Crvena riža – zbogom kolesterolu
- 2 komentara
- 6 min čitanja
Tijekom zadnjih pet tisuća godina, čovječanstvo je otkrilo i uzgojilo više od tisuću vrsta riže – bijela, smeđa, basmati, divlja. Od 4. stoljeća prije Krista, kada je rižu donio Aleksandar Veliki, trebalo je proći još punih 12. stoljeća prije nego se riža napokon počela uzgajati u Europi. Iako potječe iz Indije i Kine, u literaturi se kao dvije glavne vrste razlikuju indijska (dugo zrno) i japanska (okruglo zrno) vrsta.
Riža je žitarica koja s obzirom na svoju geolokacijsku rasprostranjenost hrani više od polovice svjetskog stanovništva. Kao namirnica, bogata je škrobom, karakterizira ju najveća energetska vrijednost među žitaricama (100 g = 355 kcal) te visok stupanj hranjivosti.
Riža sadrži minerale od kojih najviše fosfor i kalij, također, sadrži i željezo, magnezij, kalcij, bakar i cink. Kada je riječ o vitaminima, sadrži najviše vitamina E (najviše u klici) te vitamine B kompleksa u ljusci. Riža odlično utječe na crijevnu floru, a kao namirnica koja ne osigurava sve aminokiseline, odlično se slaže s mahunarkama, stoga svoje mjesto nalazi i u varivima.
Osim vrijednih prehrambenih svojstava, riža se tisućama godina u raznim oblicima koristila u zdravstvene svrhe, te za prevenciju i liječenje, pri čemu svakako prednjači, kod nas slabo poznata – crvena riža. Crvena riža nastaje fermentacijom pomoću kvasca Monascus purpureus. Crvena riža se sastoji od 15 vrsta monakolina. U crvenoj riži dominira monakolin K, koji je poznat pod nazivom – lovastatin.
Za smanjenje razine lošeg kolesterola zaslužni su ostali spojevi koji se nalaze u crvenoj riži, a to su biljni steroli, ostali monakolini, nezasićene masne kiseline, probavni enzimi te vitamini B kompleksa. Crvena riža je prihvaćena kao kineski narodni lijek i koristi se za liječenje bolesti srca i krvožilnog sustava. U 21. stoljeću crvena riža je postala popularna i u Europi, pogotovo kada je riječ o zdravstvenoj primijeni.
Crvena riža kao dodatak prehrani
Istraživanje koje je najviše odjeknulo, svakako je ono objavljeno u studiji u američkom časopisu American Journal of Cardiology. Studija je pokazala da ekstrakt crvene riže u obliku dodatka prehrani može umanjiti kolesterol u krvi za 15% te LDL kolesterol za 21%.
U istraživanju je sudjelovalo 25 ispitanika s povišenim kolesterolom koji ne mogu ili ne smiju uzimati lijekove za snižavanje kolesterola. Nakon 4 tjedna uzimanja crvene riže kao dodatka prehrani, kod ispitanika je zabilježeno značajno sniženje i ukupnog i LDL kolesterola.
Osim ovoga, dostupan je zaključak istraživanja provedenog na 5000 dobrovoljaca u Kini koje je pokazalo da crvena fermentirana riža smanjuje rizik od srčanog udara za oko 30% te rizik od srčanog udara bez smrtnih posljedica za gotovo 70%.
Crvena riža – trigliceridi i kolesterol
Crvenu rižu je u Europi moguće već neko vrijeme kupiti u posebnim kapsulama odnosno tabletama. Vezano uz isto, stručnjaci su istaknuli da je ekstrakt crvene riže koji se koristio u navedenim istraživanjima bio posebno pripremljen za istraživanje, te da nije identičan onome koji se može pronaći kao dodatak prehrani u ljekarnama.
Istraživanja su otkrila da sastojci crvene riže blokiraju sintezu kolesterola. Posljedično, snižavaju kolesterol i trigliceride u krvi, smanjuju proizvodnju kolesterola u jetri, povećavaju HDL ”dobar” kolesterol i poboljšavaju zdravlje krvožilnog sustava.
Doznajte više o basmati riži u našem članku —> Basmati riža – superžitarica nezaboravnog okusa
U 100 grama sirove riže nalazi se oko 12,5% vode, 0,6 grama masti, 6,6 grama bjelančevina i 79,4 grama ugljikohidrata. Crvena riža nastaje fermentacijom kvasca pri čemu se na njenom sloju stvara ljekoviti prah. Znanstvena studija Heber D. i suradnika utvrdila je da je samo jedan od 9 analiziranih preparata crvene riže dostupan u ljekarnama imao u svom sastavu svih 10 monakolinskih spojeva koje bi ovaj prirodni proizvod trebao sadržavati.
Crvena riža – upotreba i doziranje
Zdravstvene prednosti crvene riže istaknuli smo ranije u tekstu. Crvena riža se u prošlosti koristila za liječenje slezene i loše probave. Budući da pročišćuje i matira kožu te joj vraća ravnotežu, crvena riža koristi se za tretiranje mješovite i masne kože.
U kulinarstvu se crvena riža koristi kao dodatak jelima, te kao stabilizator hrane. U istočnjačkoj kuhinji crvena riža kao i proizvodi od crvene riže koriste se kao konzervans, prehrambena boja ali i začin.
Odraslim osobama, dnevno se preporučuje konzumacija 1200 mg praha crvene riže. Crvenu rižu može se konzumirati i do dva puta na dan. Konzumacija kapsula ovisi o jačini kapsula. Neke kapsule se piju dva puta dnevno, neke samo jednom. Uvijek se pridržavajte uputa istaknutih na pakiranju.
Crvena riža – nuspojave (crvena riža i jetra)
Upotreba preparata od crvene riže ne preporučuje se mladim osobama, trudnicama, dojiljama i svim osobama koje imaju probleme vezane uz zdravlje jetre. U upotrebi crvene riže do sada nisu zabilježene alergijske reakcije, međutim preparati crvene riže mogu uzrokovati nuspojave slične onima koje izazivaju statini. Nuspojave statina su hepatotoksičnost i miopatija.
Neke osobe mogu biti iznimno osjetljive i na malu dozu preparata. U slučaju da osjetite bol u mišićima kao i slabost mišića potražite savjet vašeg liječnika. Ako koristite preparat crvene riže:
- izbjegavajte konzumaciju alkohola,
- izbjegavajte konzumaciju drugih lijekova koji oštećuju jetru, lijekova protiv upale, lijekova za snižavanje visokog krvnog tlaka (lijekove nemojte prestati konzumirati na svoju ruku već se posavjetujte s liječnikom),
- izbjegavajte konzumaciju soka od grejpa,
- izbjegavajte konzumaciju koenzima Q10,
- izbjegavajte astaksantin, cink, ginko, češnjak,
- ako u terapiji koristite statine, nemojte koristiti preparat crvene riže.
Crvena riža – recepti
Kao što smo već spomenuli, crvena riža se može koristiti i u kulinarstvu, stoga smo odlučili pronaći odličan recept za pripremu rižota od crvene riže. Za pripremu rižota od crvene riže potrebni su vam sljedeći sastojci:
- pola glavice luka,
- 1 naribana mrkva,
- 2 češnja češnjaka,
- 1 veća tikvica,
- svježi sitno nasjeckani peršin,
- 25 dag šampinjona,
- pola litre temeljca od gljiva (temeljac možete zamijeniti s pola litre vode i kockom za juhu od gljiva),
- 200 g crvene riže,
- sol,
- papar,
- crvena paprika u prahu,
- 2 dcl vrhnja za kuhanje,
- parmezan,
- maslinovo ulje.
Priprema:
- Sitno nasjeckajte luk, češnjak, svježi peršin i mrkvu, potom stavite pirjati na maslinovo ulje.
- Kada se luk počne cakliti, dodajte tikvicu narezanu na deblje kolutiće, potom dodajte očišćene i nasjeckane šampinjone.
- Dodajte sol, papar, malo crvene paprike u prahu, promiješajte i pirjajte još nekoliko minuta sve dok povrće ne pusti vodu.
- Zatim dodajte rižu i pirjajte ju sve dok voda ne nestane, a zatim dodajte pola količine temeljca od gljiva i pirjajte poklopljeno na laganoj vatri. Povremeno promiješajte. Kada se tekućina povuče, dodajte ostatak temeljca.
- Dodajte sol i papar. Ako želite da rižoto bude pikantniji, dodajte malo više papra.
- Ako je sav temeljac nestao, riža je kuhana. Tada dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte još nekoliko minuta dok se sve ne sjedini.
- Kada je rižoto gotov, ostavite ga još 20 minuta da odstoji poklopljen, a zatim ga poslužite.
- Rižoto servirajte posut parmezanom.
Crvena riža – gdje kupiti?
Crvenu rižu možete kupiti u prodavaonicama zdrave prehrane te na bio odjelima u svim bolje opremljenim trgovinama. 500 grama crvene riže u prosjeku će vas koštati oko 30 kuna (crvena riža bio&bio – 26,40 – 500 grama .
Kapsule od crvene riže (dodatak prehrani) možete kupiti u bilo kojoj ljekarni. Encian kapsule od crvene riže možete nabaviti po cijeni od 44,90 kn. Više o tome koji su proizvođači dobri, kako konzumirati crvenu rižu i slično, možete doznati iz crvena riža forum iskustava.
Koristite li vi preparate od crvene riže? Kakvi su vaši rezultati? Pripremate li jela od crvene riže? – Pišite nam u komentaru, radujemo se vašim odgovorima.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kronična upala je česta i opasna! Kako znati imate li je?
- Maja Kuzelj Grgić
- 5 min čitanja