Aditivi u hrani (E – brojevi)- kompletan popis
- 13 komentara
- 2 min čitanja
Aditivi se dodaju u hranu da bi ju se obojilo, konzerviralo, kako bi joj se stabilizirao okus i sl. Postoje prirodni aditivi poput limunske kiseline i pčelinjeg voska te umjetni aditivi.
Većina aditiva nije štetna, a oni koji mogu biti opasni za zdravlje (crvene boje na donjoj listi) moraju se po važećim propisima koristiti u ograničenim količinama. Ipak, to nije dovoljna zaštita potrošača jer potrošač ne zna koliko neke namirnice smije pojesti, a da ne unese preveliku količinu štetnog aditiva u sebe.
Najbolja obrana protiv štetnih aditiva je provjeravati popis sastojaka u namirnicama koje kupujete i uspoređivati ih s ovom listom kako biste utvrdili sadrže li vaše namirnice štetne aditive. Provjeravanjem popisa sastojaka ćete naučiti par zanimljivosti, npr. da neki proizvođači u čokoladni namaz stavljaju životinjsku želatinu, a neki drugi proizvode čaj od naranče u kojemu nema naranče…
Internacionalna standardizacija nalaže da se aditivi označavaju E brojevima od E100 pa do E1520.
Crvena boja: potencijalno opasni aditiv
Bojila
Konzervansi
Antioksidansi, regulatori kiselosti
Stabilizatori, emulgatori, zgušnjivači
Regulatori kiselosti, tvari za sprečavanje zgrudavanja, pojačivači okusa
Tvari za zaslađivanje, tvari za poliranje i modificirani škrobovi
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja