Volimo ih na hrskavom kruhu, u palačinkama ili kolačima: Znate li razliku između marmelade, pekmeza i džema?

Koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema

Sigurno ste se pitali koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema. Neki od vas su vrlo vjerojatno mislili da je sve to isto, samo se drugačije zove u različitim područjima. Džemovi, marmelade i pekmezi najčešće se konzumiraju tijekom kišnih jesenskih i hladnih zimskih dana. Imaju zajedničkih karakteristika – proizvode se od voća uz dodatak šećera, pektina i limunske kiseline.

Da bi se dobila voćna slastica, koriste se različite vrste, količine i kombinacije voća i načini pripreme. No, upravo su te karakteristike kriteriji po kojima se međusobno razlikuju, objašnjava američka obrazovna platforma MasterClass.

Marmelada
FOTO: Shutterstock

Marmelada

Marmelada je glatki i gusti voćni namaz koji najčešće mažemo na palačinke ili kruh. Za razliku od džema u kojem je poželjno imati komadiće voća i pekmeza koji tolerira vrlo malo komadića voća, marmelada ne smije sadržavati nikakve komadiće voća.

Pravi se od soka voća ili pulpe koje se obavezno pasira. Kako bi bila što gušća, obično joj se dodaje želin. Iako se priprema od svih vrsta voća koje ima puno soka i pulpe, najčešće se ipak priprema od citrusnog voća. Struktura marmelade treba biti blistava i svijetla, a zahtijeva malo kompliciraniju metodu pripreme. Marmelada se može koristiti na isti način kao džem i pekmez – na tostu, u kiflicama itd.

Pročitajte članke:

Džem
FOTO: Shutterstock

Džem

To je proizvod odgovarajuće želirane konzistencije koji sadrži:

  • voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća
  • šećer
  • vodu.

Osim razlike u vrsti sirovine (kaša ili pulpa, tj. cijelo voće), razlika je i u količini upotrijebljenog voća. Džem se uvijek pravi od cjelovitog ili izrezanog voća, kuhanog u kašu sa šećerom, tvoreći gusti, voćni namaz. Maže se na tost, svježe kiflice ili se koristi kao nadjev za kolače. Ako se pravilno napravi i stavi u sterilne staklenke, može se skladištiti do godinu dana, jer količina šećera u džemu u kuhanju pomaže u očuvanju i zadržavanju kvalitete.

Glavna karakteristika džema je da sadrži krupne komadiće neoguljenog ili pak oguljenog voća u glatkom namazu, a koji moraju biti vidljivi. Inače se priprema od jedne vrste voća, no mnoge domaćice kombiniraju razno voće i time dobivaju nove okuse. Za razliku od marmelade i pekmeza, džem je najslađi namaz jer je omjer dodavanja šećera na količinu voća 1:1 (jedan kilogram voća se ukuhava s jednim kilogramom šećera).

Pročitajte članke:

Pekmez
FOTO: Shutterstock

Pekmez

To je voćni proizvod s visokim udjelom jedne ili više vrsta voća s ili bez dodatka šećera. Postotak dodanog šećera ne smije biti veći od 20 % ukupne količine voća koje se ukuhava. Najčešće se priprema od marelica i šljiva, a može sadržavati komadiće voća.

Koliko se god razlikovali, ovisno o načinu proizvodnje i količini voća, jedno je sigurno – rijetko tko ne voli ovaj proizvod, namazan preko maslaca na hrskavom komadu svježeg kruha ili prepečenoga tosta.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu