Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Ananas – što ne znate o ovom zabavnom voću?
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Ananas je tropsko voće o kojemu većina malo zna. Smiješnog je izgleda i ukusnog, slatkog okusa. Osim toga, ananas krije još mnogo fascinantnih činjenica kao što su njegov kemijski sastav i hranjiva svojstva.
U nastavku članka pročitajte nešto više o ananasu.
Foto: Photospin
Ananas – zašto ga jesti?
Ananas je izvor mnogih hranjivih tvari, vitamina i minerala, uključujući bakar, kalij, kalcij, magnezij, mangan, već spomenuti vitamin C, B6, beta-karoten, folate i vlakna.
Još jedan pozitivan učinak konzumiranja ananasa je i antioksidantno djelovanje koje zahvaljuje sastojcima flavonoida i fenolne kiseline, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.
Ananas je niskokalorična namirnica jer u 100 grama sadrži svega 40 – 50 kalorija. 86% ananasa čini voda, 13% ugljikohidrati, te gotovo ne sadrži masti ili proteine.
Već smo rekli da je ananas izvrstan izvor vitamina C, koji pomaže u zaštiti imunološkog sustava. “Jedna šnita ananasa zadovoljava 30% dnevne potrebe za vitaminom C“, ističe dipl. ing. medicinske biokemije Donatella Verbanac za portal Pliva Zdravlje.
Ananas sadrži bromelain, enzim koji katalizira reakciju razgradnje proteina tj. bjelančevina. Koristi se za:
- terapiju bolesti urinarnog trakta uz antibiotike,
- olakšanje boli kod sportskih ozljeda,
- nedostatno lučenje želučanog soka,
- olakšanje probave.
Istraživanje britanskih znanstvenika, objavljeno još 2010. godine u časopisu Cancer Letters, je pokazalo da bromelain može zaustaviti rast stanica tumora poput tumora dojke, debelog crijeva i kože.
Foto: Photospin
Odakle je ananas i kako se jede?
Ananas originalno potječe iz južne Amerike, ali većina današnjih ananasa dolazi iz sjeveroistočne Azije, većinom s Filipina i Tajlanda.
Foto: Photospin
Ananas se može jesti sirov, u voćnoj salati, u smoothieju pa čak i u kebabu (kako mesnom, tako i veganskom).
Ukusan je sam ili u kombinaciji s drugim voćem. Ako želite saznati kako narezati ananas, pogledajte video u nastavku.
Ananas u rječniku
Voće je u većini europskih zemalja poznato pod nazivom ananas. Naziv je preuzet od riječi nanas plemena Tupi, a znači izvrsno voće.
Španjolski naziv za ananas je piña, koji ste vjerojatno zapamtili iz pića piña colada. Engleski naziv pineapple je nastao kombinacijom španjolskog piña i engleskog apple.
Prvi dio znači češer, a drugi jabuka. Kad ga bolje pogledamo, ananas doista izgleda kao veliki češer. Međutim, nije ni jedno. Ananas je bobičasto voće.
Foto: Photospin
Havajska riječ za ananas je halakahiki. Kada na Havajima pada lagana kiša za vrijeme sunčana dana, lokalni stanovnici to zovu pineapple juice, što u prijevodu znači sok ananasa.
Ananas – rast
Ananas raste sporo. Potrebne su otprilike 2 godine da ananas dosegne svoju punu veličinu. Zato je razumljiva njihova cijena.
Mladi ananasi su neobično zanimljivog i simpatičnog izgleda.
Foto: Photospin
U divljini biljka i plod ananasa mogu doseći i do 50 godina. Najveći zabilježeni ananas imao je 8.28 kg, vlasnice Christine McCallum iz Australije.
Biljke ananasa izgledaju kao veliki, zakopani ananasi, što je u neku ruku i točno.
Ananas – praktične zanimljivosti
Biljku ananasa možete sami posaditi. Odrežite vrh ananasa i posadite ga. Nažalost, veliki ananas neće izniknuti ispod njega.
Foto: Photospin
U procesu konzerviranja ananasa ništa se ne baca. Kada izrežete ananas kod kuće, bacite koru, krajeve i jezgru ananasa u otpad. Tvornice iskoriste svaki dio ananasa.
Kora, krajevi i jezgra služe za proizvodnju različitih proizvoda, među njima su alkohol, ocat i hrana za životinje. Ananas je jako cijenjen zato što se može u potpunosti iskoristiti.
Jednom ubrani, ananasi više ne dozrijevaju. Dakle, ananas iz supermarketa više ne dozrijeva. Kada ga kupite, nemojte čekati da još sazre, jer se to neće dogoditi.
Razlike u bojama ananasa većinom su zbog njihova različitog podrijetla uzgoja, što znači da zeleni ananas može biti jednako sladak kao i smeđi.
Foto: Photospin
Ako želite da ananas omekša i postane sočnijim, držite ga na sobnoj temperaturi 1 do 2 dana prije rezanja.
Ananas – nuspojave
Iako je konzumacija generalno sigurna, ne preporučuje se veća konzumacija ovog slatkog voća. Zbog toga što sadrži enzim bromelain koji razgrađuje proteine te vitamin C, previše ananasa može uzrokovati:
- trnce u ustima,
- mučninu i povraćanje,
- proljev,
- žgaravicu,
- bol u trbuhu.
“Konzumacija nezrelih ananasa ili soka od nezrelog ananasa je veoma opasna te može dovesti do težih oblika proljeva i povraćanja“, ističu stručnjaci zdravstvenog portala Live Science.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Izvori:
- Verbanac, D. (2018) Ananas. Pliva Zdravlje.
- Raman, R. (2018) 8 Impressive Health Benefits of Pineapple. Healthline.
- Chobotova, K., Vernallis, A.B., Majid, F.A. (2010) Bromelain’s activity and potential as an anti-cancer agent: Current evidence and perspectives. Cancer Lett. 290(2):148-56.
- Szalay, J. (2018) Pineapple: Health Benefits, Risks & Nutrition Facts. Live Science.