Voćna salata: Svi je vole, a može biti i kompletan obrok! Nutricionistica donosi recepte od kojih rastu zazubice

Voćna salata

Voćna salata jedno je od jednostavnih i brzih jela, a obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima. Zdrava voćna salata, osim voća, da bi bila kompletan obrok trebala bi sadržavati i neki izvor proteina i masti poput:

Izrada voćne salate neka slijedi pravilo “što šarenije, to bolje” jer tako osiguravamo organizmu različite mikronutrijente. 

Svaka boja u voću novi je izvor određenih vitamina, minerala i antioksidansa. Primjerice, lubenica obiluje likopenom, a borovnica antocijanima.
Voćna salata - recept s lubenicom
FOTO: Shutterstock

Voćna salata – recept s lubenicom

Za početak krenimo od jedne kreativne voćne salate, a to je voćna salata u lubenici. Ovo je ujedno i idealna voćna salata za djecu jer se možete poigrati raznim oblicima. Tako voćna salata od lubenice voćem može pričati određenu priču, npr. o dupinima u moru. 

Sastojci:

Priprema

  1. Prerežite donju trećinu lubenice i izdubite je tako da dobijete zdjelu od kore.
  2. Meso izdubljene lubenice narežite na kockice.
  3. Feta sir narežite na kockice, pomiješajte s borovnicama i mesom lubenice te stavite u zdjelu od lubenice. 
  4. Dvije banane prerežite napola i od njih oblikujte dupine tako što ćete kriške breskvi pričvrstiti uz pomoć čačkalica za banane, a one će imati ulogu peraja. 
  5. Za oči upotrijebite borovnice. 
  6. Stavite banane, odnosno dupine u punjenu lubenicu tako da izgleda kao da izviru iz mora. 
  7. Poslužite rashlađeno. 
Ljetna voćna salata
FOTO: Shutterstock

Ljetna voćna salata s bobičastim voćem

Jednostavna voćna salata idealna je kada ste u žurbi, a želite pojesti kvalitetan obrok. Kad su u pitanju voćne salate, recepti koji su rashlađeni bit će idealna poslastica za plažu. Ako želite pravu vitaminsku bombu prepunu antioksidansa, dodajte različito bobičasto voće. 

Sastojci:

  • pola šalice kupina
  • pola šalice ribizla
  • 1 breskva
  • pola šalice borovnica 
  • 1 čajna žličica meda
  • 15 g sjeckanih badema.

Priprema

  1. Sve voće operite, breskvu narežite na kriške i pomiješajte s bobičastim voćem. 
  2. Dodajte med i sjeckane bademe. 
Voćna salata s avokadom
FOTO: Shutterstock

Voćna salata s avokadom

Avokado je nutritivno vrlo bogata namirnica koja sadrži vlakna, nezasićene masti, vitamin E, folnu kiselinu, magnezij i druge nutrijente. U voćnoj salati bit će glavni izvor masti.

Sastojci:

Priprema

  1. Kus-kus prelijte kipućom vodom i ostavite da nabubri.
  2. Sve voće i povrće operite, narežite i pomiješajte
  3. U zdjelici pomiješajte sol, papar, sok limete, med i maslinovo ulje kako biste napravili preljev za voćnu salatu
  4. Dodajte kus-kus u pomiješano voće i povrće te prelijte napravljenim preljevom
Voćna salata s jogurtom
FOTO: Shutterstock

Voćna salata od jagoda i banana

Voćna salata s jogurtom bit će dobar izbor za one koji žele voćnu salatu i proteine u jednom obroku. Zato će se kao sastojak koristiti whey protein, ali nije nužan sastojak. Jogurt idealno odgovara uz jagode i banane. 

Sastojci:

Priprema

  1. Voće operite, narežite i pomiješajte.
  2. Preljev za voćnu salatu napravite od whey proteina i jogurta, pomiješajte ih i prelijte preko voćne salate
  3. Voćnu salatu s jogurtom posipajte chia sjemenkama i pšeničnim mekinjama
Voćna salata od jabuka
FOTO: Shutterstock

Voćna salata od jabuka

Voćne salate mogu se konzumirati i za doručak i večeru. Važno je samo dodati preostale sastojke kako biste dobili uravnoteženi obrok. Voćna salata za doručak tako može biti obogaćena kikiriki maslacem, a voćna salata za večeru feta sirom. Sasvim je u redu da obje salate posluže za bilo koji obrok. 

Sastojci:

Priprema

  1. Kvinoju skuhajte prema uputama, a za to vrijeme jabuku narežite na kockice i iscijedite sok limuna kako biste spriječili da jabuka posmeđi.
  2. Marelice narežite na kockice i pomiješajte s jabukom, kvinojom i grožđicama. 
  3. Na kraju dodajte feta sir ili kikiriki maslac, ovisno što volite. 
Voćna salata od dinje
FOTO: Shutterstock

Voćna salata od dinje

Dinja obiluje antioksidansima beta karotenom, zeaksantinom i kolinom pa je izvrsna za voćne salate. Idealna je kao voćna salata za večeru. 

Sastojci:

  • 1/4 dinje
  • 125 g svježe mozzarelle
  •  2 jušne žlice pinjola 
  • nekoliko komada jagoda 
  • nekoliko kriški svježeg krastavca.

Priprema

  1. Dinju izdubite uz pomoć žlice za kuglice, odnosno žlicom za lubenicu kako biste dobili kuglice od dinje.
  2. Kuglice dinje pomiješajte s kuglicama mozzarelle, pinjolima, jagodama i krastavcem. 
Ljetno-zimska voćna salata
FOTO: Shutterstock

Ljetno-zimska voćna salata 

Voćne salate je lakše napraviti ljeti zbog dostupnosti svježeg voća, no voćne salate su dobro došle i zimi kako bismo unijeli dovoljno vitamina i minerala. Pojedino voće dostupno je tijekom cijele godine, poput jabuka, banana i limuna. 

Sastojci:

Priprema

  1. Voće operite i narežite na kockice.
  2. Orahe ili bademe grubo nasjeckajte ili sameljite. 
  3. Pomiješajte sve sastojke i dodajte cejlonski cimet
Voćna salata - cijena
FOTO: Shutterstock

Voćna salata – cijena 

Voćna salata lako se može kupiti i gotova u trgovini, no takve salate najčešće sadrže samo voće, bez drugih sastojaka. Uz takvu voćnu salatu možete dodatno kupiti jogurt i orašaste plodove kako biste dobili uravnoteženi obrok. 

Cijena voćne salate u trgovini je oko tri eura za svježe voćne salate u pakiranju od 265 g i oko četiri eura za konzervirane voćne salate u pakiranju od 480 g. Pritom se mogu kupiti miješane voćne salate i voćna salata od jedne vrste voća.  

Prednost dajte miješanoj voćnoj salati kako biste dobili različite izvore nutrijenata.
Voćna salata - kalorije
FOTO: Shutterstock

Voćna salata – kalorije

Voćne salate mogu sadržavati malo kalorija ako jedete samo voće u salati, a mogu biti i vrlo kalorične, ovisno o drugim sastojcima, posebice što se tiče kikiriki maslaca, sjemenki i orašastih plodova. 

Na 100 g voće sadrži otprilike oko 50 kcal, no kalorijska vrijednost voća varira. Tako 100 g banane sadrži 89 kcal, 100 g borovnica 57 kcal, a 100 g jagoda svega 33 kcal.

Najveći izvor antioksidansa je bobičasto voće. Voće s više kalorija u odnosu na drugo voće, osim banane, su grožđe, avokado te suho voće poput grožđica, datulja i smokva. Prednost dajte svježem voću, iako i sušeno voće ima svoje prednosti, poput grožđica koje sadrže željezo.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu