Zašto je grožđe dobro za vas i vaše srce?

grozde

Sezona je grožđa i smatram da je teško odoljeti slatkim bobicama grožđa kad su ispred vas, a još bolja vijest je da su ti plodovi prepuni esencijalnih nutrijenata i ljekovitih svojstava.

Grožđe je dobre za vaše srce

Najvažnija korist koja proizlazi iz prehrane grožđem je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na “slobodne radikale” u vašem tijelu i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se poboljšava zdravlje vašeg srca.

Grožđe je dobar izvor vitamina

Postoje razne vrste grožđa, različitih boja i okusa. Postoje crna, ljubičasta, zelena, kao i ružičasta grožđa. Neovisno o vrsti grožđa, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100g grožđa sadrži blizu 20-25% dnevne potrebe za vitaminom C.

Grožđe je bogato esencijalnim mineralima

Jedan od razloga zašto je grožđe dobro za vaše zdravlje i zašto treba biti dio vaše svakodnevne prehrane je zbog različitih minerala koje vaše tijelo može dobiti iz tih plodova. Najznačajnije minerali prisutni u grožđu su mangan i kalij. Ovi minerali su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i djeluju na imunitet.Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalcij, fosfor, željezo i selen.

Dobra vijest za ljubitelje vina

crno-vino

Brojne studije pokazale su da crno vino – kada se konzumira u umjerenim količinama – povećava razinu HDL (‘dobrog’ kolesterola), a smanjuje razinu LDL (‘lošeg’) kolesterola u krvi. Važno je napomenuti da sjeme i koža sadrže najbogatiju koncentraciju antioksidansa reservatrola. Resveratrol je spoj koji je pronađen u koži i sjemenu grožđa, a čuva srčani mišić fleksibilnim i zdravim. Razlog zašto je “crveno vino” steklo popularnost je zbog svoje visoke koncentracije resveratrola.

Kod Francuza je utvrđeno da imaju niski postotak srčanih bolesti, smatra se da je to zbog njihove potrošnje crvenog vina i grožđa. Grožđe također sadrži spoj nazvan saponina koji pomaže smanjiti apsorpciju kolesterola i smiruje upalu čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Dakle, grožđe je definitivno dobra za srce.

Utvrđeno je da grožđe ima nekoliko anti-mikrobnih svojstava, koji nisu štetni za korisne bakterije u želucu. Ispitivanja su pokazala da ekstrakt grožđa smanjuje rast preko 14 različitih tipova štetnih bakterija koje se obično nalaze u ljudskom crijevu i želudcu, uključujući E coli, Salmonella i H. pylori (što uzrokuje čir želuca). Grožđe, ne samo da je ukusna užina, već i veliki benefiti za ljudsko tijelo.

Možete jesti grožđe kao svježe voće, u obliku crnog vina, sok od grožđa ili čak kao suho voće i na taj način pomoći svom tijelu. Budući da se grožđe nalazi visoko na ljestvici voća koje sadržava visoku razinu pesticida, birajte organski uzgojeno grožđe.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.38 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: grožđe, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu