Kvinoja recept – kako skuhati savršenu kvinoju i tri recepta u kojima ćete uživati
- 2 komentara
- 3 min čitanja
Kvinoja ili quinoa je sjeme koje nazivaju i pseudožitaricom. Najdostupnija vrsta kod nas je ona žute boje, no postoje i druge. Ona je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a za razliku od drugih pravih žitarica sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina.
Ne sadrži gluten. To je čini izvrsnom namirnicom za sve koji boluju od celijakije. Među njezine brojne blagotvorne učinke na zdravlje ubraja se prevencija bolesti krvožilnog sustava i dijabetesa. Osim što je zdrava, ona je i vrlo ukusna. Dobro se slaže s različitim namirnicama, a na vama je da pronađete svoje omiljene kombinacije.
Prije no što vam predložimo neke od njih, otkrivamo vam kako skuhati savršenu kvinoju.
Kako skuhati savršenu kvinoju?
Sastojci:
- sirova kvinoja (kada se skuha, volumen će se utrostručiti),
- dvostruko više vode,
- pola žličice soli na čašu kvinoje.
Ako kao mjeru čašu te odlučite napraviti dvije čaše kvinoje, trebat će vam četiri čaše vode i žličica soli. Kako se bude kuhala, tako će narasti.
Najprije isperite kvinoju. Ulijte je u mrežasto cjedilo i ispirite pod tekućom vodom barem 30 sekundi. Zatim je dobro ocijedite. Time uklanjate prirodni gorki okus koji se stvara na površini sjemenki kvinoje.
Nakon toga pomiješajte kvinoju i vodu u loncu. Pričekajte dok smjesa zavrije na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite da se kuha na laganoj vatri. Neka se kuha sve dok ne apsorbira svu vodu, oko 10 do 20 minuta, ovisno o količini. Postupno smanjujte plamen na kojem se kuha.
Zatim maknite lonac s vatre, poklopite ga i pustite da tako odstoji barem 5 minuta. To je tajni korak koji će je učiniti savršenom. Začinite po želji. Ostaci ovako skuhane i ohlađene kvinoje mogu stajati u hladnjaku 4 do 5 dana.
Tri recepta s kvinojom
Juha od kvinoje i sezonskog povrća
Sastojci:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
- 1 srednja žuta ili bijela glavica nasjeckanog luka,
- 3 oguljene i nasjeckane mrkve,
- 2 stabljike celera,
- 1 do 2 šalice nasjeckanog sezonskog povrće, kao što su tikvice, paprike, slatki krumpir i bundeva,
- 6 češnja češnjaka, prešanog ili mljevenog,
- ½ žličice sušene majčine dušice,
- 1 limenka nasjeckane procijeđene rajčice,
- 1 šalica ocijeđene kvinoje,
- 4 šalice povrtnog temeljca,
- 2 šalice vode,
- 1 žličica soli,
- 2 lista lovora,
- malo crvene paprike,
- svježe mljeveni crni papar,
- 1 limenka graha ili slanutka,
- 1 šalica ili više nasjeckanog kelja ili raštike,
- 1 žličica soka od limuna.
Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte nasjeckani luk, mrkvu, celer, sezonsko povrće i sol. Kuhajte i često miješajte sve dok luk ne omekša, 6 do 8 minuta. Dodajte češnjak i majčinu dušicu. Kuhajte sve dok ne zamirišu (približno jednu minutu).
Ulijte limenku ocijeđene rajčice i kuhajte još nekoliko minuta uz redovito miješanje. Nakon toga ulijte kvinoju, temeljac i vodu. Dodajte sol, lovor, malo crvene paprike i papra. Pojačajte vatru i čekajte da mješavina zakuha. Zatim djelomično pokrijte lonac i smanjite na laganu vatru.
Tako kuhajte 25 minuta, a nakon toga dodajte još grah i preostalo zeleno povrće. Nakon 5 minuta maknite lonac s vatre, iz smjese izvadite lovorovo lišće i umiješajte jednu žlicu limuna. Jednostavno i ukusno.
Burger od kvinoje i slanutka
Sastojci:
- pola šalice kvinoje,
- 1 šalica povrtnog temeljca,
- 2 male kriške kruha od cjelovitog zrna,
- 1 limenka slanutka,
- 1 veliko jaje,
- 1 žličica kumina,
- 1 mala crvena papričica,
- sol i svježi crni papar,
- 1 žlica biljnog ulja.
Zakuhajte kvinoju i temeljac na srednje jakoj vatri. Pokrijte, smanjite plamen i kuhajte dok kvinoja ne upije temeljac. Neka se lagano ohladi. Usitnite kruh u mrvice. Dodajte slanutak, kvinoju, jaja, kumin, papričice, sol i papar.
Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela. Uvaljajte ih u ulje i ispecite na tavi dok ne poprime zlaćanu boju, oko 4 minute po strani. Burgere poslužite kao i one obične, u pecivu i uz svježe povrće.
Slane palačinke od kvinoje
Sastojci:
- 1 i 1/2 šalica vode,
- 3/4 šalice ocijeđene kvinoje,
- 2 češnja mljevenog češnjaka,
- 1/4 žličica soli,
- 2 velika bjelanjka,
- 1/2 šalica svježe naribanog parmezana,
- 1/2 žličice sušenog bosiljka,
- 1/4 žličice svježe mljevenog papra,
- 4 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
- 6 šalica mladog špinata.
Neka voda u tavi zavrije. Dodajte kvinoju, češnjak i sol. Kuhajte pokriveno 10 minuta. Otkrijte i kuhajte još 2 minute. Prebacite smjesu u veliku zdjelu i pustite da se ohladi. Pomiješajte kvinoju s bjelanjkom, parmezanom, bosiljkom i paprom.
U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Napravite četiri palačinke od smjese. Pecite ih 5 minuta. Poslužite na špinatu, sa salsom ili uz salatu od kvinoje i graha za koju recept možete naći na linku.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja