Što bih voljela da sam znala kada sam postala vegetarijanka

vegetarijanci

Svaki novi početak je težak, takav je i meni bio moj put promjene prehrane od mesne k vegetarijanskoj. Voljela bih da sam tada imala „mentora“ ili neku grupu podrške, kojoj bih se obratila za savjete i pomoć te da je tada bilo dostupno toliko literature, Facebook grupa i blogova s receptima kao danas.

To je i bio razlog zašto sam prije tri godine kreirala Facebook stranicu, blog s receptima i zašto pišem o vegetarijanstvu na portalu Kreni Zdravo: da bih prenijela svoja iskustva drugim ljudima koji imaju iste sumnje, pitanja, nedoumice ili potrebu da pronađu inspiraciju za dobro vegetarijansko jelo.

Evo nekih stvari koje bih voljela da sam znala kada sam se počela hraniti vegetarijanski:

 1. Kako pravilno isplanirati obroke

Planiranje obroka je izuzetno važno za vegetarijance i za nevegetarijance! Obrok u Indiji služi se na thaliju (tacni) s malim posudicama (nekad i do desetak), u svakoj je po malo različite hrane (kruh, posudica s rižom, posudica sa salatom, posudica s juhom od leće ili varivom od slanutka, posudica s dinstanim povrćem, posudica s maslacem ili chatnijem: ljutkasto-slatkastim umakom, posudica s desertom…).

Osim estetike, tradicionalno služenje indijske hrane ima i skrivenu duboku nutricionističku mudrost:  HRANA JE RAZNOLIKA, MNOGOBOJNA I CJELOVITA!

Potpun obrok ima ½ ugljikohidrata (žitarice, riža, desert, voće), bjelančevine (juha od leće, slanutak, grah, grašak, quinoa, sojini prozvodi, sir i slično), zdrave masti (maslinovo ili bučino ili laneno ulje, sjemenke, masline) i salata (od povrća) te neko voće za užinu. Tada je vaš obrok potpun.

Više o pravilnom balansiranju obroka pročitajte u mojoj prethodnoj kolumni „Pravila uravnotežene vegetarijanske prehrane

2. Da i vegetarijanska prehrana može biti nezdrava

I vegetarijanska prehrana može biti nezdrava, ako obiluje rafiniranim šećerom, industrijskim slatkišima, bijelim brašnom, ako je siromašna zelenim povrćem, salatom, zdravim mastima.

Takvom prehranom u organizam se ne unose dovoljne količine željeza, kalija, cinka, vitamina B-skupine, omega-3 kiselina, magnezija i ostalih esencijalnih elemenata za zdravlje, što dovodi do pada imuniteta, intolerancije na hranu, pojave alergija, anemije, opće slabosti organizma.

3. Zašto je važno jesti raznovrsno

Jednolična prehrana dovodi do intolerancije na određene namirnice (danas je najčešća intolerancija na pšenicu).

Intolerancija dovodi do pada imuniteta, koči apsorpciju korisnih vitamina i minerala iz hrane te dovodi do iscrpljenosti, probavnih tegoba, osipa na koži…

Više o tome pročitajte u tekstu „Kako kuhati s heljdom“, gdje sam detaljnije opisala što je intolerancija na hranu.

4. Koje namirnice biljnog porijekla su super-bogate energijom

Dugo mi je trebalo da osmislim „jelovnik“ za cjelodnevna predavanja na fakultetu. U početku sam imala osjećaj da sam „uvijek gladna“. Zamislite moje ushićenje kada sam „otkrila“ da je doručak sa zobenim pahuljicama energetska bomba.

Nakon doručka od zobenih pahuljica, na predavanja sam u pravilu nosila bocu vode i na pauzama jela grožđice, banane, neko voće, krekere od ekspandirane riže, ponekad intergalno pecivo.

Osim zobi, za energiju za rad i učenje, potrebno je:

  • konzumirati dovoljno suhog voća (grožđice, datulje),
  • integralne žitarice,
  • mahunarke,
  • banane,
  • orašaste plodove (bademi, lješnjaci, razne vrste oraha),
  • namirnice bogate željezom,
  • piti puno vode i
  • svježe iscijeđene sokove (posebno sok od cikle – za naporan fizički rad ili sport i jabuke – za koncentraciju).

Više o namirnicama bogatim energijom pročitajte u tekstu „Vegetarijanac ste i trebate energiju: evo što biste trebali jesti

5.     Koji su aditivi u hrani životinjskog porijekla

Sjećam se kad sam saznala da se sladoled koji sam jako voljela pravi sa svinjskom želatinom! Kako sam se tada osjećala! Voljela bih da sam ranije znala da neki proizvodi, za koje sam smatrala da su vegetarijanski, zapravo sadrže želatinu, sirilo ili boje koje se dobivaju iz kostiju životinja ili insekata!

Da se to ne bi dogodilo i vama, pročitajte tekst „Aditivi u hrani koje bi vegetarijanci trebali izbjegavati“ i zabilježite E-brojeve na papirić, pohranite ga u novčanik i obavezno nosite sa sobom u kupovinu!

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu