Staračke pjege – uzroci i liječenje?

staracke pjege

Staračke pjege (lentigo senilis, lentigo solaris) se obično pojavljuju kod osoba koje su starije od 40 godina, no ponekad se mogu formirati i na koži mlađih osoba. Dakle, staračke pjege se mogu dogoditi svima. Najčešće se javljaju na dijelovima kože koji su bili izloženi sunčevom zračenju, dakle licu, nadlanicama, dekolteu i ramenima. Staračke pjege ne predstavljaju zdravstveni problem, no estetski mogu biti neugodne jer ih se povezuje sa starenjem.

Hiperpigmentacija se javlja zbog pojačanog i neravnomjernog stvaranja pigmenta melanina u koži. Uzorci pojave hiperpigmentacije mogu biti hormonalne promjene ili kontakt s određenim kemijskim tvarima. Staračke pjege se tako javljaju na mjestima na kojima su melanociti najosjetljiviji na UV djelovanje. Mnogi se pitaju kako izbijeliti staračke pjege na rukama? 

Staračke pjege na licu je moguće prikriti puderom, dok je za staračke pjege na rukama potreban dermatološki tretman. Njega kože adekvatnim preparatima za zrelu kožu vrlo je važna u tretiranju staračkih pjega, a preporučuje se i konzultacija s liječnikom odnosno dermatologom o mogućim tretmanima koji mogu biti učinkoviti u uklanjanju staračkih pjega. 

Dermatolog će uvažiti vaše želje ali vas upoznati i s mogućim komplikacijama do kojih može doći tijekom dermatoloških tretmana. 

Staračke pjege – uzroci 

Staračke pjege su rezultat prekomjerne proizvodnje melanina. Melanin je pigment koji daje boju našoj koži. Prekomjerna proizvodnja melanina može biti uzrokovana prekomjernim izlaganjem određenih dijelova tijela suncu ili UV zrakama tijekom života. 

UV zrake su katalizator za proizvodnju melanina. Melanin štiti stanice od UV zraka koje potencijalno mogu oštetiti DNK i izazvati rak. Kada se melanin koncentrira na nekoliko mjesta, počinju se pojavljivati tamne mrlje na koži odnosno staračke pjege

Ostali faktori koji mogu utjecati na formiranje staračkih pjega su pušenje, loša prehrana, zagađen okoliš, kozmetički pripravci, hormonalne promjene, upale i ozljede. Staračke pjege se javljaju češće u osoba čiji su roditelji imali staračke pjege. Ako ste primijetili razvoj staračkih pjega trebali biste razmisliti o dvije stvari: prevenciji i tretmanima protiv staračkih pjega. 

Kako biste spriječili pojavu staračkih pjega trebali biste se zaštiti od štetnog UV zračenja korištenjem krema s visokim stupnjem zaštite te nošenjem šešira. Budući da staračke pjege mogu uzrokovati i drugi faktori potrebno je promijeniti štetne životne navike kako bi se faktori rizika sveli na minimum.

Premda su većinom bezopasne, staračke pjege je potrebno redovito kontrolirati kod dermatologa budući da određeni oblici poput melanoma mogu biti po život opasni. 

staracke pjege

Staračke pjege – liječenje

Kod liječenja staračkih pjega postoje dvije mogućnosti koje možete izabrati:

 • korištenje metoda za trenutno uklanjanje staračkih pjega
 • polako i prirodno smanjenje količine melanina.

Lasersko uklanjanje staračkih pjega

Staračke pjege mogu se ukloniti pomoću laserske operacije. Ona je prilično skupa, no rezultati su vidljivi odmah. Ipak, laser će ukloniti melanin iz pojedinih mjesta na vašoj koži, no to neće riješiti glavni uzrok pojave staračkih pjega, što znači da se one mogu ponovno pojaviti za nekoliko mjeseci.

Također, nakon laserske operacije mogući su ožiljci i bijele linije na koži. Iz tog razloga, naša preporuka je da se koncentrirate na prirodno liječenje staračkih pjega. Prije ovog tretmana morat ćete odraditi pregled kod specijalista dermatovenerologije koji će vas detaljno pregledati i reći vam što je za vas najbolje.

Laserski tretman uklanjanja hiperpigmentacije odnosno staračkih pjega obavlja se ambulantno bez primjene lokalne anestezije. Po završetku tretmana javlja se crvenilo, a moguć je i nastanak krastica. Idućem tretmanu moguće je podvrgnuti se nakon otprilike 6 tjedana.

Uz lasersko uklanjanje staračkih pjega može se primjenjivati i IPL tretman lica. IPL tretman će pomoći ukloniti ožiljke, kapilare i bore s vašeg lica, a osim toga će nahraniti i hidratizirati kožu lica. Prvi rezultati IPL tretmana su vidljivi nakon 4-5 tjedana. Tretman se u pravilu provodi svakih 2-3 tjedna. Tijekom provođenja tretmana nepoželjno je izlagati se suncu i ići u solarij.

Uklanjanje staračkih pjega cijena laserske operacije: od 600 do 4.500 kuna ovisno o veličini površine koju želite tretirati. Cijena može varirati ovisno o tome što ulazi u paket usluge. 

AHA kiseline – kemijski piling

Voćne kiseline imaju blago keratolitičko djelovanje, pospješuju ljuštenje kože i odstranjivanje odumrlih stanica te stimuliraju obnavljanje i regeneraciju kože. Od hidroksilnih kiselina, glikolna kiselina je dala najbolje rezultate na ljudskoj koži i to zahvaljujući malim molekulama koje imaju brzu moć penetracije.

Budući da su oslobođene od mrtvih stanica, vitalne i hidratantne stanice uz pomoć glikolne kiseline ponovno izbijaju na površinu. Tretman voćnim kiselinama se izvodi samostalno u kuri od 10 tretmana uz neki od aparativnih tretmana njege lica. Količina daljnjih tretmana se određuje na temelju stanja kože nakon provedenih tretmana. 

Reguliranje pigmentacije

Kao alternativno rješenje koje pomaže u regulaciji pigmentacije kože, posljednjih nekoliko godina dostupno je nekoliko medicinskih proizvoda koji sadrže sljedeće sastojke: 

 • Glikolna kiselina – koristi se tijekom kemijskih pilinga, riječ je o aktivnom sastojku mnogih topikalnih krema koje se koriste u liječenju hiperpigmentacije. 
 • Derivati vitamina C – uglavnom se koriste u kombinaciji s drugim aktivnim sastojcima, pokazali su se učinkovitima u suzbijanju hiperpigmentacije. 
 • Arbutin – jedan od sastojaka uz kojeg se vežu pitanja o sigurnosti primjene, riječ je o sastojku koji se koristi u Aziji za posvjetljivanje kože.
 • Kojična kiselina – u mnogim zemljama zabranjen sastojak čija se učinkovitost u inhibiranju proizvodnje melanina čini spornom.
 • Hidrokinon – dostupan isključivo na recept, u zemljama EU zabranjen zbog toksikoloških rizika. U SAD-u je i dalje dostupan.
 • Retinoična kiselina – premda je učinkovita, može izazvati iritaciju i preosjetljivost na sunce. Trudnice i dojilje ne bi smjele koristiti ovaj sastojak zbog povezanosti s defektima pri rođenju. 

Kako ukloniti staračke pjege prirodnim putem?

Liječenje staračkih pjega prirodnim putem sastoji se od tri dijela:

 • prilagodba prehrane,
 • primjena preparata protiv staračkih pjega,
 • korištenje prirodnih lijekova za uklanjanje staračkih pjega.

1. Napravite promjene u vašoj prehrani:

 • Pijte 6-8 čaša vode dnevno.
 • Svaki dan uzmite vitamin C.
 • Jedite više voća i povrća. Najmanje 40% vaših obroka mora biti sastavljeno od povrća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica.
 • Izbjegavajte kavu i crni čaj (možete ga zamijeniti zelenim čajem).
 • Jedite manje namirnica koje sadrže puno šećera, soli i zasićenih masti.

2. Potražite kreme protiv staračkih pjega koje sadrže glikolne kiseline, hidrokinon, kojične kiseline i retinoid. Također, potražite kreme koje sadrže sljedeće prirodne sastojke:

 • Extrapone Nutgrass – ova biljka se koristi u narodnoj medicini već stotinama godina. Ona sadrži prirodne sastojke koji smanjuju količinu melanina u koži i do 40%.
 • Shea maslac – dobiva se iz matice afričkog shea stabla i sadrži kiseline koje pomažu u liječenju ožiljaka od akni, tamnih mrlja, suhe kože i ekcema.
 • Wakame alga – riječ je o algi iz Japana koja se koristi u mnogim proizvodima za njegu kože, jer sadrži puno vitamina i minerala koji pomažu u regeneraciji kože i obnavljanju stanica.
 • Ulje sjemenki grožđa – je antioksidans koji pomaže u obnovi suhe kože, a osim toga smanjuje i količinu melanina.
 • Cynergy TK – je oblik kreatina i pomaže u regeneraciji kože. Koristi se u raznim proizvodima za njegu kože, koji su učinkoviti protiv staračkih pjega i ožiljaka od akni.

Eucerin krema protiv staračkih pjega također može biti učinkovita u tretiranju ovog estetskog problema. Eucerin kremu možete potražiti u vama najbližoj ljekarni. 

shea maslac

3. Isprobajte prirodne lijekove protiv staračkih pjega:

 • Sok od limuna za staračke pjege – nanesite svježi sok od limuna na tamne mrlje dva puta dnevno. Za nanošenje upotrijebite pamučne blazinice. Tretman primjenjujte 6 tjedana.
 • Metvica i krastavac za staračke pjege -zgnječite nekoliko listova metvice i krastavac. Smjesu nanesite na lice i ostavite tako 15 minuta, a zatim isperite. Nanesite ovu masku dva puta tjedno.
 • Rajčica i jogurt za staračke pjege – pomiješajte dvije žličice soka od rajčice i četiri žlice jogurta. Nanesite na lice i ostavite tako 20 do 30 minuta, a zatim isperite.
 • Jabučni ocat za staračke pjege – jabučni ocat možete nanijeti na zahvaćene dijelove lica uz pomoć natopljene vatice, intenzitet mrlja bi se trebao smanjiti ili bi one u najboljem slučaju mogle potpuno nestati. 
 • Češnjak za staračke pjege – pasta od češnjaka se smatra jednim od učinkovitijih rješenja za tretiranje staračkih pjega. 
 • Aloe vera protiv staračkih pjega – aloe vera je i inače učinkovita u tretiranju problema kao što su opekline i ogrebotine, ona stimulira i pomlađuje kožu.

Bitno je napomenuti da prirodni pripravci nažalost nemaju jednako snažno djelovanje kod svih osoba. Određeni pripravci će kod pojedinaca pokazati vidljive rezultate, dok kod drugih rezultati neće biti primjetni čak ni nakon dugotrajnijeg redovitog prakticiranja tretmana.

Ideje o tome na koje sve načine možete pokušati ukloniti ili tretirati staračke pjege možete doznati iz staračke pjege forum ili staračke pjege na rukama forum iskustava. Ako vam se neki tretman ili kozmetičko sredstvo čini kao nešto što bi vama moglo pomoći, ne zaboravite se konzultirati s liječnikom odnosno dermatologom.

Jeste li prihvatili staračke pjege kao normalnu pojavu u procesu starenja ili ste se odlučili svim snagama boriti protiv njih? – Pišite nam u komentaru! 🙂 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.78 / 5   72

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: staračke pjege, staračke pjege na rukama, pjege na rukama, staracke fleke, staračke pjege po rukama, staracke fleke na rukama, kako se riješiti staračkih pjega, uklanjanje staračkih pjega, staračke pjege na licu, pjege na nogama, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu