Kako odabrati proizvode za vegetarijance/vegane tijekom kupovine?

Kako odabrati proizvode za vegetarijance i vegane tijekom kupovine

Iako ne kupujete meso, sastojci životinjskog porijekla mogu se “skrivati” u namirnicama u kojima bismo ih najmanje očekivali, poput džemova ili dekoracija za kolače.

Kako bi prilikom kupovine namirnica u vašoj vrećici završile one (isključivo) biljnog porijekla, mogu vam pomoći savjeti u nastavku teksta.

Pažljivo pročitajte deklaraciju sa sastojcima

Prvo i osnovno pravilo je, ako ste vegetarijanac ili vegan ili kupujete za onoga tko jest, da uvijek (pažljivo) pročitate deklaraciju na proizvodima, kako biste bili sigurni da isti ne sadrži sastojak životinjskog porijekla.

U tome vam dodatno može pomoći članak “Kako čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima“.

Pažljivo pročitajte deklaraciju sa sastojcima
FOTO: Shutterstock

Obratite pažnju na aditive životinjskog porijekla

Možda ste ponekad pogledali sastav proizvoda i ugledali razne E-oznake ili imena koja su vam zvučala nepoznato i čudno te se zapitali što vi to zapravo jedete.

Aditivi u hrani koji potječu od životinja nisu pogodni za vegetarijance, poput onih koji se dobivaju od insekata ili životinjskih kostiju.

Popis i porijeklo aditiva koji ne spadaju u vegetarijansku prehranu možete pročitati u članku “Aditivi u hrani koje vegetarijanci trebaju izbjegavati“.

Potražite oznaku “V” na proizvodima

Ako na prehrambenim proizvodima vidite oznaku sa zelenim slovom “V” (obično uokvirenu zelenim krugom ili u bijeloj boji unutar zelenog kruga) s natpisom “suitable for vegetarians (pogodno za vegetarijance/vegane) ili vegan friendly, onda je ovaj proizvod “siguran” i ne morate brinuti o sastojcima životinjskog porijekla u istome, jer ih – nema!

Potražite oznaku V na proizvodima
FOTO: Shutterstock

Raspitajte se o načinu pripreme prilikom kupovine domaćih proizvoda

Kada kupujete proizvode bez deklaracije sastojaka, poput onih iz domaće radinosti na lokalnoj tržnici, raspitajte se o načinu pripreme istih.

Prilikom kupovine domaćih džemova raspitajte se jesu li prilikom izrade istih koristili gotove “praškove” za zgušnjavanje džemova (u kojima se često nalazi želatina) ili su ih pravili na tradicionalan način.

Isto vrijedi i prilikom kupovine sireva (je li korišteno sirilo).

Podržite lokalne vegetarijanske proizvodače hrane i brendove
FOTO: Shutterstock

Podržite lokalne vegetarijanske proizvodače hrane i brendove

Ako u vašem mjestu postoji brend ili mali biznis koji se bavi proizvodnjom vegetarijanskih/veganskih proizvoda iz domaće radinosti, podržite ih kupovinom proizvoda i preporukom istih vašim prijateljima.

Imajte na umu da svakom kupovinom našim novcem dajemo glas za određenu vrstu hrane koja će biti u potražnji.

Ako na tržištu bude postojala povećana potreba za vege proizvodima, s vremenom će se broj kompanija i malih biznisa koji proizvode i prodaju iste povećavati i bit će veći izbor namirnica. Osim što tako podržavamo lokalnu ekonomiju, možda se riješimo “glavobolje” prilikom tumačenja svake E-oznake na proizvodima prilikom kupovine.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu