Pekmez od grožđa – ukusni recepti za zdravi pekmez od grožđa, šljiva i jabuka

Pekmez od grožđa

Grožđe je omiljeno ljetno i jesensko voće koje je veoma zdravo, a posebno dobar učinak ima na rad srca i krvnih žila. Od grožđa se mogu napraviti mnogi ukusi proizvodi poput vina, rakije, likera, želea ili pekmeza. Pekmez od grožđa je izvor vitamina B i C te minerala poput kalija, kalcija, magnezija i željeza. Izvrstan je na tostu kao doručak ili s par orašastih plodova kao zdrava i ukusna užina. 

Njegovu jesensku aromu možemo sačuvati u obliku fine zimnice, a u nastavku članka donosimo više recepata za ukusni džem od grožđa.

Zimnica od grožđa

Najpoznatiji proizvod od grožđa je vino, ali postoji mnogo ukusnih jela koja se mogu pripremiti od bijelog ili crnog grožđa. Spremanje grožđa za zimu obično ide usporedno s vremenom branja grožđa i fermentacije vina.

Od grožđa se može napraviti više vrsta zimnice, kao što su:

  • pekmez od grožđa,
  • sok od grožđa,
  • liker od grožđa,
  • sirup od grožđa i jabuka,
  • žele od crnog grožđa.

Grožđe

Grožđe – recepti

U nastavku članka donosimo fine recepte za zimnicu koji uključuju:

  • pekmez od crnog grožđa,
  • pekmez od bijelog grožđa,
  • pekmez od dunja i grožđa,
  • pekmez od šljiva i grožđa,
  • pekmez od jabuka i grožđa,
  • pekmez od jabuka i grožđa,
  • marmeladu od grožđa bez šećera. 

Pekmez od crnog grožđa izabela

Izabela je vrsta crnog grožđa koja je porijeklom iz Sjeverne Amerike. U Europi se pojavila nakon što je bolest vinove loze poharala većinu autohtonih sorti grožđa, a to se zbilo u 19. stoljeću. Prednost ove vrste grožđa je da daje velike prinose, a može se brati do u kasnu jesen. 

Pekmez od grožđa izabela možete napraviti od sljedećih sastojaka:

  • 5 kilograma bobica crnog grožđa,
  • 1 kilogram bijelog šećera,
  • 2 vrećice vanilin šećera,
  • 1 žličica ruma,
  • 1 vrećica želine za džemove i marmelade. 

Slatko od crnog grožđa napravite tako da:

  1. U velikom loncu s malo vode grijete i miješate oprane i očišćene bobice grožđa dok ne omekšaju.
  2. Kad grožđe potpuno omekša, sklonite lonac sa štednjaka te smjesu propasirate štapnim mikserom.
  3. Grožđu dodate rum i šećer, dobro promiješate i vratite sve na štednjak.
  4. Pekmez od grožđa kuhate dva do tri sata, a pred sam kraj dodate želin u prahu kojeg trebate dobro umiješati u smjesu.
  5. Kad se pekmez počne zgušnjavati, to je znak da je gotov. Nakon toga ga možete puniti u vruće sterilizirane staklenke te ih ostavite u ugrijanoj pećnici koja se polako hladi.
  6. Nakon što se staklenke s pekmezom ohlade, hermetički ih zatvorite i pohranite na tamnom mjestu.

Pekmez od bijelog grožđa

Bijelo grožđe sadrži više voćnog šećera u svom sastavu, a bogato je mineralima kalcijem i kalijem. Bogato je i antioksidansima te čuva zdravlje srca i krvnih žila. Osim bijelog vina, možete napraviti i džem od bijelog grožđa. Trebat ćete sljedeće sastojke:

  • 1 kilogram bijelog grožđa,
  • 1 kilogram šećera,
  • 1 litra vode,
  • 1 vanilin šećer,
  • sok od jednog limuna.

Pekmez od bijelog grožđa napravite po ovoj recepturi:

  1. U loncu zagrijte litru vode, dodajte sav šećer i napravite gusti sirup.
  2. Grožđe operite, odvojite od peteljki te bobice ukuhajte u šećerni sirup.
  3. U smjesu ulijte sok od limuna, dobro promiješajte i pustite da prokuha.
  4. Kad se na pekmezu stvori pjena od kuhanja, skinite je i sklonite lonac sa štednjaka.
  5. Ohlađeni pekmez usipajte u sterilizirane staklene tegle koje ćete dobro zatvoriti i čuvati na tamnom mjestu do upotrebe.

Ako se tijekom kuhanja pekmeza na njemu pojavi bijela pjena, uklonite je kuhačom.

Marmelada od grožđa bez šećera

Marmelada od izabele je savršen izbor za hranjivi i zdravi doručak, a posebno kad ne sadrži niti malo šećera. Pripremite je od:

  • 1 kilograma crnog grožđa,
  • 6 jušnih žlica chia sjemenki,
  • malo soka od limuna. 

Slatko od grožđa izabela se priprema na sljedeći način:

  1. Bobice grožđa operite i očistite od peteljki, a zatim ih uspite u veći lonac i zagrijavajte dok ne omekšaju.
  2. Kad grožđe omekša, sklonite ga sa štednjaka te propasirajte štapnim mikserom, a zatim umiješajte chia sjemenke i limunov sok.
  3. Marmeladu punite u staklenke te ostavite preko noći, što je dovoljno da chia sjemenke nabubre i zgusnu smjesu.
  4. Gotovu marmeladu od grožđa čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku od tjedan dana.

Pekmez od grožđa i jabuka

Pekmez od grožđa i jabuka

Sasvim poseban pekmez za zimnicu je onaj od crnog grožđa i jabuka. Jabuke su kao i grožđe jesensko voće te im se arome slažu na posve zanimljiv i aromatičan način.

Pekmez od izabele i jabuka pripremite od:

  • 2 kilograma zelenih jabuka,
  • 2 kilograma crnog grožđa izabela,
  • 700 grama šećera,
  • 1 vanilin šećer,
  • malo soka od limuna,
  • 1 vrećica želina za džemove i marmelade. 

Pekmez od grožđa i jabuka pripremite po sljedećoj recepturi:

  1. Bobice grožđa operite i očistite od peteljki, a jabuke operite i narežite na sitne trakice.
  2. Grožđe blago propasirajte štapnim mikserom i uspite u lonac s jabukama i sokom od limuna.
  3. Na blagoj vatri miješajte smjesu grožđa i jabuka te kad omekša umiješajte šećer i vanilin šećer.
  4. Kuhajte pekmez dva do tri sata i skidajte pjenu ako se pojavi na površini.
  5. Prije kraja kuhanja dodajte vrećicu Želina te miješajte dok se pekmez ne zgusne.

Kad se pekmez od grožđa zgusnuo, to je znak da je gotov. Punite ga u vruće sterilizirane staklenke te kad se ohlade, začepite ih i spremite na tamno i hladno mjesto.

Pekmez od grožđa i smokava

Grožđe i smokve podsjećaju na Mediteran i ranu jesen, kada je pravo vrijeme za ići u berbu tog voća i spremanje ukusne zimnice. Smokve su pune:

  • vitamina A,
  • vitamina C,
  • kalcija,
  • magnezija,
  • kalija,
  • dijetalnih vlakana.

Za pekmez od smokava i crnog grožđa trebat ćete:

  • 500 grama crnog grožđa,
  • 500 grama smokava,
  • 300 grama bijelog šećera,
  • 2 vrećice vanilin šećera,
  • malo soka od limuna.

Fini pekmez od smokava pripremite na sljedeći način:

  1. Voće operite i odvojite od peteljki, a unutrašnjost smokvi izdvojite od vanjske kore. 
  2. U većem loncu pomiješajte smokve, bobice grožđa, šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Smjesu stavite na štednjak i kuhajte do vrenja, a zatim uklonite pjenu i kuhajte još sat vremena na laganoj vatri.
  3. Nakon što se pekmez zgusne, punite ga u vruće sterilizirane staklenke. Pustite ih da se ohlade te ih dobro zatvorite.

Pripremljeni pekmez za zimnicu čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. 

Pekmez od šljiva i grožđa

Šljive su okruglo slatko voće koje raste na drveću, a rasprostranjeno je skoro po cijelom svijetu. Plodovi sazrijevaju u ranu ili kasnu jesen, a puni su vitamina A i C. Pekmez od šljiva je jedan od najčešćih proizvoda za zimnicu, a možete ga učiniti još ukusnijim ako mu dodate i crno grožđe. 

Potrebni sastojci za pekmez od šljiva i grožđa su:

  • 2 kilograma šljiva,
  • 2 kilograma crnog grožđa,
  • 700 grama smeđeg šećera,
  • 2 vrećice vanilin šećera,
  • malo soka od limuna,
  • žličica cimeta po želji.

Pekmez od šljiva

Džem od šljiva i grožđa pripremite po ovom receptu:

  1. Šljive operite i očistite od sjemenki, a bobice grožđa očistite od peteljki.
  2. Voću dodajte sav šećer i sok od limuna, a zatim sve blago propasirajte štapnim mikserom.
  3. Smjesu uspite u veći lonac i zagrijte do vrenja. Zatim smanjite vatru i kuhajte još sat vremena dok se pekmez ne zgusne.
  4. Pred sam kraj kuhanja pekmez začinite cimetom ako želite te kuhajte još par minuta stalno miješajući.
  5. Još vrući pekmez od grožđa i šljiva uspite u vruće sterilizirane staklenke, a kad se ohlade zatvorite ih te pohranite na tamnom mjestu.

Pekmez od dunja i grožđa

Nije ni čudo da dunje tako lijepo mirišu kad dolaze iz porodice ružovki. Često se uzgajaju u područjima gdje se uzgaja i vinova loza jer im odgovaraju slični vremenski uvjeti. Stoga bi bilo šteta ne spojiti ovo ukusno jesensko voće s crnim grožđem u obliku hranjivog pekmeza. 

Dunje su zdrave jer sadrže puno:

  • vitamina C,
  • kalija,
  • natrija,
  • kalcija,
  • pektina,
  • željeza,
  • cinka. 

Pekmez od dunja

Napravite ga od:

  • 1 kilograma zrelih dunja,
  • 5 kilograma crnog grožđa,
  • 2 kilograma bijelog šećera,
  • 1 vanilin šećera.

Pekmez od crnog grožđa i dunja pripremite prema sljedećem receptu:

  1. Grožđe operite i očistite od peteljki, a dunje operite i naribajte. Grožđe propasirajte štapnim mikserom.
  2. Voće stavite u veliki lonac i dodajte mu šećer te zakuhajte do vrenja. Smanjite vatru i kuhajte pekmez oko sat vremena dok se ne zgusne. 
  3. Ako se tijekom kuhanja stvori pjena na površini, uklonite je i nastavite kuhati.

Zgusnuti pekmez pohranite u zagrijane staklenke i čuvajte na tamnom mjestu do upotrebe.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu