Ajvar: Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha
- 2 komentara
- 5 min čitanja
Ajvar je omiljena domaća zimnica od paprika i patlidžana. Jede se samostalno, uz meso s roštilja ili na kruhu. Svatko ima svoj recept za ajvar, a mi donosimo nekoliko recepata za najbolji bakin ajvar.
Ako se pitate kako napraviti fini domaći ajvar i koliko se kuha ajvar, nastavite čitati.
Ajvar – porijeklo
Mnogi se otimaju za podrijetlo ajvara, ali nitko ga još nije uspio dokazati. Postoji već dugi niz godina, a pretpostavlja se da je turskog podrijetla. Na Balkan je dospio tijekom turskih osvajanja.
Ajvar – kalorije
U 100 g ajvara se u prosjeku nalazi oko 100 kcal, ovisno o sastojcima. Postoji puno recepata za ajvar, a svaka regija se drži svoje tradicije. Nijedan recept nije pogrešan, a ponajprije ovisi o osobnom ukusu.
Koliko se kuha ajvar?
U prosjeku je za kuhanje ajvara potrebno oko osam sati aktivnog rada. Vrijeme lako ode na pečenje i kuhanje povrća, kojeg ima u velikim količinama.
Kvarenje ajvara
Domaći ajvar u kojem nema dodanih konzervansa mogao bi se početi kvariti nakon mjesec ili dva. Ako želite da ostane svjež i jestiv dulje vremena, možete:
- sterilizirati staklenke u koje ćete pohraniti ajvar
- protresti napunjene staklenke kako bi izašao višak zraka
- nakon punjenja staklenke vratiti u pećnicu na 60 °C kako bi došlo do pasterizacije.
Brzi ajvar – recept
Kad je u pitanju kuhani ajvar, recept zahtijeva višesatnu obradu. Ako želite uživati u ovoj domaćoj zimnici, a nemate previše vremena za kuhanje ajvara, isprobajte brzi recept za ajvar.
Ovo je recept kojim ćete dobiti oko pet kilograma domaćeg ajvara. Volite li ljuti ajvar, možete staviti ljute papričice ili feferone, a za blažu verziju ih izostavite.
Sastojci:
- 5 kg crvene rog paprike
- 2,5 kg patlidžana
- 2 režnja češnjaka
- 5 l vode
- 200 l octa
- 800 l biljnog ulja
- 1 jušna žlica soli
- nekoliko ljutih feferona po želji.
Priprema
- Paprike očistite od sjemenki i peteljki, a patlidžane ogulite i uzdužno narežite na četvrtine. Češnjak ogulite i očistite.
- U velikom loncu zagrijte pet litara vode s octom i jušnom žlicom soli. Kad voda uzavre, stavite kuhati paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.
- Kad kuhane paprike izvadite iz vode, u istu vodu stavite kuhati prerezane patlidžane dok ne omekšaju.
- Patlidžane, paprike, češnjak i feferone sameljite u mašini za mljevenje na koju ste namjestili ploče s najmanjim otvorima.
- U dubokom loncu zagrijte 800 ml ulja te stavite pržiti dobivenu smjesu od češnjaka, paprika, patlidžana i feferona.
- Smjesu pržite oko pola sata uz miješanje.
- Zatim smanjite vatru i ajvar kuhajte oko dva sata. Ajvar je gotov kad ste postigli željenu gustoću.
Kuhani ajvar pohranite u steriliziranim staklenim teglama te ga ostavite preko noći da se ohladi. Staklenke možete sterilizirati tako da ih ostavite u pećnici zagrijanoj na 80 °C 10-ak minuta.
Ajvar recepti – tri klasična recepta za najbolji ajvar
Najbolji recepti za ajvar su domaći, a najdraži su nam oni tradicionalni. Najpoznatiji recepti za ajvar dolaze s područja Balkana i okolice poput:
- Makedonije
- Slavonije
- Srbije
- Slovenije.
Makedonski ajvar – recept
Priprema pravog makedonskog ajvara uključuje strpljenje, dosta slobodnog vremena i kvalitetne sastojke. Rezultat je izvrstan ajvar koji se slaže s bilo kojim jelom. Za zimnicu je najbolje pripremiti velike količine ajvara, a ovim receptom dobit ćete oko 27 kg ajvara.
Sastojci:
- 50 kg crvene rog paprike
- 10 kg patlidžana
- 5 l biljnog ulja
- sol po želji.
Priprema
- Čitave paprike i patlidžane pecite u pećnici na 220 °C 20-ak minuta. To ćete morati u više navrata kako biste ispekli cijelu količinu povrća.
- Pečeno povrće stavljajte u najlonske vrećice kako bi voda isparila.
- Nakon pečenja paprike i patlidžane ogulite i očistite od sjemenki.
- Paprike i patlidžane dobro ocijedite, a najbolje ih je ostaviti na cjedilu preko noći.
- Ocijeđeno povrće sutradan sameljite na mašini za mljevenje mesa, a smjesu stavite kuhati u duboki lonac da ispari sva voda.
- U lonac svakih 15 minuta ulijevajte pola litre ulja, a kompletnu smjesu stalno miješajte i začinite.
- Kad smjesa postane kremasta, spremna je za pohranjivanje u sterilizirane staklenke.
Za ovu količinu ajvara trebat će vam 30-ak staklenki srednje veličine. Sterilizirajte ih u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 100 °C oko 15 minuta. Kad ajvar pohranite u staklenke, dobro ih zatvorite i ostavite da se polako hlade.
Leskovački ajvar – recept
Leskovački kuhani ajvar se radi s esencijom, a može se dodati i konzervans. Starinski recept za ajvar zahtijeva sljedeće sastojke.
Sastojci:
- 100 kg crvene rog paprike
- 2 kg ljutih papričica
- 1 l suncokretovog ulja
- 1 – 2 jušne žlice esencije
- 3 vrećice konzervansa.
Priprema
- Crvene rog paprike i ljute papričice pecite na roštilju ili u pećnici sa svih strana.
- Stavite ih u vrećice te ogulite i očistite od sjemenki.
- Povrće ostavite u cjedilima preko noći kako bi se sva voda ocijedila.
- Paprike i papričice sutradan sameljite na sitnom otvoru na mašini za mljevenje mesa.
- Smjesu stavite kuhati u duboki lonac u kojem ste zagrijali pola litre ulja.
- Smjesu u loncu stalno miješajte i kuhajte oko sat vremena, a zatim sa strane zagrijte još pola litre ulja i dodajte u lonac s ajvarom.
- Nastavite miješati i kuhati dok ajvar ne dostigne željenu gustoću.
- Tada ajvar lagano sklonite s vatre, dodajte mu esenciju i konzervans te ga još jednom izmiješajte.
- Gotovi ajvar stavljajte u sterilizirane staklenke koje trebate dobro zatvoriti i ostaviti da se ohlade.
Staklenke sterilizirajte zagrijavanjem u vrućoj pećnici. Kada ih budete punili gotovim ajvarom, malo ih protresite kako u njima ne bi ostalo puno zraka.
Ajvar 10 kg paprika
Nekad ne želite napraviti velike količine ajvara, od 50 ili 100 kg paprika. Za osobne potrebe vam može biti dovoljno i 10 kg crvenih rog paprika.
Sastojci:
- 10 kg crvene rog paprike
- 5 kg patlidžana
- 6 režnjeva češnjaka
- 2 glavice crvenog luka
- 2 l suncokretovog ulja
- 3 l vode
- 1 l octa
- malo papra i soli po želji.
Priprema
- Patlidžan ogulite te pecite u pećnici oko 20 minuta na 180 °C.
- Nakon toga ga narežite i očistite od peteljki pa ostavite da se cijedi.
- Crveni luk i češnjak ogulite i očistite te stavite u lonac s vodom, octom, litrom ulja i paprom.
- U tom loncu kuhajte paprike koje ste narezali i očistili od sjemenki. Kuhajte ih 10-ak minuta, a zatim stavite da se ocijede.
- Paprike i patlidžane sameljite na mašini za mljevenje mesa, a onda smjesu stavite pržiti u lonac s litrom ulja.
- Ajvar kuhajte 2 – 3 sata uz dobro miješanje i ne zaboravite dodati sol nakon što pola vremena istekne.
Priprema ajvara traje dugo jer je teško odjednom ispeći i skuhati kompletnu količinu povrća. Budite strpljivi i odjednom kuhajte oko 1 – 2 kg paprika. Nakon kuhanja, ajvar pohranite u sterilizirane staklenke.
Najbolji kupovni ajvar
Nekad nemate uvjete za kuhanje ajvara za zimnicu, a obožavatelj ste te tradicionalne poslastice. U tom slučaju možete uživati u nekom od kupovnih ajvara koji su dostupni na našem tržištu:
- Podravka – blagi i ljuti ajvar
- Zvijezda – blagi ajvar
- Vitaminka – blagi i ljuti ajvar iz BiH
- Dentina – blagi i ljuti makedonski ajvar
- Droga – blagi slovenski ajvar
- Grand – blagi i ljuti makedonski ajvar.
Već danas možete kupiti neki od ovih ajvara u trgovini te uživati u bogatstvu okusa koje nude.
Pročitajte i ove članke:
- Kiseljenje krastavaca: Nezaobilazna zimnica koja pogoduje zdravlju crijeva! Znamo kako kiseliti krastavce da budu fini kao kupovni
- Zašto je susjedov ukusniji? 10 grešaka zbog kojih vam ajvar ispada loše
- Kiseljenje kupusa: Sada je najbolje vrijeme! Znamo koji kupus je najbolji za kiseljenje i sve korake
- Volimo ih na hrskavom kruhu, u palačinkama ili kolačima: Znate li razliku između marmelade, pekmeza i džema?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja