Kako čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima?

čitanje deklaracije

Popularni autor na temu zdrave prehrane, Michael Pollan, u svojoj knjizi “U obrani hrane” (“In Defense of Food”) predlaže da ukoliko sastojke na naljepnicama prehrambenih proizvoda ne bi mogla “protumačiti”, to jest prepoznati naša baka, ne bismo ih trebali konzumirati. Ovaj savjet ima smisla, s obzirom na to da prava prirodna hrana, koja je bogata nutritivnim svojstvima (voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke) ne trebaju naljepnice sa sastojcima koji nam govore što točno sadrži i zašto su “dobre” za nas.

Danas mnogi od nas ne bi mogli zamisliti život bez kupovine nekog proizvoda iz trgovine, no ono što možemo učiniti je da pažljivo čitamo naljepnice na prehrambenim proizvodima, tako da znamo što mi to zapravo jedemo (posebno vodite računa kada kupujete hranu za vaše dijete).

Možda niste znali da postoji više različitih naziva za šećer u prozivodima (za koje možda ne biste ni pomislili da se radi o šećeru): kukuruzni sirup, sirup od smeđe (integralne) riže, glukoza, saharoza, dekstroza, dehidrirani sok od šećerne trske, glukozni sirup, fruktozni sirup

Obratite pažnju na postotak sastava šećera u namirnicama ili napicima (posebno onima koje kupujete za svoju djecu), da se ne bi dogodilo da umjesto “zdravih” žitarica za svoje dijete kupite “šećernu bombu”.

Možda niste znali, no sokovi od voća i povrća iz trgovina mogu sadržavati istu količinu šećera, kao i gazirana pića.

Vodite računa o postotku sastava masnoće na proizvodu, kao i o kojoj vrsti masnoća se radi. “Nepoželjne” masnoće u sastavu prehrambenih proizvoda su kolesterol, zasićene masnoće, te hidrogenizirane biljne masti.

Ukoliko na naljepnici piše “hidrogenizirane biljne masti”, to je zapravo (narodnim jezikom) margarin, koji nije poželjan u prehrani (pročitajte više o ovoj temi ovdje). Na žalost, većina grickalica, keksa, kolača i drugih namirnica sadrže ovaj sastojak, čak i kruh i peciva. Pokušajte barem smanjiti unos higrogeniziranih biljnih ulja, te vodite računa o njihovom postotku u sastavu.

deklaracije-proizvodaČesto se na naljepnicama mogu procitati razliičiti sastojci sa E-oznakama. Neki od ovih (zakonom o proizvodnji hrane dozvoljenih) aditiva su potencijalno opasni za zdravlje, ukoliko se unose u većim količinama, pa čak i potencijalno kancerogeni! Listu E-oznaka sa “sumnjivim” aditivima možete pronaći ovdje.

Ukoliko ste vegetarijanac ili vegan, obratite pažnju na aditive, jer se pod njima mogu skrivati različite supstance životinjskog porijekla (poput želatine koja se dobiva iskuhavanjem životinjskih kostiju). Listu aditiva životinjskog porijekla koji se vrlo često nalaze u namirnicama koje kupujemo (poput slatkiša) možete pronaći u tekstu “Aditivi životinjskog porijekla koje bi vegani i vegetarijanci trebali izbjegavati”. 

Ukoliko ste vi ili vaše dijete alergični na neki sastojak hrane, važno je da pažljivo pročitate svaku naljepnicu, da biste utvrdili nalazi li se alergen u sastavu proizvoda koji kupujete ili jedete. Više informacija o tome kako se pobrinuti da vaše dijete ne dođe u “dodir” s glutenom pročitajte u tekstu “Alergija na gluten kod djece: Korisni savjeti za roditelje”.

Sve navedeno moglo bi se sumirati u nekoliko jednostavnih savjeta:

  • Dajte prednost onim prehrambenim proizvodima koji sadrže što više sastojaka koje možete “protumačiti”, a što manje aditiva (sastojaka s “čudnim”, dugim i kompliciranim imenom ili E-oznakom).
  • Dajte prednost proizvodima koji imaju kraći rok trajanja, budući da isti vrlo vjerojatno sadrže puno manje konzervanasa.
  • Vodite računa o aditivima životinjskog porijekla (ukoliko ste vegetarijanac ili vegan).
  • Dajte prednost namirnicama sa manje dodanog šećera i izbjegavajte proizvode sa hidrogeniziranim biljnim uljima (“margarinom”).
  • Kada god možete, kupujte svježe namirnice i napravite obrok u svom domu. Obiteljski obrok za stolom temelj je usvajanja zdravih prehrambenih navika (pročitajte zašto je važan zajednički obrok za obiteljskim stolom ovdje).
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu