7 savjeta za lakši prelazak na vegetarijanstvo

vegetarijanci

Ako razmišljate o tome da postanete vegetarijanac ili vegan, ovih će vam sedam savjeta u tome pomoći:

1. Dobro se informirajte

Svaki početak je težak, pa tako i tranzicija ka vegetarijanskoj prehrani, te je stoga važno da budete “naoružani” kvalitetnim informacijama o vegetarijanskom načinu prehrane, od toga kako pravilno planirati obrok, do toga koje namirnice sadrže potrebne nutrijente za vegetarijance.

Svakako pročitajte članke o vegetarijanstvu, vegetarijanskoj prehrani i životnom stilu u našoj arhivi.

2. Pronađite grupu podrške

Kada tek počinjete s novim navikama i novim načinom prehrane mali savjeti, poput onih gdje da pronađete potrebne recepte, začine, namirnice… mogu vam biti od velike pomoći. Sprijateljite se s vegetarijancima iz vašeg mjesta ili se pridružite nekoj od facebook grupa za razmjenu informacija o vegetarijanstvu.

3. Otkrijte koje namirnice vama odgovaraju

Imajte na umu da ste vi jedinstveno biće, sa svojom bio individualnošću te da sve namirnice neće biti “prave” za vas: nakon konzumiranja nekih namirnica (posebno po prvi puta) možete osjećati mučninu, žgaravicu ili letargiju. Dajte si vremena da uvidite koje vam namirnice više ili manje odgovaraju.

Ono što je važno jest da jedete raznovrsne namirnice, kako voće i povrće tako i žitarice i mahunarke, kako biste si osigurali dovoljno nutrijenata iz svake grupe te dugoročno izbjegli pojavu intolerancije na hranu.

Ako sumnjate da vam neke namirnice ne odgovaraju ili vam uzrokuju digestivne smetnje, onda svakako napravite test intolerancije na hranu.

4. Eksperimentirajte s vegetarijanskim receptima i dodajte svoj “tajni sastojak”

Vrlo je vjerojatno da ćete u početku biti u kolumbovskoj potrazi za vegetarijanskim receptima i to je u redu, no dajte si slobodu eksperimentiranja s namirnicama i začinima koje vi najviše volite.

Ako volite špinat, bez obzira na to što nije dio recepta, možete ga ipak dodavati u jela od povrća, variva, svježe nasjeckanog u salate, smoothije… Isto vrijedi i za začine, mahunarke…

Ne moraju vam čak nedostajati ni omiljena tradicionalna jela poput sarme (možete ju pripremiti na isti način kao što ste i ranije, s tim da ćete meso zamijeniti sojinim komadićima, tempehom ili seitanom).

Vegetarijanska prehrana

Nemojte se uzrujavati ako vam novo jelo ne “uspije” prvi put: kao i za sve druge vještine i ovdje važi pravilo “Praksa čini čuda”.

5. Kuhajte s nekim tko je već vegetarijanac

Najbolji način da naučite kuhati vegetarijansku hranu jest da kuhate s nekim tko ju priprema već duže vrijeme ili da se prijavite na satove ili tečaj vegetarijanskog ili veganskog kuhanja.

Ako si ne možete priuštiti satove kuhanja ili ovakav program nije dostupan u vašem mjestu, a imate nekoga od poznanika ili prijatelja vegetarijanca, ponudite se da im pomognete s kuhanjem: moći ćete iz prve ruke vidjeti cijeli postupak pripreme i kuhanja jela, što će vam mnogo olakšati kuhanje kasnije.

Ponesite sa sobom bilježnicu u koju možete pribilježiti recept jela kojeg budete pravili, ili neke korisne savjete (znate kako kažu “pametan piše…”).

6. Nabavite potreban “pribor” za kuhanje

Ako režete voće i povrće tupim nožem dok se daska za rezanje “pomjera” sa svakim pokretom noža, a povrće “poskakuje” po kuhinji, jelu treba mnogo vremena da se skuha, kuhanje vam sa sigurnošću neće biti “lagana” niti zabavna aktivnost!

Investirati u dobro, kvalitetno posuđe je imperativ za lakšu i bržu pripremu vegetarijanskih jela.

Saznajte kojih 10 kuhinjskih pomagala vam je potrebno za pripremu vegetarijanske i veganske hrane u ovom članku.

Pročitajte članak “Kako postati vegetarijanac u sedam koraka

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu