Zdrava grickalica ili otrov: Evo prave istine o sjemenkama jabuke i njihovu utjecaju na zdravlje

Cijanid u košticama jabuke

Dok jedemo jabuke, ponekad pojedemo i njihove koštice. Postoje oni koji koštice smatraju otrovnima, dok drugi drže da su zdrava grickalica. Što je istina pročitajte u nastavku članka.

Cijanid u košticama

Koštice jabuka sadrže biljni spoj zvan amigdalin. Osim jabuka, sadrže ga bademi, koštice breskve, trešnje i marelice. Spoj služi kemijskoj obrani sjemenke, a netaknut je bezopasan.

Ako je sjemenka zdrobljena, oštećena, prožvakana i u probavnom traktu, amigdalin se raspada u hidrogen cijanid. Ovaj je spoj otrovan, pa čak i smrtonosan u većim dozama.

Cijanid je povijesno poznat otrov, koji remeti dolazak kisika u stanice te može dovesti do smrti u kratkom roku, pri konzumiranju veće doze. Informaciju dodatno možete proučiti u članku objavljenom u Emergency Medicine Journal 2007. godine.

Ako je sjemenka zdrobljena, oštećena, prožvakana i u probavnom traktu, amigdalin se raspada u hidrogen cijanid
FOTO: Shutterstock

Koja je granica unosa cijanida?

Unos 0,5 – 3,5 mg po kilogramu tjelesne težine može uzrokovati otrovanje, komu, paralizu, otkazivanje srca i pluća, pa i smrt. Za odraslu osobu težine 81 kg to iznosi 41 – 286 mg cijanida. Više o tome pročitajte u članku objavljenom u The Journal of Pediatrics 2006. godine.

Manje količine cijanida mogu uzrokovati glavobolju, mučninu, povraćanje, slabost i zbunjenost.

Zbog manje težine djeca su pod većim rizikom da se otruju cijanidom iz koštica.

Koliko grama sjemenki nam može naštetiti?

Jedan gram zdrobljenih i prožvakanih sjemenki jabuke može ispustiti 0,06 – 0,24 mg cijanida. Da bi posljedice njihove konzumacije bile fatalne ili barem izazvale negativnu reakciju našeg organizma, trebali bismo pojesti dvije šalice mljevenih sjemenki.

Doza koja bi bila smrtna ovisi o težini osobe, osobnoj toleranciji te sorti jabuke. Zapamtite da i manje doze mogu uzrokovati mučninu!

Ako progutate sjemenke jabuke u komadu, neće vam se ništa dogoditi
FOTO: Shutterstock

Ako progutate sjemenke jabuke u komadu, neće vam se ništa dogoditi! Naime, sjemenke su zaštićene vanjskim slojem od probavnih sokova i zato mogu proći želucem bez uzrokovanja štete.

Jedna jabuka može sadržavati do 20 sjemenki. Bez obzira na to, bilo bi dobro ukloniti sjemenke kod jedenja jabuke.

Kora i meso jabuke njezini su zdravi dijelovi. Osim u slučaju korištenja pesticida, a tada se preporučuje da jabuke stavite u mlaku vodu tijekom noći te ih sljedeći dan isperete.

Pročitajte članak “Pesticidi u hrani – koliko su štetni i kako ih izbjeći?“.

U nastavku donosimo video o hrani koja može biti otrovna:

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Pham, J. C. i sur. (2007). Clarification of cyanide’s effect on oxygen transport characteristics in a canine model. Emerg Med J., 24(3): 152–6.
  2. Geller, R. J. i sur. (2006). Pediatric cyanide poisoning: causes, manifestations, management, and unmet needs. Pediatrics., 118(5): 2146–58.

Ocijenite članak

3.86 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cijanid u spicama jabuke, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu