Zašto je važno jesti za obiteljskim stolom?

blagdani prehrana

U vrijeme kada su roditelji provode polovinu dana na poslu, a djeca u školi, a večeri za laptopom, ispred televizije ili u obavljanju preostalih obaveza, obiteljski obrok može postaje sve važniji povod za kvalitetno vrijeme koje roditleji mogu provesti s djecom. Zajednički obroci za obiteljskim stolom imaju mnoge prednosti:

Članovi obitelji usvajaju zdrave navike

Obiteljski obrok za stolom sastoji se od malih rituala koji povoljno utječu na zdravlje:

  • Određeno vrijeme za zajednički obrok (rizik od preskakanja obroka ili kasnog obroka je manji)
  • Ugodna atmosfera tijekom jela (što pomaže pravilnom žvakanju hrane i dobroj probavi)
  • Hrana pripremljena u domu i sa puno ljubavi (umjesto nezdrave brze hrane)

Jelo za obiteljskim stolom zbližava članove obitelji

obiteljska-veceraPsiholozi tvrde da zajednički obrok zbližava ljude (ne čudi što mnoge ljubavne veze počinju upravo zajedničkim odlaskom na večeru). Obiteljski obrok koji okuplja sve članove obitelji osigurat će da barem za to vrijeme svi budu na jednom mjestu, u ugodnom okruženju, te daje priliku za zajednički razgovor. Ukoliko se za početak obroka jedna proestali član obitelji čeka, to daje poruku da je ta osoba važna i značaj vremena koje provodimo zajedno.

Rizik od pretilosti članova obitelji je manji

U Sjednjenim Američkim Državama svako treće dijete je pretilo, a mnogi liječnici i nutricionisti pridaju zasluge ovoj masovnoj zdravstvenoj počasti brzoj hrani i konzumiranju prerađenih namirnica i kaloričnih, nutritivno siromašnih jela. U posebnoj rizičnoj skupini su djeca, koja su “meta” reklamnih kampanja lanaca brze prehrane i nezdravih grickalica i slatkiša.

Potrudite se da se na obiteljskom stolu uvijek (ili barem često) nalazi nesto zdravo, te dovoljno voća i povrća. Ukoliko vaša djeca bas i ne vole da jedu povrće pročitajte tekst “Kako da djeca zavole povrće”, u kojem ćete pronaći korisne savjete kako da najmlađi članovi vaše obitelji usvoje zdrave prehrambene navike.

Jelo za obiteljskim stolom pomaže prenošenju obiteljske tradicije na buduće generacije

Obiteljski obrok za stolom pomaže u prenošenju malih obiteljskih rituala i kreiranju lijepih uspomena na dom i djetinsjtvo. Bilo da je riječ o molitvi prije jela, zajedničkom razgovoru tijekom jela, jednom članu obitelji koji prvi počinje sa obrokom, nekim posebnim omiljenim jelima, nedjeljnom ručku… ovi mali rituali ostat će sa svim članovima obitelji tijekom cijeloga života.

Zajednička priprema i degustacija jela za praznike, poput specijaliteta ili kolača za Božić ili neki drugi praznik, pomaže mladim članovima obitelji u društvu da usvoje tradiciju koja živi dugo, dugo godina u njihovoj obitelji i da je prenesu na svoju djecu u budućnosti.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zašto je važno jesti za obiteljskim stolom?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.