Sadnja breskve iz koštice: Znamo kako pravilno uzgojiti omiljenu “dlakavicu” za pekmeze, smoothieje, kolače, kompote i druge delicije

Sadnja breskve iz koštice

Breskve su prava riznica zdravlja zbog nutrijenata koje sadrže. Bogate su karotenoidima, antioksidansima, kalijem i vitaminom C. Sadrže svega 33 kcal na 100 g i omiljeno su ljetno voće. 

Još su ukusnije kada se uberu svježe i mirisne iz vlastitog voćnjaka pa vam donosimo ideje za uzgoj breskve iz koštice kako biste i sami mogli uživati u ovom ljetnom sezonskom voću. Evo kako izgleda pravilna sadnja breskve iz koštice.

Sadnja breskve iz koštice 

Sigurno ste čuli da je uzgoj voćke iz koštice moguć, ali možda niste upoznati s pravilnim postupkom i što učiniti s košticom. Unutar koštice nalazi se sjemenka koja je zaslužna za novi rast biljke. Najčešće se vrši sadnja vinogradarske breskve iz koštice

Prednost sadnje voćke iz koštice je ta što ne moramo kopati jamu, no imajte na umu da se stablo razvija nakon nekoliko godina, a plodovi ne moraju biti jednake kvalitete kao i posađena voćka iz sadnice. Ipak, vrijedi probati. 

Uzgoj breskve iz koštice
FOTO: Shutterstock

Slijedite ove korake kako biste pravilno uzgojili breskvu iz koštice.

  1. Košticu operite pod vodom. 
  2. Odstranite moguće dijelove ploda breskve. 
  3. Ostavite košticu da se osuši.
  4. Sjemenku iz koštice izvadite neoštećenu. 

Ovo su prvi glavni koraci, a kada ste došli do neoštećene sjemenke, potreban je period jarovizacije. Drugim riječima, sjemenka breskve mora biti podvrgnuta niskim temperaturama, točnije temperaturi od -6 °C. 

Ovaj postupak je lakši tijekom jesenskih mjeseci, posebice u kontinentalnom dijelu. Sjemenku posadite na oko sedam centimetara dubine u prethodno dreniranu zemlju koja je bogata organskim materijalom. 

Ako su najavljene iznimno niske temperature, posađenu sjemenku breskve pokrijte slamom kako biste napravili prirodni toplinski izolator.

Biljci će trebati vremena da nikne, a spremna je za presađivanje kada se listovi razviju u dva reda i kada prođe mraz. 

Kako biste spriječili da biljka doživi temperaturni šok i počinje se sušiti, najprije morate izvršiti proces kaljenja. To znači da ćete prvi dan biljku ostaviti otprilike dva sata na otvorenom, pa kroz dane povećavati vrijeme kako bi se biljka naviknula na promjene. Kada ste završili proces kaljenja i posadili mladu biljku breskve, redovito je zalijevajte. Tako teče sadnja breskve iz koštice.

Sadnja vinogradarske breskve iz koštice
FOTO: Shutterstock

Vinogradarska breskva – sadnice

Ako želite izbjeći dugotrajan postupak uzgoja mlade biljke breskve iz koštice, tada možete nabaviti sadnice vinogradarske breskve. Kada su u pitanju vinogradarske breskve, prodaja se vrši u rasadnicima, a cijena jedne sadnice kreće se oko šest eura. 

Vinogradarska breskva je otporna na bolesti, dozrijeva u srpnju i pretežito je nisko stablo. Kada svjedočite plodovima svoje breskve, zasigurno se pitate kada se beru breskve. Najbolje je krenuti s berbom kada je oko 80 % plodova zrelo jer nezrele breskve neće dozrijeti nakon što ih uberemo. 

Također, berbu obavljajte u više navrata jer će se rijetko dogoditi da su svi plodovi zreli. To je zapravo i dobro jer tako uvijek imate svježe breskve za konzumaciju. Odokativno možete odrediti trenutak berbe kada zelena pokožica počinje mijenjati boju u žutu ili zelenu. 

Drugi kriteriji za određivanje trenutka berbe su:

  • veličina ploda
  • čvrstoća mjerena penetrometrom
  • sadržaj šećera. 
Kada se beru breskve
FOTO: Shutterstock

Kada ste ubrali svoje breskve, osim za direktnu konzumaciju, možete ih koristiti i za pekmez, smoothie, kompot, kolač, voćnu salatu itd. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   10

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako posaditi breskvu iz koštice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu