Čašica crnog vina poboljšava zdravlje osobe s dijabetesom tipa 2

crno vino

Časopis Annals of Internal Medicine je objavio članak o kliničkom ispitivanju kako čašica crnog vina u kombinaciji sa zdravom mediteranskom dijetom može pomoći pacijentima s dijabetesom tipa 2 u poboljšanju srčanog zdravlje i kontroli razine kolesterola.

Osobe s dijabetesom imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti i niže razine „dobrog“ kolesterola.

Istraživači izraelskog sveučilišta Ben-Gurion su nastojali procijeniti učinke umjerenog konzumiranja manjih količina vina u osoba s dijabetesom tipa 2 i razlike tog učinka u ovisnosti o vrsti vina.

U ispitivanje je bilo uključeno 224 bolesnika s dobro kontroliranim dijabetesom tipa 2. Oni su tijekom dvije godine uz večeru konzumirali po čašicu (150 ml) mineralne vode, bijelog vina ili crnog vina. Pacijenti su bili upućeni na mediteransku prehranu bez ograničenja unosa kalorija.  

vino-je-dobro-za-dijabetes

Laboratorijski su praćene razine lipida i šećera u krvi a procjenjivani su i ostali kardiovaskularni parametri te kvaliteta života.

Nakon dvije godine, pacijenti koji su pili vino su pokazivali niži kardiometabolički rizik u usporedbi s pacijentima koji su pili mineralnu vodu. Učinak na razine lipida je bio najznačajniji kod konzumenata crnog vina, što upućuje na moguću sinergiju umjerenih količina alkohola sa specifičnim nealkoholnim vinskim sastojcima.

Autori ispitivanja upozoravaju na potrebu kritičke prosudbe dobrobiti pijenja vina u odnosu na moguće rizike, u slučaju primjene u kliničkoj praksi.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Čašica crnog vina poboljšava zdravlje osobe s dijabetesom tipa 2

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.