Grožđe i zdravlje: Evo koja je razlika između crnog i bijelog grožđa, zašto je ljekovito i koliko kalorija sadrži

Grožđe i zdravlje

Početak jeseni nezaobilazan je bez grožđa i brojnih drugih jesenskih plodova. Mirisi koji nas mame uvlače nas u pravu jesensku bajku. Jedna od blagodati koju nam donosi ovo godišnje doba su i bijelo i crno grožđe. Mogli bismo reći da se i ljudi dijele prema tome vole li više bijelo ili crno grožđe, pa tako bijelo ili crno vino. O ukusima se ne raspravlja, ali koje god da odaberete – grožđe i zdravlje su saveznici. 

Saznajte za što se sve grožđe koristi, koje su njegove blagodati po zdravlje i kakve je nutritivne vrijednosti. Iako grožđe najčešće jedemo kao voće ili pijemo kao vino, ono se koristi i u druge svrhe. 

Grožđe - kalorije i vitamini
FOTO: Shutterstock

Grožđe – kalorije i vitamini

Grožđe je vrlo ukusno i slatko, ali i voće koje sadrži više kalorija od ostalih vrsta voća, pa tako na 100 g broji 69 kcal. Sadrži i oko 15 g šećera na 100 g, što znači da bismo trebali pripaziti na veličinu porcije grožđa. Naime, preporuke za unos šećera u jednom danu odnose se na količinu od oko 30 g šećera. 

Najzastupljeniji vitamini u grožđu su vitamini C i B skupine topivi u vodi i vitamin A topiv u mastima. U grožđu se nalaze i brojni minerali, poput kalcija, fluora, željeza, magnezija, fosfora, kalija, sumpora. 

Grožđe i zdravlje – razlike između bijelog i crnog grožđa

U nastavku možete pročitati sve o blagodatima bijelog i crnog grožđa za zdravlje.

Bijelo grožđe – zdravlje

Iako hrani ne možemo pripisivati ljekovita svojstva, ljekovitost bijelog grožđa krije se u antocijanima s antioksidacijskim svojstvima, a to su u bijelom grožđu u košticama i kožici tanini i katehini. Ova svojstva djeluju antikancerogeno te štite kardiovaskularni i neurološki sustav, tako da pridonosi moždanim funkcijama i štiti mozak od starenja. 

Vino od bijelog grožđa dobiva se prešanjem mesnatog dijela, dok se sjemenke, peteljke i kožica uklone prije procesa fermentacije. Bijelo vino poslužuje se hladno, najčešće uz riblji meni i sireve.

Ljekovitost bijelog grožđa
FOTO: Shutterstock

Crno grožđe – zdravlje 

Crno grožđe za zdravlje svoje blagodati krije u kvercetinu, antioksidansu koji u savezu s vitaminom C jača i potiče imunološki sustav. Ljekovitost grožđa posebice dolazi do izražaja u obliku crnog ili crvenog vina koje u umjerenim količinama snižava loš i povisuje dobar kolesterol

Tako crveno vino štiti vaše srce, a time se mogu posebice pohvaliti Francuzi. Osim vina, ne zaboravite i na ljekovitost soka od grožđa zahvaljujući resveratrolu koji se ubraja među najjače antioksidanse. Sok od grožđa pomoći će kod prevencije bubrežnih kamenaca, reguliranja krvnog tlaka, uplanih zglobnih bolesti, gihta, čišćenja jetre, dijareje i slabokrvnosti

Više o soku od grožđa i receptima pročitajte u članku “Sok od grožđa za zdravlje – recepti i cijena“.

Crno grožđe - zdravlje
FOTO: Shutterstock

Resveratrol je polifenol koji je posebice prisutan u najzdravijoj prehrani na svijetu – mediteranskoj prehrani – a upravo je grožđe prva asocijacija kada spomenemo ovaj spoj. Pripisuju mu se antikancerogena, protuupalna i antioksidativna svojstva, čime se naše stanice štite od oštećenja. Grožđe i zdravlje uistinu su neodvojivi pojmovi.

Crno vino se dobiva fermentacijom cijelog ploda, odnosno ne odbacuju se kožica, peteljka i sjemenke. Poslužuje se na sobnoj temperaturi, uz mesna jela, posebice crveno meso ili meso divljači. I crno i bijelo vino koriste se u kulinarstvu.

Koštice od grožđa – zdravlje 

Znate li da se koštice ili sjemenke od grožđa koriste i za proizvodnju dodataka prehrani? Tako je grožđe za zdravlje odlično i kao dodatak prehrani, a radi se o ekstraktu sjemenki grožđa koje u sebi sadrže resveratrol, ali i koenzim Q10. Ovaj dodatak prehrani koristi se za:

  • povećanje energije
  • usporavanje procesa starenja
  • prevenciju kardiovaskularnih bolesti
  • prevenciju moždanih degenerativnih bolesti
  • smanjenje upalnih crijevnih bolesti poput ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti
  • osobe s dijagnozom tumora i oštećenja pluća
  • pušače kako bi se zaštitili od štetnog utjecaja cigareta.
Koštice od grožđa - zdravlje
FOTO: Shutterstock

Sjemenke grožđa još se koriste i za dobivanje ulja čija cijena doseže čak i do 400 kuna za jednu litru. Ulje sjemenki bijelih sorti grožđa pogodno je za termičku obradu, salate i umake. Koristi se i u kozmetici. Ulje sjemenki crnih sorti grožđa koristi se za umake i marinade te je također pogodno za termičku obradu. Ako želite dati posebnu aromu salatama, odaberite ovo ulje. 

Pročitajte članak “Ulje sjemenki grožđa – zdravlje i ljepota iz prirode“.

Ne smijemo zaboraviti ni na grožđice bogate željezom, koje su odličan snack za tinejdžerice koje posebice trebaju paziti na dovoljan unos željeza kako bi spriječile anemiju. Bogate su i kalcijem, a dobar su i izvor energije. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.55 / 5   22

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: crno grožđe, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu