Alergija na gluten (celijakija) kod djece – korisni savjeti

Milijuni djece širom svijeta alergična su na neku vrstu hrane (najčešće na gluten), a njihov broj je sve veći iz dana u dan. Alergijska reakcija kod djece moze okončati fatalno I biti vrlo opasna, i često roditelji imaju veliko psihičko opeterećenje i ogromnu odgovornost da zaštite svoje dijete od dodira sa alergenom iz hrane.

Osam namirnica koje najčešće uzrokuju alergije kod djece su soja, pšenica ili sve glutenske žitarice (protein iz pšenice, zobi, ječma i raži), pistacije, kikiriki, mlijeko, jaja, riba (posebno masne ribe poput losa). Ukoliko imate sumnju da bi vaše dijete moglo biti alergično na bilo koju namirnicu iz ove vrste, obavezno se konzultirajte s liječnikom. Prilikom uvođenja novih namirnica kod male djece, uvijek budite pažljivi i prvi put im dajte samo tu namirnicu u malim porcijama da vidite kako će reagirati.

Ukoliko je vaše dijete alergično na gluten, donosimo vam nekoliko savjeta kako da vaš život i život vašeg djeteta bude lakši:

Pažljivo s alergenima u domu!

Vodite računa da vaše dijete greškom ne dođe u dodir s nekim alergenom u kuhinji (ponekad je dovoljno da se prospe kutija s brašnom na pod, te da dijete udahne malo glutena, da bi se manifestirala alergijska reakcija). Iz ovog razloga, neki roditelji drže kuhinju “čistom od alergena”, te ukoliko je jedno dijete alergično na gluten, cijela obitelj ga ne jede. U našim krajevima to može biti financijski zahtjevno, budući da je bezglutensko brašno relativno skupo.

U slučaju da si ne možete priuštiti da cijela porodica jede bezglutensko brašno, onda kutije i vrećice sa glutenskim brašnom, keksima, i drugim prozivodima sa glutenom pohranite na visoke police (nedostupne djeci).

U toku igre… oprez!

Kada se djeca igraju zajedno, vrlo često dijele slatkiše, kekse i grickalice među sobom (što može biti fatalno za vaše dijete). Ukoliko je vaše dijete dovoljno veliko, objasnite mu da uzimanje slatkiša i grickalica od druge djece može biti opasno za njega. Ukoliko je vaše dijete malo, objasnite nekom od roditelja koji nadziru djecu da je vaše dijete alergično, te što smije da jede, ili vi možete ostati sa djetetom tijekom igre. Isto pravilo važi i za školu. Važno je da obavijestite učiteljicu, nastavnike, školsku kantinu o posebnim prehrambenim potrebama vašeg djeteta.

Spakirajte bezglutenske grickalice koje vaše dijete može ponijeti u školu ili na zabavu

Bezglutenske grickalice, kekse (koje možete ispeći sami) ili kolačiće spakirajte u veliku kutiju, sa natpisom “bez glutena”, koje dijete može ponijeti u školu ili na zabavu.

Djeca koja ne jedu gluten često su “izolirana” od ostale djece, jer ne mogu s njima dijeliti slatkiše, grickalice, pa čak ni rođendansku tortu!

Ukoliko oni imaju nešto bez glutena, što mogu podijeliti sa svojim vršnjacima, to je odličan način da im pomognete da nadomjeste tu prazninu.

Eksperimentirajte u kuhanju s novim namirnicama

kuhanje-djeca

Postoje mnoge alternative pšeničnom brašnu i glutenskim žitaricama, koje su lako dostupne, poput heljdinog brašna, prosa, quinoe… koje su čak i zdravije za vašu djecu, no ako niste ranije kuhali sa istima, to može biti izazov.

Također, ukoliko je dostupno u vašem mjestu, možete koristiti brašno od mljevenih badema, lješnjaka, zatim brašno od kestenja ili pira, za pripremu kruha, kolača i palačinaka.

Palenta je odlična za malu djecu jer je lako probavljiva, a ukoliko ste maštoviti možete u kalupima oblikovati medvjediće od palente ili nešto drugo što vaše dijete voli i servirati ih kao zdrave uštipke.

Pomozite vašem djetetu da usvoji nove navike

Ukoliko pravite posebnu hranu za dijete koje je alergično, a posebnu hranu za ostalu porodicu, vašem djetetu će biti jako teško usvojiti nove navike.

Možda će htjeti uzeti krišku kruha sa stola ili nešto iz vašeg tanjura, poput kolača ili komada torte, a kada kažete “ne” plakati i negodovati. Mozda čak neće htjeti ni jesti to što ste posebno za njega napravili!

Barem u početku, dok je vaše dijete u tranziciji, neka cijela obitelj jede hranu koja odgovara vašem djetetu. Ukoliko vi sa “kiselim izrazom lica” jedete kruh od kamuta, imajte na umu da ste primjer vašem djetetu i da ni ono neće biti bas oduševljeno tim “novim”, “čudnim” kruhom. Pokažite svoje zanimanje za “novu” hranu, komentirajte kako je zdrava ta nova namirnica koju jedete, te kako je ukusna (čak i ako nije).

Ukoliko “muku mučite” da bi vaše dijtete zavoljelo povrće, pročitajte tekst “Kako da vaše dijete zavoli povrće”. Više o bezglutenskoj prehrani pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: alergija na gluten simptomi kod djece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu