Kako odabrati proizvode za vegetarijance/vegane tijekom kupovine?

kupovina

Iako ne kupujete meso, sastojci životinjskog porijekla mogu se “skrivati” u nekim od namirnica u kojima bismo ih najmanje očekivali, poput džemova ili dekoracija za kolače.

Da bi prilikom kupovine namirnica one (isključivo) biljnog porijekla završile u vašoj vrećici, mogu vam biti od pomoći savjeti u nastavku teksta:

Pažljivo pročitajte deklaraciju sa sastojcima

Prvo i osnovno pravilo ako ste vegetarijanac ili vegan jest da uvijek (pažljivo) pročitate deklaraciju na proizvodima, kako biste bili sigurni da isti ne sadrži sastojak životinjskog porijekla.

U tome vam može pomoći članak “Kako čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima”.

Obratite pažnju na aditive životinjskog porijekla

Možda ste ponekad pogledali sastav proizvoda i ugledali razne E-oznake ili imena koja su vam zvučala nepoznato i čudno te se zapitali što vi to zapravo jedete.

Aditivi u hrani koji potječu od životinja nisu pogodni za vegetarijance, poput onih koji se dobivaju od insekata ili životinjskih kostiju.

Popis i porijeklo aditiva koje bi vegetarijanci trebali izbjegavati možete pročitati ovdje.

Potražite oznaku “V” na proizvodima

Deklaracije

Ako na prehrambenim proizvodima vidite oznaku sa zelenim slovom “V” (obično uokvirenu zelenim krugom ili u bijeloj boji unutar zelenog kruga) s natpisom “suitable for vegetarians” (pogodno za vegetarijance/vegane) ili “vegan friendly”, onda je ovaj proizvod “siguran” i ne morate brinuti o sastojcima životinjskog porijekla u istome, jer ih – nema!

Raspitajte se o načinu pripreme prilikom kupovanja domaćih proizvoda

Kada kupujete proizvode bez deklaracije sastojaka poput onih iz domaće radinosti na lokalnoj tržnici.

Prilikom kupovine domaćih džemova raspitajte se da li su prilikom izrade istih koristili gotove “praškove”za zgušnjavanje džemova (u kojima se često nalazi želatina) ili su ih pravili na tradicionalan način.

Isto vrijedi i prilikom kupovine sireva (je li korišteno sirilo).

Podržite lokalne vegetarijanske proizvodače hrane i brand-ove

Ako u vašem mjestu postoji brend ili mali biznis koji se bavi proizvodnjom vegetarijanskih/veganskih proizvoda iz domaće radinosti, podržite ih kupovinom proizvoda i preporukom istih vašim prijateljima.

Imajte na umu da mi svakom kupovinom našim novcem dajemo glas za određenu vrstu hrane koja će biti u potražnji.

Ako na tržištu bude postojala povećana potreba za vege proizvodima s vremenom će se broj kompanija i malih biznisa koje proizvode i prodaju iste povećavati i imat ćemo veći izbor namirnica, koje će ne samo biti zdrave i podržati lokalnu ekonomiju, već i riješiti nas “glavobolje” prilikom tumačenja svake E-oznake na proizvodima prilikom kupovine.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako odabrati proizvode za vegetarijance/vegane tijekom kupovine?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.