Basmati riža – superžitarica nezaboravnog okusa

basmati riza

Basmati riža je vrsta riže dugog zrna, koja potječe iz Južne Azije. Neizostavan je dio svakodnevne prehrane ljudi u Indiji i Pakistanu, a danas njena popularnost raste širom svijeta, zbog jedinstvenog okusa i brzog kuhanja. Basmati riža smatra  se “super žitaricom”, budući da sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina (što je čini idealnom namirnicom za vegetarijance).

Prema izvještaju Asocijacije za dijabetes države Kanade, basmati riža ima srednji glikemijski indeks (energija koju organizam dobiva konzumiranjem basmati riže se oslobađa sporije), što je čini pogodnom namirnicom za dijabetičare (u usporedbi s ostalim vrstama riže). Basmati riža se smatra najkvalitetnijom vrstom riže na svijetu, što je razlog njezine nešto veće cijene u odnosu na druge vrste riže. 

Basmati riža prepoznatljiva je po svojem izduženom zrnu, mirisu i okusu. Postoje dvije vrste basmati riže: bijela i smeđa. Basmati riža uspijeva isključivo na predgorju Himalaja, a njezino bogatstvo okusa i mirisa posljedica je  rijeka  bogatih mineralnim tvarima, kraj kojih se ova vrsta riže uzgaja. 

Basmati riža je odličan izvor energije, jer odiše bogatstvom ugljikohidrata i proteina, te sadrži iznimno male količine masti, a kolesterola uopće niti nema. Smeđa nerafinirana riža bogatija je vlaknima od bijele. 

basmati

Priprema basmati riže

Kada sam probala basmati rižu shvatila sam zašto i kako ljudi s Istoka mogu jesti kuhanu rižu kao osnovnu žitaricu (bez kruha). Okus ove riže je tako ugodan, da je nije potrebno pržiti nakon kuhanja, niti uz nju konzumirati kruh dovoljna je sama za sebe (uz malo povrća ili varivo).

Zbog njenog jedinstvenog okusa poznata je kao “premium long-grain rice” (premium riža dugog zrna). Nakon kuhanja, zrna ostaju odvojena (ne sljepljuju se), što daje divan izgled i okus ovoj riži. Tijekom kuhanja, duga zrna se dodatno izdužuju. Basmati riža u potpunosti je skuhana nakon samo 12 minuta! Zbog kratkog vremena kuhanja, idealna je za pripremu obroka “na brzinu”.

Uvijek koristite najkvalitetniju indijsku ili pakistansku basmati rižu koju možete pronaći, ako je potrebno – raspitajte se o tome koja riža je najkvalitetnija i gdje ju možete kupiti. rižu je potrebno prati nekoliko minuta kako bi se oslobodila škroba koji ju čini ljepljivom. Prije nego ulijete vodu. dodajte u rižu sol. Taj postupak će osigurati upijanje soli u zrna riže. 

Kako bi se riža pravilno skuhala, koristite poklopac ili aluminijsku foliju kako para ne bi izlazila. 

Kitchari 

Basmati riža odlično se slaže sa svim jelima, no kombinacija vrijedna spomena je ona s lećom. U Indiji je jedno od najpopularnijih jela kitchari, koje se pravi tako što se ukuhaju riža i leća, s kurkumom (začinom koji jelu daje predivnu žutu boju).

Na sjeveru Indije (14. siječnja), čak se i slavi dan posvećen ovom jelu (običaj je da žene zaovama i kućnim pomoćnicama poklanjaju sve što je potrebno da bi se napravila kitchari riža, leća, sol, kurkuma i chili) i na taj dan u svakoj se kući pravi kitchari.

kitchari

Pilav

Još jedno popularno jelo u Indiji je pulav (pilav) od riže i povrća (začini – kumin, đumbir, kurkuma, chili papričice i nasjeckano povrće nakratko se proprži na maslacu, a nakon toga doda basmati riža i voda za kuhanje riže. Basmati riža kuha se s povrćem i poprima divnu aromu začina i povrća. Kada riža upije svu vodu, a povrće omekša, jelo je gotovo.

Basmati riža odlično se slaže s bilo kojim jelom od povrća, a u Indiji se pravi svakodnevno, kao prilog (najčešće samo skuhana u vodi ili pomiješana s poprženim kuminom).  Jednom kada probate ovu rižu,  oduševit ćete se okusom i sigurno ćete je poželjeti uvrstiti u svoj jelovnik.

Recepti s basmati rižom

Kako biste što bolje iskoristili prednosti basmati riže, donosim vam nekoliko recepata koje sam isprobala i koji su mi se svidjeli. Basmati rižu možete pripremiti s gotovo svim namirnicama koje vam padaju na pamet.

Basmati riža s povrćem

Ako jelo pravite za dvije osobe bit će vam dovoljno oko 100 grama riže. Tu količinu riže možete kuhati u 300 ml posoljene vode.

Sastojci:

  • 100 – 110 grama basmati riže
  • 2 luka
  • 3 zelene paprike
  • 2 velike žlice domaćeg ajvara
  • sol
  • biber
  • kokosovo ulje bez mirisa
  • peršin
  • biber

Navedeno povrće možete zamijeniti s nekim drugim koje vam više odgovara. 

Postupak:

  • Najprije nasjeckajte luk i dinstajte na kokosovom ulju. 
  • Nakon toga dodajte papriku isjeckanu na kolutiće te dinstajte povremeno dodajući vodu. 
  • Dvije velike žlice ajvara dodajte u izdinstani luk i papriku. (pazite da ne izgori)
  • Dodajte začine.
  • Basmati najprije properite kako bi se oslobodila od škroba, a zatim stavite kuhati u slanu vodu, otprilike 12 minuta.
  • Kada je riža gotova,odvadite je u tanjur i zatim prelijte s pripremljenim umakom
  • Servirajte rižu s prilogom po želji. 
basmati i povrce

Chana dhal s koprom i rižom

Ovaj indijski recept ipak će zahtijevati malo više pažnje, ali trud se isplati.

Sastojci:

  • 3/4 šalice (150 g) chana dala (ili suhog žutog graška, ili slanutka)
  • 3/4 šalice basmati riže
  • 6 i p ol šalica (1,5 l vode)
  • 1 žličica kurkume
  • 1/2 žličice suhog kopra (ili 3 žlice svježeg, sjeckanog)
  • 1/2 žličice garam masale
  • 3 žlice ghee ili maslinovog ulja (može i manje)
  • 2 žličice rimskog kumina u zrnu
  • 1/2 suhog crvenog čilija
  • 1/4 žličice asafetide (hing) – ja ne stavljam
  • 2 rajčice srednje veličine narezane na osmine (ili pelati iz konzerve)
  • 1 žličica soli

Postupak:

  • Ako dhal kuhate u običnom loncu bilo bi ga dobro namočiti barem pet sati prije kuhanja. 
  • Dhal i rižu operite te ih dodajte zajedno s kurkumom, koprom i garam maslom u lonac. 
  • Zatim ulijte vodu i pustite da se dhal kuha 17 do 20 minuta u ekspres loncu ili u običnom loncu 60-90 minuta.
  • Zagrijte ghee ili ulje. Dodajte kumin i čili te pržite začine dok kumin ne posmeđi. Zatim pomiješajte asafetidu i rajčicu te sve skupa pržite dvije minute. 
  • Začine ulijte u kuhani dhal i rižu.
  • Dodajte sol  poslužite s prilogom po želji, najbolje s nekim od beskvasnih indijskih kruhova
riza i leca

Basmati detoksikacija

Premda većinu osoba basmati riža s hrpetinom ”trave” sablažnjava, donosimo vam recept koji se jednostavno isplati isprobati. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog zdravlja.

Sastojci:

  • 100 g basmati riže
  • mala mrkva
  • 50 g crvenoga radiča
  • 50 g listova svježeg mladog špinata
  • 10-ak vrhova divljih šparoga
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 žličica bučinog ulja
  • sol po želji
  • temeljac ili povrtna juha (može i pileća)

Postupak:

  • Na ugrijanom maslinovom ulju popržite šparoge, dodajte na kolutiće narezanu mrkvu, radič o špinat (sve dobro nasjeckano). pržite nekoliko minuta na laganoj vatri.
  • U povrće dodajte rižu dok ne postane staklasta. Kada ste sigurni da je riža popržena, dodajte joj juhu ( najbolje bistru – zbog toga je ovo jelo idealno raditi kada imate prethodno skuhanu juhu) i pirjajte sve dok se ne skuha i ne poveže s povrćem.
  • Kada je jelo gotovo posolite po želji i ostavite poklopljeno 5 minuta.
  • Prije posluživanja prelijte sa žlicom bučinog ulja.
  • Sve skupa poslužite uz salatu po želji.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.18 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: basmati riža, basmati riža kuhanje, basmati riža priprema, riža basmati, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu