Marmelada od smokava – domaći recepti sa želinom i bez želina
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Želite li uživati u zdravstvenim prednostima smokava uz maksimum okusa i minimum nuspojava? Jedan od najboljih načina da svakodnevno uživate u okusu smokve jest priprema domaće marmelade od smokava.
Kontrolirajući njezine sastojke, vrlo lako možete iskoristiti blagodat ovog voća, ali i zasladiti si dan. U članku pročitajte više o kombinacijama u kojima smokva, mediteranska kraljica voća, najbolje dolazi do izražaja.
Marmelada od smokava sa želinom (pektinom)
Prije nego što se upustimo u zapisivanje različitih recepata za marmeladu ili pekmez od smokava, potrebno je objasniti ulogu želina, odnosno pektina u izradi marmelade.
Što je pektin i čemu služi?
Pektin je prirodno sredstvo za želiranje i povećanje volumena hrane. On se proizvodi iz voća. Pospješuje probavu pa se voće s velikim sadržajem pektina preporučuje u terapiji za proljev i zatvor.
Pektin u crijevima formira gel koji prekriva crijevnu sluznicu vežući žučne kiseline. Pritom se smanjuje apsorpcija masti i LDL kolesterola, lošeg kolesterola. Smatra se bezopasnim za odrasle i djecu.
Cijela mudrost pravljenja dobre marmelade krije se u pravilnoj upotrebi pektina, odnosno želina. Krajnji cilj u izradi marmelade je stvaranje molekularne mreže koja će povezati sve dijelove voća u cjelinu.
Molekula koja čini tu mrežu nije ništa drugo nego pektin. Kako bi pektin odradio svoj posao, potrebno je pravilno izvesti cijelu drevnu koreografiju za pravljenje marmelade.
Kako se postiže efekt zgušnjavanja marmelade?
Efekt zgušnjavanja postiže se među-djelovanjem vode, voća, šećera, topline i kiseline s pektinom. Za izradu prave marmelade, potrebno je puno kemije, no ona nije opasna.
Upitno je samo je li potrebno kupovati i koristiti želin iz industrijske proizvodnje ako ga voće od kojega pravimo marmeladu već sadrži u dovoljnoj količini? Smokva je upravo takvo voće!
No odluku o korištenju industrijskog ili prirodno proizvedenog pektina možete donijeti sami. S obzirom na to da se smatra sigurnim aditivom, neka to bude vaša odluka.
Ako koristite kupovni pektin, strogo se pridržavajte uputa na ambalaži. One će vas uputiti na točan omjer sastojaka koji treba poštivati kako bi se postigla željena teksture marmelade.
S obzirom na to da je pektin malo teže pronaći u slobodnoj prodaji, najčešće se govori o želinu, odnosno džemfixu.
Recept za domaću marmeladu od smokava sa želinom
Neobičan recept za marmeladu od smokava sa zanimljivom kombinacijom đumbira, cimeta i klinčića.
Sastojci:
- 4 kg zrelih zelenih smokava,
- 1/2 kg šećera,
- 2 vrećice želina,
- 1 mala žlica đumbira u prahu,
- 1 mala žlica cimeta u prahu,
- 4-5 zrnaca klinčića samljevenih u prah i
- 1 male žlice limunske kiseline
Priprema
- Najprije dobro operite, očistite i ogulite smokve. Uključite pećnicu na 220°C i spustite rešetku dovoljno nisko da u pećnicu stane široka i visoka posuda. Sameljite oguljene smokve u blenderu.
- Pomiješajte šećer sa želinom i mirisnim začinima u prahu te limunskom kiselinom. Tu smjesu pažljivo pomiješajte sa smokvama. Također, imajte na umu da su smokve po prirodi vrlo slatke.
- S obzirom na to možete koristiti male količine šećera ili ga u potpunosti izbaciti iz recepta. Dobivenu smjesu premjestite u veliku zdjelu. Nastojte da zdjela bude duplo viša od razine smjese. Tako ćete izbjeći nered u pećnici.
- Marmeladu pecite oko 2 sata uz povremeno miješanje drvenom kuhačom. Ona je gotova kad se smjesa smanji na otprilike 2/3 od početne količine.
- Nakon toga smjesu izvadite iz pećnice da se kratko ohladi, a vrata od pećnice ostavite otvorena da temperatura padne na 50°C. Kad se temperatura spusti, u ugašenu pećnicu stavite grijati staklenke za pohranu.
Punjenje staklenki
Tako zagrijanu i osušenu staklenku izvadite pomoću rukavica te je napunite vrelim pekmezom. Pri punjenju pripazite da vam ne ostanu “zračni džepovi”, jer oni mogu uzrokovati kvarenje.
Staklenku pri punjenju ukosite. To omogućuje protok zraka. Napunjenu staklenku vratite u toplu ugašenu pećnicu da se stvori korica na vrhu. Marmeladu spremite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Marmelada od smokava i jabuka – recept
Jednostavan recept za marmeladu od smokava i jabuka.
Sastojci:
- 370 grama smokava
- 1 jabuka iz sorte Granny Smith
- 1 žlica limunovog soka
- 115 grama smeđeg šećera
- 120 ml agavinog sirupa
- malo soli,
- 1/2 žličice ekstrakta od vanilije,
- 1 štapić cimeta i
- korica od 1 naranče srednje veličine.
Priprema
- Prepolovite smokve i stavite ih u lonac. Očistite, ogulite i usitnite jabuku te je dodajte polovicama smokvi. Sve ostale sastojke stavite u poseban lonac i zagrijavajte na srednje jakom plamenu uz miješanje.
- Lagano kuhajte smjesu oko 30 minuta. Povremeno je miješajte metalnom žlicom. Uklonite štapić cimeta i pirjate na laganoj vatri još 30 minuta. Zatim je ulijte u posudu i pustite da se ohladi.
Marmelada od smokava i badema – recept
U nastavku donosimo recept za hrskavu marmeladu od smokava i badema.
Sastojci:
- 15 svježih prepolovljenih smokvi,
- 1/2 šalice granuliranog šećera,
- korica i sok od jedne naranče,
- 1/4 šalice vode,
- 2 žlice balzamičnog octa i
- 1/2 šalice sirovih, poprženih i usitnjenih badema.
Priprema
- Pomoću žlice izvadite meso, odnosno pulpu iz smokava. Toj kaši dodajte šećer, vodu, koricu i sok od naranče. Neka smjesa zakuha uz često miješanje na srednje jakom plamenu.
- Nakon što zakuha, smanjite plamen i ostavite da se krčka na laganoj vatri. U smjesu ubacite balzamični ocat. Neka se kuha uz povremeno miješanje od 10 do 15 minuta ili dok se ne zgusne.
- Umiješajte komadiće badema. Još dok je vruća, marmeladu prenesite u staklenku i hermetički zatvorite. Neka se lagano ohladi. Čuvajte je na hladnom i mračnom mjestu.
Pekmez od smokava i limuna
Ako ste ljubitelj kiselkastog okusa isprobajte kombinaciju smokava i limuna.
Sastojci:
- 800 grama smokava,
- 4 šalice granuliranog šećera,
- 800 grama limuna i
- 2 šalice vode.
Priprema:
- Operite smokve i narežite ih na manje komade, po mogućnosti četvrtine. Smokvama dodajte šećer i ostavite ih tako preko noći u hladnjaku. Operite i očistite limune. Također ih narežite na tanke kriške.
- Prelijte ih vodom. Neka se natope u vodi tijekom noći. Sljedeći dan pomiješajte smokve sa šećerom i vodu s limunima u velikoj posudi. Stavite posudu na štednjak iznad jakog plamena.
- Kuhajte i miješajte sve dok se smjesa ne reducira za pola početne količine te počne nalikovati na marmeladu. Možda ćete morati smanjiti plamen za vrijeme kuhanja, kako se smjesa ne bi zalijepila na dnu posude.
- Dok se kuha, pripremite kipuću vodenu kupku za staklenke. Gotovu marmeladu pretočite u vrele staklenke ostavljajući malo mjesta između smjese i poklopca.
- Obrišite rubove, stavite poklopce i ostavite ih u kipućoj vodenoj kupki oko 10 minuta. Zatim staklenke izvadite iz vode i ostavite da se ohlade. Možete ih čuvati na sobnoj temperaturi i do godinu dana.
One koje nisu dobro zatvorene, trebalo bi ostaviti u hladnjaku i što prije iskoristiti.
Marmelada od smokava – cijena
Kilogram marmelade, džema ili pekmeza u trgovini ćete platiti oko 100 kuna, a u eko-proizvodni i preko 150 kuna. No pekmezi se najčešće serviraju u manjim staklenkama, tako da cijene nisu pretjerane.
Domaći proizvodi ipak su na glasu kao ukusniji. Stoga isprobajte jedan od ovdje zapisanih recepata!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja