. (2017) Pink Himalayan Sea Salt: An Update. Science Based Medicine.
 2. Pearson, K. (2017) Is Pink Himalayan Salt Better Than Regular Salt? Healthline.
 3. Leonard, J. (2018) Does pink Himalayan salt have any health benefits? Medical News Today.
 4. Gunnars, K. (2018) Types of Salt: Himalayan vs Kosher vs Regular vs Sea Salt. Healthline.

Ocijenite članak

4.25 / 5   8

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu