Mango – zdravstvene dobrobiti, podrijetlo i upotreba

mango mango

Mango (Mangifera indica, L.) je tropsko citrusno voće koje je niskokalorično i bogato nutrijentima. Vitamini A i C pridonose zdravlju metabolizma, kože i kose, a dijetalna vlakna i antioksidansi zdravlju srca i probave. 

U nastavku članka pročitajte kako jesti mango te kako napraviti zdravu masku za lice.

Mango – podrijetlo

Mango (Mangifera indica, L.) je kod nas još uvijek egzotično voće, no riječ je o jednom od najstarijih predstavnika južnog voća na svijetu. Postoji mnogo vrsta manga koje se razlikuju bojom, oblikom, okusom i veličinom. Danas razlikujemo oko 35 vrsta i 500 podvrsta manga. 

Premda boja vanjske kore varira od zelene preko crvene do žute i narančaste, unutarnji plod je uvijek zlatno – žute boje, slatkastog i kremastog okusa koji podsjeća na okus između ananasa i breskve.

Može se kombinirati s drugim voćem u voćnoj salati, može se dodati u sok ili shake, koristi se i za pripremu džema, umaka, kolača i sladoleda. 

Mango sadrži preko 20 vitamina i minerala. Bogat je kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom, aminokiselinama, beta-karotenom i vlaknima. Izuzetno je bogat izvor vitamina A, C i E. Količina vitamina i hranjivih tvari povećava se sa stupnjem zrelosti ploda.

Mango se posebno preporučuje jesti kada je zreo jer u toj fazi sadrži najviše vitamina A

Mango se uzgaja u tropskim i suptropskim krajevima. Mango je u Indiji povezan s vjerskim i folklornim običajima. Listovi i plodovi manga, tradicionalno se koriste za ukrašavanje svatova i javnih religijskih ceremonija.

mango
Foto: Photospin

Mango – nutritivna vrijednost i zdravstvene dobrobiti

U 100 grama manga se nalazi:

  • 59 kalorija,
  • 0.4 grama masti,
  • 15 grama ugljikohidrata, a od toga 1.6 grama dijetalnih vlakana,
  • 0.8 grama proteina,
  • 36.4 miligrama vitamina C,
  • 0.2 miligrama željeza, 168 miligrama kalija, 0.1 miligram vitamina B6 i 1 miligram natrija.

Korijen, sjeme, plod, lišće i kora manga sadrže fenole i flavonoide. Oni uključuju antioksidanse koji štite stanice, kao što su:

  • mangiferin,
  • katehini,
  • antocijani,
  • kvercetini,
  • kempferoli,
  • benzojeva kiselina.

Mango se u narodnoj medicini koristi za oslobađanje od toksina, u liječenju anemije te kao prirodni lijek za bolesti živčanog sustava. 

Budući da je bogat vlaknima, mango je odlična namirnica i za sve one koji imaju problema s usporenom probavom. 

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today navodi neke od zdravstvenih prednosti konzumiranja manga: 

  • smanjenje rizika od makularne degeneracije (gubitak vidne oštrine kod pacijenata starije dobi),
  • smanjenje rizika obolijevanja od raka debelog crijeva,
  • pospješivanje probave, 
  • poboljšanje zdravlja kostiju, 
  • zdravlje kože i kose. 

Mnoge studije su pokazale da povećana konzumacija manga smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa i bolesti srca. Jedna šalica narezanog manga opskrbljuje organizam s 25%  potrebnog dnevnog unosa vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju.

Mango posjeduje i  vitamin B6 koji je odgovoran za normalno funkcioniranje živčanog sustava i mozga. 

Fitokemikalije nađene u ekstraktu manga sudjeluju u borbi protiv proupalnih molekula ili aktivnih kisikovih radikala koji dokazano sudjeluju razvoju kardiovaskularnih bolesti, raka i neurodegenerativnih sindroma”, zaključuju talijanski znanstvenici u literaturnom pregledu objavljenom 2017. godine u časopisu Nutrients.

Kako se jede mango? 

U našim krajevima nije uvijek jednostavno pronaći dobar i ukusan mango. Mango koji se može kupiti u našim trgovinama često nije ni sličan mangu koji ćete probati u nekoj egzotičnoj zemlji. Ako je dozrio, mango će imati malo deblju kožu i imat će gorkast okus.

Mango pojedite tako da:

  1. Najprije ga operite pod mlazom vode i osušite.
  2. Uzmite nož i presijecite mango na pola po dužini.
  3. Odstranite košticu koju ćete vidjeti na sredini.
  4. Narežite mango na kockice, ostavite koru i zasijecite nožem mrežu od koje ćete naknadno dobiti kockice.
  5. Nakon toga kockice nožem odvojite od kore manga.
  6. Postupak ponovite s drugom polovicom manga, te poslužite mango. 

Mango se može jesti na različite načine, najviše se konzumira svjež, no zbog svog slatkastog okusa odličan je dodatak jelima, sladoledima, sokovima i različitim desertima.

Recepti s mangom mogu biti odličan izbor tijekom ljetnih mjeseci. Ako još nije zreo možete ubrzati proces dozrijevanja tako da zeleni mango, stavite u papirnatu vrećicu da sam dozre.

Kada je mango zreo? Zreli mango ima žuto crvenu koru. 

Više o tome kako pripremiti mango doznajte u našem članku —> Kako jesti mango na 3 briljantna načina

Pri prvoj konzumaciji manga obavezno pripazite jer može izazvati jaku alergijsku reakciju.

Mango potencijalno djeluje preventivno protiv raka

Prehrana bogata beta-karotenom može odigrati ključnu ulogu u borbi protiv raka prostate. Mango je bogat vitaminom C koji štiti organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Istraživanja su pokazala da antioksidansi u ekstraktu manga mogu usporiti rast tkiva raka crijeva, dojke, prostate i usporiti proces razvoja leukemije, ali istraživanja nisu provedena na ljudima.

Jedan plod manga sadrži oko 75% potrebne dnevne vrijednosti vitamina C.  Jedan plod sadrži oko 75% potrebne dnevne vrijednosti vitamina C, koji je iznimno važan u pravilnom funkcioniranju imuniteta.

mango zdravlje Foto: Photospin

Mango snižava kolesterol i poboljšava probavu

Visoke razine vlakna, pektina i vitamina C u mangu pomažu snižavanju razine “lošeg” kolesterola u krvi.

Zbog velike količine vlakna i vode, mango pomaže spriječiti zatvor, a probavni enzimi smiruju želudac i pomažu kod povećanog lučenja želučane kiseline.

Redovna konzumacija manga može pripomoći zdravlju metabolizma jedino ako se konzumira uravnotežena i zdrava prehrana.

Mango za zdravlje kose i bolji ten

Mango poboljšava unutarnji i vanjski izgled kože i kose jer: 

  • vitamin A potiče proizvodnju sebuma vlasišta,
  • vitamin C sudjeluje u procesu proizvodnje kolagena, proteina koji je važan za izgradnju kože i kose.

mango maska za lice Foto: Photospin

Za njegu lica možete napraviti prirodu masku za sve tipove kože. Za izradu maske potrebna vam je: 

Postupak: 

  1. Miješajte sastojke sve dok ne dobijete jednoliku smjesu. 
  2. Masku nanesite na čisto lice i ostavite da djeluje 15 minuta
  3. Potom lice isperite hladnom vodom.

Nakon što isperete lice, koža će vam biti mekša i podatnija.

Članak objavljen:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.73 / 5   11

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: mango, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu