Dahl- leća na indijski način
- 1 komentara
- 1 min čitanja

Dahl je jedno od osnovnih jela u indijskoj kuhinji, najviše zato što leća u kombinaciji s rižom ili naanom (indijski kruh) daje odličan nutritivni balans proteina i ugljikohidrata. Ovo jelo možete jesti i nekoliko puta tjedno, zdravo je, lagano pada na želudac i vrlo je ukusno.
Sastojci ( Dahl za 4 osobe):
- 1 šalica (210 g) crvene leće, temeljito oprane
- svježi đumbir, 3 cm, narezan
- 2 lovorova lista
- 1 štapić cimeta
- 2 žlice (40g) maslaca ili Ghee-a
- 1 veliki luk, sitno sjeckani
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 2 žličice kurkume
- 1 žličica kima
- 1/2 žličice garam masale
- 1/2 žličice čilija
- 2 žlice soka od limuna
- 1/2-1 žličice soli
- 1 žlica sjeckanog lista korijandara
Priprema:
- Leću, đumbir, lovor i štapić cimeta ubaciti u lonac te dodati 7.5 dcL vode. Kuhati dok voda ne zavrije te tada smanjiti vatru. S vremena na vrijeme promiješati kako se leća ne bi zalijepila za dno lonca. Nakon desetak minuta maknuti začine i leću staviti sa strane.
- U tavi rastopite maslac, dodajte luk i kuhajte dok ne požuti. Dodajte češnjak, kurkumu, kim, garam masalu i čili te kuhajte još minutu ili dok cijela smjesa ne zamiriše. Tada dodajte sok od limuna i sol.
- Sada izvadite leću iz lonca i umiješajte u tavu. Kuhajte još 3 minute stalno miješajući. Nakon toga ugasite vatru.
Serviranje
Dodajte na Dahl korijander (u listu ili sjeckani) i servirajte uz rižu ili uz naan (indijski kruh).
Dobar tek!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Jeste li ga imali ili ga imate sada?
Što su COVID nokti, simptom koji se javlja kod 20 % ljudi?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
Članak objavljen: